Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat jezelf onderwijzen over jouw milieuvoetafdruk is een eerste stap om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen u hierbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kledingmerken laten zien, de ethiek van merken, of deze website die de impact van vliegen visualiseert.

Wat opvalt in onze ecologische voetafdruk is de impact van vliegen. Ik wist altijd al dat vliegen slecht was voor het milieu, maar ik rechtvaardigde het door te weten dat ik weinig vlees eet en zelden met de auto reis. Maar toen ik een paar jaar geleden dit artikel las, was ik geschokt. Het laat zien hoe een rondreis naar New York dezelfde impact heeft op het milieu als het eten van duizend Big Macs!

Gelukkig zijn er manieren om bijna alle uithoeken van de wereld te bereiken zonder in een vliegtuig te stappen. Toegegeven, ze zijn misschien een beetje onpraktisch en tijdrovend, maar het zal zeker een ervaring zijn. Daarom, terwijl u wacht tot de lockdown wordt opgeheven en de wereld opengaat, droom weg met deze avontuurlijke manieren om de wereld te zien zonder te hoeven vliegen!

Openbaar vervoer binnen Europa

Reizen over land door het moderne, nabije en verbonden Europa is echt gemakkelijk. Hoewel goedkope en snelle vliegopties verleidelijk zijn, zijn andere manieren van openbaar vervoer ook steeds betaalbaarder, toegankelijker en comfortabeler om te gebruiken. Ik reis graag per trein of bus omdat je dan veel van het landschap ziet en als je 's nachts reist, kan het u zelfs tijd besparen. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de websites van Flixbus of Interrail om jouw volgende reis te plannen!

Met de trein naar Azië

Als we buiten Europa gaan, komen we bij het meer avontuurlijke deel van reizen door alternatieven voor het vliegen. Oost-Azië, bijvoorbeeld, ligt erg ver van ons vandaan. Toch zijn we er over land mee verbonden. Daarom kun je het per spoor bereiken. De langste ononderbroken treinreis loopt van Portugal tot Vietnam en beslaat 17000 km. Een deel ervan is de Trans-Siberische Express, die op de bucketlist van veel reizigers staat. Deze brengt je in zes dagen van Moskou naar Peking. Dit is een lange rit, maar als je toch al weken of zelfs maanden reist, kan het de moeite waard zijn!

De Atlantische Oceaan oversteken

Enkele decennia geleden was het gebruikelijk om per boot naar Amerika te gaan. Toch is het mogelijk om de Atlantische Oceaan over te steken met een schip zoals je op een vrachtschip kunt tillen. Naar New York komen vanuit Le Havre in Frankrijk duurt ongeveer een week. In deze Nederlandse reisshow krijg je een indruk van hoe dat eruit ziet.

Zeilen rond de wereld

Zoals je misschien hebt gehoord, gebruikt klimaatactiviste Greta Thunberg zeilboten om tussen continenten te reizen. Ook als je geen beroemde milieuactiviste bent of een boot bezit, is reizen op deze manier mogelijk. Sommige platforms koppelen mensen die op zoek zijn naar gratis bemanning op hun zeilboot aan reizigers.

Kortom, niet vliegen is een zeer effectieve manier om het milieu te sparen. Tegelijkertijd houd ik van reizen en zou ik het moeilijk vinden om dat op te geven. Als u bent zoals ik en ernaar streeft om zoveel mogelijk van de wereld te zien, hoop ik dat dit u een idee heeft gegeven van hoe u dat kunt doen, terwijl u tegelijkertijd werkt aan het verminderen van jouw voetafdruk.


Hallo, ik ben Lea. Momenteel ben ik de Nationale Marketing Directeur van AIESEC in Nederland.
Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages om leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Je kunt hier meer lezen over leiderschapsgerelateerde onderwerpen.

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!