Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Hoi, mijn naam is Nadine en ik ben net klaar met mijn bachelor Bouwkunde aan de TU Delft. Dit jaar ben ik lid geworden van AIESEC, in Delft om mezelf te ontwikkelen naast mijn studie en om samen te werken met nieuwe geweldige mensen! Ik werk al een tijdje als grafisch ontwerper, wat ik erg leuk vind en kan gebruiken tijdens mijn tijd als content creator voor AIESEC. Tijdens mijn tijd bij AIESEC heb ik professionele vaardigheden geleerd binnen een geweldige groep mensen, die je echt de kans gaven om jezelf te ontwikkelen.

Het temperatuurevenwicht van de aarde wordt voortdurend verstoord. Dit heeft enorme gevolgen voor zowel de mens als het milieu. Door de hogere temperaturen stijgt de zeespiegel, krimpen de gletsjers en neemt de zware neerslag toe. Al deze gevolgen worden veroorzaakt door de klimaatverandering.

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een shift in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van het klimaat en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent. 

Maar wat is de grootste oorzaak van de klimaatverandering? Sinds midden 20de eeuw menselijke activiteiten zijn de voornaamste oorzaak geweest van de opwarming van het klimaat. De invloed die wij hebben op de temperatuur van de aarde komt voort uit allerlei handelingen. Zoals het verbranden van fossiele brandstoffen, overbevolking, vervuiling, kappen van bossen en veeteelt. Wij zijn degenen die de problemen veroorzaken. Dit betekent dat wij degenen moeten zijn die maak de veranderingen mogelijk voor een gezondHier planeet.

Klimaatactie

Actie tegen klimaatverandering is ook een belangrijk onderdeel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) die de Verenigde Naties hebben opgesteld om de planeet te beschermen. De doelen die hiermee verband houden zijn de nummers 13, 14 en 15. De eerste is 'klimaatactie'. Broeikasgassen verspreiden zich in de atmosfeer door de verbranding van fossiele brandstoffen, olie en kolen. Dit is een van de grootste oorzaken van de opwarming van de aarde. Volgens de VN moet de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2020 elk jaar met 7,6% dalen. Dit vereist grote jaarlijkse investeringen. Maar u kunt natuurlijk helpen door kleine acties te ondernemen, zoals recyclen, lokale producten kopen, hergebruiken, het licht uitdoen, minder autorijden en nog veel meer. Zo bereiken we een koolstofarme, klimaatbestendige transitie. 

Biodiversiteit

De volgende doelen gaan over biodiversiteit, het zogenaamde 'leven onder water' en 'leven op het land', dat al het leven op aarde in stand houdt. De oceaan is het belangrijkst voor de regulering van het wereldwijde klimaatsysteem en bevat de 's werelds grootste ecosysteem. Het absorbeert 23% van de jaarlijkse CO2-uitstoot door menselijk handelen. Bovendien komt er jaarlijks 5 tot 12 miljoen ton plastic in de oceaan terecht. Alleen internationale samenwerking deze problemen op grotere schaal kunnen bestrijden. Op het land is er door het kappen van bossen een gebrek aan water, voedsel en lucht. Bovendien neemt de biodiversiteit sneller af dan ooit tevoren. Twee miljard hectare land op aarde is aangetast, waardoor 3,2 miljard mensen worden getroffen, soorten uitsterven en de klimaatverandering enorm wordt beïnvloed.

Wil je weten hoe je op kleine schaal kunt bijdragen? Lees dan Anne's blog van vorige maand.

Samen kunnen we, zelfs met kleine acties en veranderingen, werken aan een gezonder milieu voor al het leven op onze planeet. Samen kunnen we de klimaatverandering bestrijden.

REFERENTIES

  1. https://www.myclimate.org/information/faq/faq-detail/what-are-the-effects-of-climate-change
  2. https://www.ipcc.ch/report/ar5/wg1/
  3. https://climate.nasa.gov/effects/
  4. https://www.un.org/en/sections/issues-depth/climate-change/
  5. https://www.un.org/sustainabledevelopment/
  6. https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/climate-change/
Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!