FAQ - AIESEC in Nederland

FAQ

Vaak gestelde vragen

COVID-19

Wie zorgt er voor mij als ik in het buitenland ben?

Je krijgt volledige ondersteuning van zowel AIESEC in jouw thuisstad als in het buitenland. jouw persoonlijke buddy zal je helpen bij het opzetten van een sociaal netwerk. Hij/zij kan ingaan op alle jouw vragen en zorgen en zal ervoor zorgen dat je een leuke tijd hebt!

Wat als mijn project wordt geannuleerd als gevolg van corona?

U krijgt een voucher voor een nieuw project die u maximaal drie jaar kunt gebruiken. Dit betekent dat u geen geld terugkrijgt.

Wat moet ik doen als ik ziek word?

Als u tijdens uw verblijf in het buitenland ( jouw ) coronasymptomen krijgt, meld u dan bij een plaatselijke arts. jouw buddy kan u hierbij helpen en zal u ondersteunen terwijl u binnen blijft. Isoleer uzelf tot u meer informatie krijgt. Zorg ervoor dat u onze COVID-19 veiligheidsrichtlijnen van tevoren doorneemt. Deze richtlijnen zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat u de risico's begrijpt van reizen tijdens deze pandemie en in hoeverre AIESEC ondersteuning kan bieden.

Als u positief test, volg dan het advies van de plaatselijke gezondheidsdienst en de maatregelen die ter plaatse gelden.

Wat gebeurt er als het gastland op slot gaat?

Als het land op slot gaat, moet je de regels volgen die gelden in het land waar jouw verblijft.

Als u wilt terugkeren naar Nederland, zullen wij u zo goed mogelijk begeleiden. Wij zijn echter niet verantwoordelijk voor het regelen van jouw vervoer of de kosten daarvan. Als Nederlands staatsburger kunt u altijd terugkeren naar Nederland. Kijk vooraf op de officiële overheidspagina's voor de specifieke toelatingseisen vanuit jouw land van verblijf. 

In het zeldzame geval dat er geen vluchten meer zijn, kunt u reizen per trein, Flixbus, of boot, afhankelijk van het land. Denk eraan dat je niet kunt reizen als je covid (symptomen) hebt.

Wat dekt mijn verzekering als ik naar een land reis dat door de Nederlandse overheid als oranje of rood gemarkeerd is? (op afdeling)

In landen met code oranje of rood wordt spoedeisende zorg vergoed via de basiszorgverzekering jouw . Kosten in verband met jouw aanvullende verzekering of reisverzekering worden meestal niet vergoed - dit houdt het volgende in:

Kosten in verband met verlenging van het verblijf jouw wegens corona zijn voor eigen rekening jouw .
U kunt geen beroep doen op jouw annuleringsverzekering om eerder naar huis terug te keren.
Repatriëringkosten worden niet gedekt voor landen met oranje en rode code. Het is altijd belangrijk om contact op te nemen met jouw verzekering voor het geval dit gebeurt.

Bent u een buitenlander met een Nederlandse basiszorgverzekering, of bent u in verwarring over de term "Eigen Risico", vaak aangeduid als "eigen risico" of "eigen risico", dan vindt u op deze pagina meer informatie.

Wat voor ziektekosten dekt mijn verzekering?

Als u in het buitenland te maken krijgt met een coronaire aandoening, dekt de Nederlandse basisverzekering alle medische kosten van levensbedreigende aard, waar ook ter wereld. Bijvoorbeeld vervoer per ambulance of spoedeisende ziekenhuiszorg.

De basisverzekering dekt echter maar de kosten tot het tarief dat nu in Nederland geldt. Is de zorg of behandeling in het buitenland duurder dan in Nederland? Dan betaalt u voor het deel dat boven de Nederlandse tarieven uitkomt.

Stages

Wanneer kan ik een beroepsstage doen?

Er zijn het hele jaar door projecten beschikbaar. De meeste stages lopen echter ofwel in de zomer (juni-augustus) of in de winter (december-februari).

Krijg ik betaald voor een stage?

Voor kortlopende stages (tot 8 weken) ontvangt u ofwel een salaris ofwel huisvesting. Vanaf 8 weken ontvang je een salaris. Het loon verschilt per stage, maar dit wordt altijd aangegeven in onze online portal. Het zal altijd voldoende zijn voor huisvesting en het grootste deel van jouw eten. Ter indicatie: studenten die via AIESEC stage lopen in Amsterdam verdienen ongeveer 1150 euro netto per maand.

Heb ik een minimum aantal ECTS nodig?

Formeel gezien is er geen minimumaantal ECTS vereist. We raden studenten echter wel aan om ten minste 120 ECTS te behalen voordat ze zich aanmelden, omdat dit de kans dat jouw wordt goedgekeurd voor een stage aanzienlijk zal vergroten.

Kan ik ECTS verdienen voor jouw stages?

Aan sommige Nederlandse universiteiten is het mogelijk om ECTS te verdienen door een stage in het buitenland bij AIESEC. Neem contact op met jouw lokale AIESEC kantoor om te vragen welke regeling zij eventueel hebben met jouw faculteit of universiteit!  

Wat is de juiste studieachtergrond en hoe belangrijk is die?

De meeste Global Talent stages houden verband met economie en bedrijfskunde. Projecten voor studies zoals (internationale) bedrijfskunde, economie, supply chain management, strategisch management zijn heel gebruikelijk. Daarnaast hebben we ook veel IT, marketing en engineering stages. Weet je niet zeker of jouw profiel een match is? Aarzel dan niet om contact op te nemen met jouw lokale AIESEC kantoor.

