Studeren in het buitenland of stage lopen in het buitenland? - AIESEC in Nederland

Studeren in het buitenland of stage lopen in het buitenland?

Alleen reizen of in een ander land wonen is misschien een van de dingen die je wilt doen tijdens jouw studententijd of voordat je een serieuze baan krijgt. Nieuwe plaatsen verkennen en nieuwe mensen ontmoeten zijn zeker een leuke ervaring en dragen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Veel studenten realiseren dit door een half jaar in het buitenland te studeren. Een andere optie is een praktische uitwisseling in de vorm van een buitenlandse stage of vrijwilligerswerk. Misschien heb je dit nog niet overwogen, maar het is een geweldige bijdrage aan jouw studententijd. Hieronder lees je waarom!

Ga lokaal

Stage lopen in het buitenland stelt je in staat een echte lokale ervaring op te doen en je volledig onder te dompelen in de cultuur. Tijdens een studiesemester in het buitenland sluit je geweldige vriendschappen met andere studenten van over de hele wereld, maar het is ook moeilijk om buiten de bubbel van internationale studenten te komen. Als je in het buitenland werkt, ontmoet je lokale mensen van alle leeftijden en lagen van de samenleving. Dit maakt het ook gemakkelijker om de taal van jouw gastland te leren. Naast de backpackers die ik tijdens weekendtrips ontmoette en de andere uitwisselingsdeelnemers die in hetzelfde project zaten, bracht ik tijd door met de andere leerkrachten die op de school werkten en de mensen van mijn gastgezin. Tot slot kreeg ik de kans om lokale studenten te ontmoeten die in het AIESEC-bestuur van hun stad zaten.

 

Praktijkervaring opdoen

Tijdens een stage leer je vaardigheden die je niet tijdens universitaire cursussen leert. Ook werk je op een plek, zoals een school, NGO of kleine start-up, die misschien heel anders is dan het kantoor waar je na je afstuderen terechtkomt. In een korte periode heb je de kans om iets uit te proberen en word je ontvangen op een plek waar je kunt meelopen met de organisatie. Je krijgt inzage in het echte leven van de theorie waarover je op de universiteit leert. Hoe leer je beter over milieuzaken als je bij een lokale natuurbeschermings-NGO werkt, of over gezondheid als je meeloopt in een ziekenhuis?

Meer vrijheid

Niet in alle gevallen kun je studiepunten (ECTS) krijgen voor het lopen van een stage of vrijwilligerswerk. Aan de andere kant geeft dit je meer vrijheid. Je hebt geen half jaar nodig, maar kunt al 6 weken ergens naartoe. Dit betekent dat je het in de zomer kunt doen of in de maanden dat je geen onderwijs hebt. Daarnaast geeft het niet hebben van de eisen van jouw studieprogramma je veel keuze in waar je heen gaat en wat je gaat doen.

 

Kortom, naar het buitenland gaan tijdens jouw studententijd is geweldig. Ik zou iedereen aanraden om een aantal vakken te volgen aan een universiteit in het buitenland als je de kans krijgt. Het is echter zeker de moeite waard om ook te kijken naar mogelijkheden om vrijwilligerswerk of een stage in het buitenland te doen!

stage in het buitenland met emma en haar vrienden

Hoi, mijn naam is Emma! Ik hou van reizen en vooral van een tijdje in een ander land wonen. Daarom studeerde ik een semester in het buitenland en het jaar daarna koos ik voor een meer praktische uitwisseling en werkte ik een paar weken op een school in Latijns-Amerika. In deze blog deel ik wat ik leuk vond aan dit soort uitwisselingen.

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!