Mijn eerste paar maanden bij AIESEC - AIESEC in Nederland

Mijn eerste paar maanden bij AIESEC

Toen ik voor het eerst naar mijn AIESEC-interview ging, had ik geen idee wat ik kon verwachten. Mijn eerste interview was via de telefoon terwijl ik in een volle trein in Italië zat, dus ik hoorde de helft van de vragen of informatie die werd gezegd niet. Je kunt je dus vast mijn stress voorstellen toen ik op kantoor kwam en een heleboel mensen zag die, hoewel ze heel aardig en aardig leken, allemaal druk bezig waren en er superslim en intimiderend uitzagen. Ondanks mijn nervositeit en geklungel met alle marketinggerelateerde vragen, deed ik het op de een of andere manier toch goed, anders zou ik hier nu niet zijn om deze blog te schrijven. 

Mijn allereerste AIESEC contactmoment was het NIS (Nationaal Introductie Seminar). We verzamelden om 9 uur 's ochtends op station Tilburg Centraal, dus ik was niet alleen ontzettend moe, ik voelde me ook bang omdat ik maar één iemand kende van onze LC (Local Committee). Gelukkig herkende hetzelfde meisje dat me had geïnterviewd me vanaf het moment dat ik aankwam, omhelsde me en stelde me voor aan de andere leden. Hoewel het nog vrij vroeg was voor een praatje, verwelkomde iedereen me meteen. Vanaf dat moment wist ik dat ik een geweldig jaar met deze mensen zou hebben. Tijdens de hele rit heeft iemand constant met me gepraat, waar ik zo dankbaar voor ben omdat ik er meestal voor terugschrik om mensen eerst te benaderen. Dit ging zo door tijdens alle pauzes en ook tijdens de rit terug. Ik voelde meteen een klik en ik vind het geweldig. 

Na de NIS was het volgende contactpunt het overnameweekend. Helaas kon ik niet het hele weekend aanwezig zijn. Daardoor had ik het gevoel dat ik er niet echt bij hoorde, omdat ik niet zoveel met de andere leden kon praten en binden als ik had gewild. Mijn angst sloeg toe, maar gelukkig merkte iemand hoe ik me voelde en begon met me te praten. Ze hielpen me mijn doelen op te schrijven en lieten me zien dat afwezigheid geen invloed heeft op onze groepsband.

Tijdens de zomer sprak ik maar met een paar mensen van onze LC en ik was bang dat alle eerdere connecties verloren waren gegaan. Al mijn angsten om er niet bij te horen en de band te verliezen verdwenen zodra we bij FallCo aankwamen. Hoewel FallCo niet helemaal was wat ik van het programma had verwacht, waren de mensen die ik heb ontmoet en de vriendschappen die ik heb gesloten een van de beste ervaringen die ik ooit heb gehad. Ik wil mijn waardering uitspreken voor onze vriendelijke en zorgzame voorzitter, die elke seconde van de dag ervoor zorgde dat alles goed met ons ging. Ik kon hem alles vertellen en met hem erbij voelde ik me veilig. Ik had er ook vertrouwen in dat dit jaar geweldig zou verlopen voor ons hele LC. Hoewel onze voorzitter geweldig is, kan hij niet alle credits krijgen voor het feit dat FallCo zo geweldig is. Iedereen van onze LC was zo aardig tegen iedereen en niemand was ooit alleen, we zorgden allemaal voor elkaar. 

Als ik iets geleerd heb van mijn eerste paar maanden bij AIESEC, dan is het wel dat je je bij AIESEC nooit alleen kunt voelen en dat je altijd omringd bent door mooie mensen. 

Vond je Nika's verhaal leuk? Word ook AIESECer en doe mee via deze link!
Meer lezen
Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!