17 SDG-monsters die de wereld een betere plek maken

Interview met Jesler, de auteur van "17 lieve, toegewijde, vrijgevige monsters - 17 SDG-monsters die van de wereld een betere plek maken".

In oktober 2020 publiceerde Jesler van Houdt een kinderprentenboek gebaseerd op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Als huidig AIESECer in Nederland zelf, leek het ons leuk om Jesler te vragen naar haar inspiratie, motivatie en uiteindelijk het proces van het schrijven van het boek. Lees hieronder alle antwoorden!

Welkom, Jesler! Kun je ons iets vertellen over jezelf en jouw boek?

Natuurlijk! Ik ben Jesler van Houdt en ik rond momenteel mijn Double Bachelor af aan University College Maastricht en University College Freiburg waar ik studeer milieuwetenschappen met een focus op sociale wetenschappen en rechten. Ik besloot ongeveer vier jaar geleden milieustudies te gaan studeren omdat ik me realiseerde dat duurzaamheid en milieubescherming passies van mij. En dat zijn ze nog steeds! Ik leef zeer milieubewust in mijn dagelijks leven en probeer dit ook in andere aspecten van mijn leven in te brengen. Dit is trouwens ook de reden waarom ik me iets meer dan 3 jaar geleden bij AIESEC heb aangesloten - de focus van de organisatie op de Sustainable Development Goals en hoe ze dit combineerde met interculturele samenwerking en begrip.

Ik heb het gevoel dat we in AIESEC een sterke focus hebben op het vinden van... oplossingen en doen wat we kunnen - hoe klein ook - om van deze wereld een betere plek te maken. Datzelfde gevoel wilde ik verwerken in mijn kinderboek. Het boek 17 Lieve, toegewijde, vrijgevige monstersKortom, de SDG Monsters, introduceert één monster per SDG en legt op zeer eenvoudige wijze uit wat dit monster doet. om een verschil te maken in de wereld en waarom. Dit zijn allemaal kleine dingen - iets wat een klein kind ook kan doen. Bijvoorbeeld het delen van speelgoed/boeken (in het boek gerelateerd aan 'geen armoede' (SDG 1). Maar dit houdt natuurlijk ook verband met 'verantwoorde consumptie' (SDG 12). De meeste SDG's hangen immers nauw samen) of het dichtdraaien van de waterkraan bij het poetsen van jouw tanden (SDG 11). Hierbij was het voor mij erg belangrijk om de acties relateerbaar, uitvoerbaar en universeel te maken.

En waarom is dat?

Ik herinner me dat ik zelf geïnteresseerd raakte in duurzaamheid toen ik jonger was en googelde hoe ik milieuvriendelijker kon leven. Dat was misschien 7 jaar geleden - toen was het onderwerp duurzaamheid nog niet zo mainstream als nu en de tips die ik vond gingen niet verder dan het vervangen van jouw gloeilampen en het overstappen op een groene energieleverancier. Als tiener die bij mijn ouders woonde, had ik daar niets aan. In mijn boek wilde ik het anders doen.

U vermeldt in jouw beschrijving van het boek online dat het is geschreven in genderneutrale taal. Waarom heeft u dit gedaan?

Precies, de SDG Monsters zijn geslachtsneutraal (op één na). Dit was een bewuste keuze die ik ook uitleg aan het eind van mijn boek. Intuïtief gaf ik alle monsters een geslacht, maar na twee keer nadenken vroeg ik me af waarom. Door de meeste monsters bewust geen geslacht te geven, wil ik het aantal kinderen dat zich met de monsters identificeert vergroten. Dit alles terwijl ik het gevaar van het opnemen of creëren van ongewenste stereotypen verminder. Het boek gaat immers niet over de vraag of een bepaald monster mannelijk, vrouwelijk of non-binair is, maar over hun daden.

Dus, hoe heb je het boek geschreven en gepubliceerd?

Eerlijk gezegd had ik gewoon leuk ermee. Ik keek naar de kleuren van de specifieke SDG waarvoor ik het monster zou ontwerpen, las de beschrijving van de SDG op de website van de Verenigde Naties en dacht toen na over hoe ik dit kan verkleinen zodat het zinvol is voor een 4 jaar oud. En toen begon ik gewoon te tekenen.

Het proces van uitgeven was moeilijker. Maar ik heb mijn boek zelf uitgegeven, wat betekent dat ik meer controle had over het proces dan wanneer ik het boek aan uitgevers zou hebben voorgelegd. Het platform dat ik gebruikte is Tredition, dat helpt met het drukken en een deel van de marketing.

Tenslotte bent u lid vane lid van AIESEC Nederland en dat al meer dan 3 jaar. Heeft dit u geholpen bij het schrijven van het boek?

Zeker weten! Ik ben sinds begin 2018 lid van AIESEC. Eerst was ik Exchange Participant Manager, Team Leader en nu Case Solver (dus meer de juridische kant op). Ik noemde al de sterke focus op oplossingsgerichtheid die me inspireerde. Positiviteit, bepaling en het nemen van een globaal perspectiefdie allemaal worden aangemoedigd binnen AIESEC, moeten zeker ook aan die lijst worden toegevoegd. Dus de mindset waarmee ik het boek schreef was zeker sterk gevormd door mijn AIESEC ervaring.

En dan is er natuurlijk het AIESEC netwerk dat ik heb opgebouwd. Ik ben vereerd dat Chris Arnold bereid was een klein voorwoord voor mijn boek te schrijven. Ik ontmoette Chris via een AIESEC workshop en ben daarna met hem in contact gebleven. En dan zijn er natuurlijk nog de mensen die jouw boek lezen om feedback te geven, het boek een boost te geven door het te delen of commentaar te geven op jouw posts, enz. - Veel van de mensen die mij op deze manier hebben gesteund, heb ik ontmoet via AIESEC.

Dat klinkt geweldig! Is er nog iets dat je zou willen toevoegen?

Uiteindelijk is er één ding dat voor mij het belangrijkste is aan het boek, en dat is het delen van mijn passie voor duurzaamheid en de SDG's met de wereld. Het ging nooit om geld verdienen (je geeft geen kinderboek uit om geld te verdienen, haha) of iets dergelijks. Een paar weken geleden kreeg ik via LinkedIn een bericht van een basisschoollerares uit Japan. Ze bedankte me voor het schrijven van een boek dat zo toegankelijk was voor kinderen en dat ze in haar klas kon gebruiken. Dat was beslist een van de mooiste momenten van deze hele ervaring, zo niet van mijn leven. En dus, als laatste gedachte, wil ik jullie bedanken dat ik over dit onderwerp mocht delen, dat jullie zelf de SDG's promoten en aan iedereen die probeert een positieve invloed op de wereld te hebben. Bedankt en ga zo door!

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!