Studeren in het buitenland of stage lopen in het buitenland? - AIESEC in Nederland

Studeren in het buitenland of stage lopen in het buitenland?

Alleen reizen of in een ander land wonen is misschien een van de dingen die je wilt doen tijdens jouw studententijd of voordat je een serieuze baan krijgt. Nieuwe plaatsen verkennen en nieuwe mensen ontmoeten zijn zeker een leuke ervaring en dragen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Veel studenten realiseren dit door een half jaar in het buitenland te studeren. Een andere optie is een praktische uitwisseling in de vorm van een buitenlandse stage of vrijwilligerswerk. Misschien heb je dit nog niet overwogen, maar het is een geweldige bijdrage aan jouw studententijd. Hieronder lees je waarom!

Ga lokaal

Stage lopen in het buitenland stelt je in staat een echte lokale ervaring op te doen en je volledig onder te dompelen in de cultuur. Tijdens een studiesemester in het buitenland sluit je geweldige vriendschappen met andere studenten van over de hele wereld, maar het is ook moeilijk om buiten de bubbel van internationale studenten te komen. Als je in het buitenland werkt, ontmoet je lokale mensen van alle leeftijden en lagen van de samenleving. Dit maakt het ook gemakkelijker om de taal van jouw gastland te leren. Naast de backpackers die ik tijdens weekendtrips ontmoette en de andere uitwisselingsdeelnemers die in hetzelfde project zaten, bracht ik tijd door met de andere leerkrachten die op de school werkten en de mensen van mijn gastgezin. Tot slot kreeg ik de kans om lokale studenten te ontmoeten die in het AIESEC-bestuur van hun stad zaten.

 

Praktijkervaring opdoen

Tijdens een stage leer je vaardigheden die je niet tijdens universitaire cursussen leert. Ook werk je op een plek, zoals een school, NGO of kleine start-up, die misschien heel anders is dan het kantoor waar je na je afstuderen terechtkomt. In een korte periode heb je de kans om iets uit te proberen en word je ontvangen op een plek waar je kunt meelopen met de organisatie. Je krijgt inzage in het echte leven van de theorie waarover je op de universiteit leert. Hoe leer je beter over milieuzaken als je bij een lokale natuurbeschermings-NGO werkt, of over gezondheid als je meeloopt in een ziekenhuis?

Meer vrijheid

Niet in alle gevallen kun je studiepunten (ECTS) krijgen voor het lopen van een stage of vrijwilligerswerk. Aan de andere kant geeft dit je meer vrijheid. Je hebt geen half jaar nodig, maar kunt al 6 weken ergens naartoe. Dit betekent dat je het in de zomer kunt doen of in de maanden dat je geen onderwijs hebt. Daarnaast geeft het niet hebben van de eisen van jouw studieprogramma je veel keuze in waar je heen gaat en wat je gaat doen.

 

Kortom, naar het buitenland gaan tijdens jouw studententijd is geweldig. Ik zou iedereen aanraden om een aantal vakken te volgen aan een universiteit in het buitenland als je de kans krijgt. Het is echter zeker de moeite waard om ook te kijken naar mogelijkheden om vrijwilligerswerk of een stage in het buitenland te doen!

stage in het buitenland met emma en haar vrienden

Hoi, mijn naam is Emma! Ik hou van reizen en vooral van een tijdje in een ander land wonen. Daarom studeerde ik een semester in het buitenland en het jaar daarna koos ik voor een meer praktische uitwisseling en werkte ik een paar weken op een school in Latijns-Amerika. In deze blog deel ik wat ik leuk vond aan dit soort uitwisselingen.

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!