"Obruni, Obruni": Mijn vrijwilligersreis naar Ghana - AIESEC in Nederland

"Obruni, Obruni": Mijn vrijwilligersreis naar Ghana

 

Terwijl ik me voorbereidde op mijn vrijwilligersreis naar Ghana, worstelde ik met vragen als "Hoe zal ik reageren op deze nieuwe omgeving?" en "Zal ik het daar naar mijn zin hebben?". Omdat ik nog nooit buiten Europa had gereisd, waren de weken voor mijn vertrek gevuld met onzekerheid. Ik had geen idee wat ik kon verwachten in een land met een cultuur die enorm verschilde van wat ik kende toen ik opgroeide. Desondanks zei ik tegen mezelf "Ach, er is nu geen weg meer terug".

Een warm welkom

Op 30 augustus stapte ik in het vliegtuig en landde ik in een onbekend land met een onbekende cultuur. Gelukkig ontdekte ik al snel dat Ghanezen tot de meest gastvrije en vriendelijke mensen op aarde behoren en het voelde bijna meteen alsof ik een nieuw thuis had gevonden. Bij aankomst maakte ik kennis met een term die me mijn hele reis als vrijwilliger in Ghana zou achtervolgen. De lokale bevolking noemde me "Obruni", wat in hun taal vertaald "buitenlander" of, in mijn geval, "blanke" betekent. Gezien mijn enorme lengte en blanke huid was het makkelijk te begrijpen waarom ze me zo noemden. Voor hen was ik de perfecte "Obruni". Ik vond het dan ook erg grappig en heb er veel om gelachen met de rest van mijn Obruni-bende.

vrijwilligersreis naar ghana

Een culturele ervaring

Tijdens mijn vrijwilligersreis in Ghana dompelde ik mezelf onder in de lokale cultuur en leerde ik veel mensen kennen met verschillende perspectieven op het leven. De gesprekken met hen waren verfrissend en openden mijn ogen, omdat ik hun unieke levensverhalen leerde kennen. Door deze ervaring kreeg ik een gevoel van dankbaarheid voor de privileges die we in Nederland hebben. Het deed me ook beseffen dat zelfs kleine gebaren een grote impact kunnen hebben op de wereld.

vrijwilligersreis naar ghana

Een levensveranderende reis

Achteraf gezien voel ik me ongelooflijk gelukkig dat ik aan dit project ben begonnen. Niet alleen heb ik een nieuw land verkend met een geheel eigen mentaliteit en cultuur, maar ik heb me ook verdiept in mijn eigen interesses en zelfontdekking. Deze ervaring was echt levensveranderend. Aan iedereen die dit leest en overweegt om deel te nemen aan de Medicine Project of een soortgelijke onderneming, moedig ik van harte aan om je aan te melden. Ik weet zeker dat je er geen spijt van zult krijgen.

Waarom jij vrijwilligerswerk zou moeten doen bij AIESEC!

Bram Vrielink

vrijwilligersreis naar ghana

Meer lezen
Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!