Klimaatactie in Italië - AIESEC in Nederland

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn bijdrage leveren aan een schonere planeet terwijl ik reis, geweldige mensen ontmoet met verschillende achtergronden, plezier heb, en mezelf ontwikkel.

Het project genaamd "Lead Nature" begon op 29 juni en eindigde op 1 augustus en was gericht op de 13e Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling: Klimaatactie. Deze zes weken vormden voor mij het hoogtepunt van een geweldige zomer. Ik was erg verward en een beetje bang voor wat komen ging. Maar toen ik daar aankwam, werd ik verwelkomd in een kleine familie van 9 andere vrijwilligers uit heel Europa, en elk van hen had een nerveuze opwinding in hun stem. We waren allemaal nieuwsgierig naar wat ons te wachten stond.

  Hoe hebben 10 studenten bijgedragen aan de verandering?

Gedurende deze zes weken van het project, hebben we een heel leerproces doorgemaakt. We deden veel activiteiten die bijdroegen aan klimaatactie: (1) bossen en stranden schoonmaken; (2) bamboebossen kappen (3) vrijwilligerswerk in een EcoVillage

1.Klimaatactie door het schoonmaken van bossen en stranden 

Elke week reisden we naar een meer/bos om het afval dat daar omheen lag op te ruimen en te recyclen. Soms was het frustrerend omdat er enorme hoeveelheden afval lagen en we na uren schoonmaken in de zon, steeds meer afval vonden. Maar zo realiseerde ik me dat als ieder van ons een kleine inspanning doet om de omgeving schoon te houden en ophoudt afval in de natuur te gooien, het probleem niet meer zo cruciaal zal zijn. Wat waren de meest ongewone dingen die we vonden? Van strijkijzers, autobanden, koelkasten, seksspeeltjes, en nog veel meer willekeurige dingen die in de bossen werden gegooid.

2. Klimaatactie door het kappen van bamboe 

We hebben veel geleerd over uitheemse/invasieve soorten. We zagen hoe uitheemse soorten zo schadelijk zijn voor de plaatselijke fauna en flora en hebben daar actie voor ondernomen. In Carignano, een stad in de buurt van Turijn, is er een bos van bamboe. Ook al ziet dat er mooi uit, het is zeer schadelijk voor de andere plantensoorten omdat het al het licht en de ruimte van hen wegneemt en bamboe groeit extreem snel, dus als het eenmaal begint te groeien en zich verspreidt, is het een kwestie van tijd voordat het de plaatselijke soorten doodt. Daarom zijn we begonnen met het kappen van dit hoge bamboebos. Het was een van de leukste activiteiten die we in het project hebben gedaan. Een belangrijk punt is dat de mensen van de gekapte bamboes hekken of tafels maakten, zodat ze niet verloren gingen.

3. Klimaatactie in een ecodorp

Na afloop van het project, en enkele vrijwilligers besloten dat we niet wilden dat de ervaring ophield, en via de applicatie WorkAway, vonden we een nabijgelegen EcoVillage waar een familie ons onderdak bood en ons te eten gaf, terwijl we hen hielpen op de boerderij en rond het huis. Hier zagen we hoe het mogelijk is om een gemeenschap op te bouwen en in stand te houden met milieuvriendelijke praktijken en heel weinig afval. Hier waren we vrijwilliger op een duurzame boerderij, hielpen met het planten van salade en het onderhouden van de kas.

Dit was zo'n emotioneel bevredigende ervaring en ik was zo dankbaar dat ik kon kiezen voor een vrijwilligersproject waar ik zoveel kennis heb opgedaan en geweldige mensen heb ontmoet. Ook besloot ik na mijn deelname aan dit project om gezondheidsmanager te worden als lid van AIESEC.

  • bericht geschreven door: Iasmina Caramidariu

 

 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!