Maakt geld gelukkig? Een antwoord uit de positieve psychologie

Maakt geld gelukkig? Een antwoord uit de positieve psychologie

Maakt geld ons gelukkig?

Het is een eeuwenoude vraag, en we zijn geneigd te denken dat geld gelukkig maakt. We geloven dat als we eenmaal wat meer geld verdienen, we op onze beurt ook wat gelukkiger zullen zijn. Echter, volgens tientallen jaren van onderzoek in de positieve psychologie, de studie van geluk en menselijk potentieel, is het antwoord nee.

 

Waarom?Maakt geld ons gelukkig volgens de positieve psychologie?

Nou, uit onderzoek blijkt dat mensen vatbaar zijn voor zoiets als... hedonische aanpassing. Hedonische aanpassing betekent dat we heel goed zijn in het wennen aan dingen - zowel negatief als positief. Deze superkracht komt van pas als we geconfronteerd worden met vreselijke omstandigheden. Maar helaas ook wanneer we voor de honderdste keer met onze partner naar de zonsondergang kijken. Als we iets de eerste of de tweede keer doen, voelt het geweldig. Maar dit gevoel zal waarschijnlijk vervagen, omdat we ons snel aanpassen aan alle geweldige ervaringen.

Een ander voorbeeld is het verschil tussen het extatische gevoel dat we krijgen als we toegelaten worden tot onze droomuniversiteit of droombaan. Dat gevoel krijgen we niet als we 's morgens om half acht moeten opstaan om ons klaar te maken voor het werk. Omdat we ons aanpassen aan het feit dat we student of werknemer zijn bij die organisatie en het een deel van ons leven wordt.

 

Dus hoe werkt dit met geld?

Als het om geld gaat, werkt hedonische aanpassing bijzonder goed. Zodra we een salarisverhoging maken en wat meer beginnen te verdienen, denken we aanvankelijk dat ons leven veel beter is. Maar na een paar weken verdwijnt dit gevoel. We raken gewend aan de nieuwe luxe diewe ons nu kunnen veroorloven. Dit leidt er vervolgens toe dat we een nog hoger loon willen - en de cyclus houdt nooit op, onze dorst naar geld kan nooit worden bevredigd. Natuurlijk geldt dit niet voor mensen die in armoede leven. Maar studies tonen voortdurend aan dat boven een bepaald niveau, wanneer we ons de eerste levensbehoeften kunnen veroorloven, meer geld niet gelijk staat aan meer geluk.

 

Maakt geld ons gelukkig volgens de positieve psychologie?

Hoe kan geld ons gelukkig maken?

Vergeet niet dat wat je ook doet of koopt, je er aan zult wennen. Geef dus verstandig uit! Het is beter om jouw geld uit te geven aan veel kleinere dingen (zoals uit eten gaan met jouw vrienden) dan aan één groot ding (zoals de nieuwe playstation). Dat ene grote ding zal je waarschijnlijk een vergelijkbare geluksboost geven als één klein ding - en dat kun je meerdere keren kopen! En als het gaat om andere ervaringen, probeer dan te variëren waar en met wie je de zonsondergang bekijkt, en zorg ervoor dat er genoeg tijd verstrijkt tussen deze ervaringen zodat je ze elke keer kunt waarderen!

 

 


Hallo, ik ben Bia, momenteel accountmanager bij AIESEC in Tilburg. Ik heb onlangs een trainingsreeks georganiseerd voor studenten rond het thema geluk, om de bevindingen van de positieve psychologie te verspreiden.

 

 

Meer lezen
Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!