Ik studeer aan het HBO, kan ik dan toch een beroepsstage bij AIESEC doen?

Ja dat kan! Sinds 2016 mogen ook HBO-studenten met AIESEC naar het buitenland.

Hoe lang van tevoren moet ik beginnen met solliciteren?

In het algemeen adviseren wij om drie tot vier maanden van tevoren te beginnen met solliciteren. Op dat moment zijn de meeste projecten voor de tijd dat je zou willen gaan beschikbaar en heb je nog tijd om rond te kijken en je voor verschillende projecten aan te melden.

In welke landen kan ik in het buitenland stage lopen?

De mogelijkheden op de portal komen uit de hele wereld, aangezien AIESEC aanwezig is in +112 landen!
Bekijk hier onze huidige landen-partners !

Vrijwilligerswerk

Wanneer kan ik een vrijwilligersproject doen?

Projecten zijn het hele jaar door beschikbaar, dus u kunt op elke datum gaan. De drukste tijden voor projecten zijn echter de zomer en de winter.

Word ik betaald voor vrijwilligerswerk?

Global Volunteer is op zich een niet-betaald project waarbij onderdak wordt verstrekt. Sommige projecten dekken ook voedsel en/of vervoer naar het vrijwilligersproject. Als je op zoek bent naar een betaald project in het buitenland, kijk dan bij onze Global Talent projecten.

Hoe lang van tevoren moet ik beginnen met solliciteren?

Het matchingsproces voor een global volunteer project kan heel snel gaan. Wil je zeker weten dat je gematcht wordt aan een goed project en wil je op tijd een vliegticket kopen? Dan kun je nu al beginnen met solliciteren!

In welke landen kan ik vrijwilligerswerk doen?

Onze vrijwilligersprojecten vinden overal ter wereld plaats, want AIESEC is aanwezig in +112 landen! U kunt onze huidige landen-partners hier bekijken!

AIESEC

Wat is AIESEC?

AIESEC is een wereldwijd platform voor jonge mensen om hun leiderschapspotentieel te verkennen en te ontwikkelen. Wij zijn een onpartijdige, onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk, die wordt geleid door studenten en pas afgestudeerden van instellingen voor hoger onderwijs. De leden zijn geïnteresseerd in wereldvraagstukken, leiderschap en management. AIESEC discrimineert niet op basis van etniciteit, geslacht, seksuele geaardheid, religie of nationale/sociale afkomst.
Sinds onze oprichting hebben we meer dan 1.000.000 jonge mensen betrokken en ontwikkeld door middel van een AIESEC-ervaring. De impact van onze organisatie is te zien aan onze alumni die het bedrijfsleven, NGO's en wereldleiders vertegenwoordigen. Zoals bijvoorbeeld een Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Martti Ahtisaari van Finland.

Wat betekent het dat je onafhankelijk en onpartijdig bent?

AIESEC is een wereldwijd netwerk van jonge leiders onder de 30 jaar, die er collectief naar streven om onszelf en de gemeenschappen om ons heen te verbeteren. We zijn gepassioneerd door wereldvraagstukken, leiderschapsontwikkeling, cultureel begrip en ervaringsleren.
De organisatie overspant in totaal +112 landen en gebieden. In al die landen wordt elk aspect van de activiteiten van AIESEC beheerd door studenten en pas afgestudeerden.
Wij werken op deze manier sinds onze oprichting, waardoor wij uniek zijn "door jonge mensen, voor jonge mensen", al meer dan 65 jaar. De wereldwijde leiderschapsteams worden jaarlijks door de leden gekozen.

Wat betekent door jeugd gerund?

Wij zijn een wereldwijd netwerk van jonge leiders onder de 30 jaar die ernaar streven zichzelf en de gemeenschappen om hen heen te verbeteren. Wij zijn gepassioneerd door wereldvraagstukken, leiderschapsontwikkeling, cultureel begrip en ervaringsleren.
De organisatie omspant +112 landen en gebieden en elk aspect van de activiteiten van AIESEC wordt beheerd door studenten en pas afgestudeerden.
Wij werken op deze manier sinds onze oprichting, waardoor wij uniek zijn "door jonge mensen, voor jonge mensen", al meer dan 65 jaar. De wereldwijde leiderschapsteams worden jaarlijks door de leden gekozen.

Wie kan AIESECer zijn?

Iedereen die in principe gelooft in de AIESEC visie. Als u onze missie ondersteunt, leeft naar onze organisatorische waarden of lid bent van AIESEC.
Dit kunnen ook onze partners zijn, die zich verhouden tot onze organisatorische waarden en visie. Maar ook ouders, vrienden ... maken deel uit van onze organisatie, door ons voortdurend te steunen in onze leiderschapsontwikkeling reizen.

Waar staat AIESEC voor?

AIESEC (uitgesproken als eye-sek) was oorspronkelijk een uit het Frans afkomstig acroniem. Het stond voor "Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales". AIESEC wordt niet langer als acroniem gebruikt, maar gewoon als de naam van de organisatie.
Leden van AIESEC staan bekend als "AIESECers."

Wanneer is AIESEC opgericht?

AIESEC werd in 1948 opgericht door de 7 oprichtende landen, waaronder Nederland. Het werd opgericht door Jean Choplin (Frankrijk), Bengt Sjøstrand (Zweden), en Dr. Albert Kaltenthaler (Duitsland). Meer dan 75 jaar later zijn we aanwezig in +100 landen en gebieden.