Hoe een ambitie om de kloof te overbruggen heeft geleid tot 14 jaar uitwisseling met de Arabische wereld

Hoe een ambitie om de kloof te overbruggen heeft geleid tot 14 jaar uitwisseling met de Arabische wereld

In 2007 besloot een groep AIESECers uit Groningen de Nour Project op te richten. 14 jaar later bestaat de Nour Project nog steeds. De Nour Project is een product van AIESEC dat een brug wil slaan tussen Europese en Arabische culturen. Deelnemers aan de Nour Project gaan 6 weken op uitwisseling naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika waar ze zich onderdompelen in een nieuwe cultuur. Als ze terugkomen van de uitwisseling, delen ze hun nieuw verworven inzichten over de MENA-regio op een creatieve manier. Vaak door middel van een kookboek of een kort verhaal. Op deze manier wil Nour Project het interculturele begrip tussen Europese en Arabische culturen bevorderen om discriminatie een halt toe te roepen.

Uitwisseling naar de arabische wereld

De oorsprong van de Nour Project

Laten we teruggaan in de tijd naar de oprichting van Nour Project . Het waren de jaren na 9/11 en de dood van Pim Fortuyn en Theo van Gogh. De oprichters van de Nour Project merkten dat de spanningen tussen de Westerse en Arabische wereld toenamen.


Een groep AIESECers uit Groningen voelde zich gesterkt om iets aan deze kwestie te doen. Voor een van de medeoprichters van de Nour Project was deze periode extra heftig omdat hij vanwege zijn Marokkaanse achternaam werd geconfronteerd met negatieve stereotypen tegen Arabieren. Het werd niet alleen zijn persoonlijke missie om discriminatie van Arabische culturen een halt toe te roepen. Deze AIESECers begonnen de uitwisseling tussen Nederlandse studenten en studenten uit de MENA-regio te vergemakkelijken. Dit alles met het doel om wederzijds cultureel begrip te bevorderen. Het was een groot succes! Het eerste jaar dat de Nour Project werd opgezet, meldden zich 100 studenten aan, hoewel er slechts 15 plaatsen waren.

 

workshop over uitwisseling naar de arabische wereld en hoe de kloof te overbruggen

Overbrug de kloof 14 jaar later

Fast forward naar 2021, 14 jaar na de oprichting van de Nour Project. Dit jaar nam ik contact op met een van de medeoprichters van de Nour Project, omdat ik meer wilde weten over de geschiedenis van het product dat ik beheer. Hij vertelde me dat hij nooit had verwacht dat de Nour Project zo lang zou bestaan.


"Toen ik na enkele jaren weer in contact kwam met AIESEC merkte ik dat de Nour Project groot was geworden. Ik heb meteen mijn teamleden van het oorspronkelijke Nour-team gebeld om hen dat te laten weten". We waren het erover eens dat, ook al zijn het uiterlijk en de vorm van de Nour Project in de loop der jaren veranderd, de essentie hetzelfde blijft. Ondanks de COVID-19 pandemie, 14 verschillende Nour-teams die het project in de loop der jaren hebben beheerd en veranderingen in wat het product inhoudt, heeft de Nour Project nog steeds tot doel de kloof tussen Europese en Arabische culturen te overbruggen.


Zolang er Nederlandse studenten zijn die gepassioneerd zijn om meer te leren over de MENA-regio en om intercultureel begrip te stimuleren, zal de erfenis van deze oprichters voortleven.

 

aiesec uitwisseling om de kloof te helpen overbruggen

 


Ik ben Tessa Koorevaar, 21 jaar oud en ik ben momenteel het hoofd van de Nour Project. Maar ik ben ook een enorme Nour nerd. Ik ben zelf op Nour Project geweest, dit is mijn tweede jaar in het Nour Team en ik ben super geïnteresseerd in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Deze blogpost is voor mij een excuus om mijn nerdy zelf te zijn en in de geschiedenis van Nour te duiken. Ik hoop dat deze blogpost ook bij jou wat passie voor Nour opwekt!

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!