Maakt geld gelukkig? Een antwoord uit de positieve psychologie

Maakt geld gelukkig? Een antwoord uit de positieve psychologie

Maakt geld ons gelukkig?

Het is een eeuwenoude vraag, en we zijn geneigd te denken dat geld gelukkig maakt. We geloven dat als we eenmaal wat meer geld verdienen, we op onze beurt ook wat gelukkiger zullen zijn. Echter, volgens tientallen jaren van onderzoek in de positieve psychologie, de studie van geluk en menselijk potentieel, is het antwoord nee.

 

Waarom?Maakt geld ons gelukkig volgens de positieve psychologie?

Nou, uit onderzoek blijkt dat mensen vatbaar zijn voor zoiets als... hedonische aanpassing. Hedonische aanpassing betekent dat we heel goed zijn in het wennen aan dingen - zowel negatief als positief. Deze superkracht komt van pas als we geconfronteerd worden met vreselijke omstandigheden. Maar helaas ook wanneer we voor de honderdste keer met onze partner naar de zonsondergang kijken. Als we iets de eerste of de tweede keer doen, voelt het geweldig. Maar dit gevoel zal waarschijnlijk vervagen, omdat we ons snel aanpassen aan alle geweldige ervaringen.

Een ander voorbeeld is het verschil tussen het extatische gevoel dat we krijgen als we toegelaten worden tot onze droomuniversiteit of droombaan. Dat gevoel krijgen we niet als we 's morgens om half acht moeten opstaan om ons klaar te maken voor het werk. Omdat we ons aanpassen aan het feit dat we student of werknemer zijn bij die organisatie en het een deel van ons leven wordt.

 

Dus hoe werkt dit met geld?

Als het om geld gaat, werkt hedonische aanpassing bijzonder goed. Zodra we een salarisverhoging maken en wat meer beginnen te verdienen, denken we aanvankelijk dat ons leven veel beter is. Maar na een paar weken verdwijnt dit gevoel. We raken gewend aan de nieuwe luxe diewe ons nu kunnen veroorloven. Dit leidt er vervolgens toe dat we een nog hoger loon willen - en de cyclus houdt nooit op, onze dorst naar geld kan nooit worden bevredigd. Natuurlijk geldt dit niet voor mensen die in armoede leven. Maar studies tonen voortdurend aan dat boven een bepaald niveau, wanneer we ons de eerste levensbehoeften kunnen veroorloven, meer geld niet gelijk staat aan meer geluk.

 

Maakt geld ons gelukkig volgens de positieve psychologie?

Hoe kan geld ons gelukkig maken?

Vergeet niet dat wat je ook doet of koopt, je er aan zult wennen. Geef dus verstandig uit! Het is beter om jouw geld uit te geven aan veel kleinere dingen (zoals uit eten gaan met jouw vrienden) dan aan één groot ding (zoals de nieuwe playstation). Dat ene grote ding zal je waarschijnlijk een vergelijkbare geluksboost geven als één klein ding - en dat kun je meerdere keren kopen! En als het gaat om andere ervaringen, probeer dan te variëren waar en met wie je de zonsondergang bekijkt, en zorg ervoor dat er genoeg tijd verstrijkt tussen deze ervaringen zodat je ze elke keer kunt waarderen!

 

 


Hallo, ik ben Bia, momenteel accountmanager bij AIESEC in Tilburg. Ik heb onlangs een trainingsreeks georganiseerd voor studenten rond het thema geluk, om de bevindingen van de positieve psychologie te verspreiden.

 

 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!