Waarom zou u vrijwilligerswerk doen? - AIESEC in Nederland

Waarom zou u vrijwilligerswerk doen?

Vrijwilligerswerk lijkt voor sommige mensen een verspilling van tijd en moeite zonder er iets voor terug te krijgen, ben jij een van hen? Het is niet erg als je dat bent, want in deze blog leggen we je uit waarom je vrijwilligerswerk zou moeten overwegen en hoe het je zowel persoonlijk als professioneel voordeel oplevert. Ja, je leest het goed, er zijn enkele professionele voordelen aan vrijwilligerswerk die je later zult leren kennen.

 

Een bestuursjaar doen is ook een voorbeeld van vrijwilligerswerk.

Harde vaardigheden vs. zachte vaardigheden

Als studenten zijn we geneigd ons meer te richten op harde vaardigheden. Wat betekenen harde vaardigheden?

In het kort zijn harde vaardigheden leerbare vaardigheden die gemakkelijk te kwantificeren zijn, zoals een diploma of een certificaat, beheersing van een vreemde taal, computerprogrammering, enz.

Hoewel deze vaardigheden belangrijk zijn voor ons om een baan te vinden en een beroepsleven te beginnen, zijn ze niet genoeg. Oké ik weet het, u zult wel zeggen wat kan ik nog meer doen dan studeren en mijn diploma of certificaat halen?

Laten we u kennis laten maken met een andere reeks vaardigheden die door studenten sterk worden onderschat: wat zijn soft skills?

Zachte vaardigheden of ook wel bekend als mensenkennis of interpersoonlijke vaardighedenHet Collins English dictionary definieert deze vaardigheden als "wenselijke kwaliteiten voor bepaalde vormen van werk".die niet afhankelijk zijn van verworven kennis". Zachte vaardigheden omvatten: communicatie, flexibiliteitleiderschap, teamwerk, tijdmanagement enz.

Oké, dus nu je het verschil weet tussen harde en zachte vaardigheden, hoe kun je die verwerven?

Voor de harde vaardigheden Het is jouw formeel onderwijs, cursussen en trainingen die je kunt volgen om jouw graad of certificering te krijgen, maar hoe zit het met de zachte vaardigheden?

Dan wordt vrijwilligerswerk relevant. Formeel onderwijs geeft je een precieze set technische vaardigheden, maar geeft je niet de volledige ruimte om bijvoorbeeld jouw leiderschap of teamwerk te ontwikkelen.

Wat heb je eraan als vrijwilliger?  

Als vrijwilliger krijg je, ongeacht het soort werk dat je doet, de kans om deze vaardigheden in de praktijk te ontwikkelen.

n professional die kan worden samengevat in:

 

Vrijwilligerswerk in het buitenland is geweldig om een land te verkennen en tegelijkertijd te reizen en jezelf te ontwikkelen.

jouw netwerk laten groeien

Dit kan worden beschouwd als een persoonlijk en professioneel voordeel. Tijdens je vrijwilligerswerk leer je veel mensen kennen en werk je nauw met hen samen, waardoor jouw je contactenlijst langer en sterker wordt. Niet alleen zul je veel vrienden hebben die je af en toe kunt ontmoeten. Maar ook professioneel, want het zal jouw kansen op een baan of stage vergroten. Door jouw groot netwerk, waardoor je meer mogelijkheden en exposure krijgt.

Ervaring opdoen en nieuwe vaardigheden leren

Als vrijwilliger krijg je de kans om op verschillende gebieden te werken en met veel mensen om te gaan. Op die manier raak je ermee vertrouwd, ontwikkel je jouw communicatievaardigheden, maar ook time management, aanpassingsvermogen, onderhandelen, spreken in het openbaar enz.

jouw mentale gezondheid verbeteren

Alleen zijn en weinig interactie met anderen is niet goed voor onze geestelijke gezondheid. Vrijwilligerswerk biedt je de kans om dat wel te doen en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan jouw gemeenschap.

Maak jouw het leven zinvoller

Vrijwilligerswerk gaat over teruggeven en daarbij krijg je het gevoel dat je deel uitmaakt van iets groters. Je zult zien dat jouw invloed heeft op anderen en hoe het de wereld een beetje beter maakt.

Meer zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgen

Veel mensen missen steun. Ze hebben misschien wel vrienden, maar die steunen hen niet echt. Dit kan bij jou het geval zijn en dat is niet erg. Je kunt altijd echte vrienden vinden die je steunen en er voor je zijn. En vrijwilligerswerk is een geweldige ruimte voor je om er een paar te vinden, zoals ik persoonlijk heb gedaan. Je zult meer zelfvertrouwen krijgen en je echt goed voelen over jezelf omdat je in een ondersteunende omgeving bent die je de kans geeft jezelf te uiten.

Uiteindelijk wil ik u achterlaten met dit citaat:

"Vrijwilligers worden niet betaald, niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn."

- Sherry Anderson...

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!