De essentie van feminisme - AIESEC in Nederland

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen?

-door Iasmina Caramidariu

Veel mensen staan huiverig tegenover feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten.

Waarom is dat zo? Waarom krijgt feminisme een slechte naam, ook al is het gewoon een normale en menselijke waarde die we allemaal zouden moeten hebben? Nou, toen ik met veel mensen sprak en de oorzaken analyseerde, realiseerde ik me dat er een enorme verkeerde voorstelling en interpretatie van feminisme is op de sociale media. Omdat de boosste stem meestal het luidst is, vergeten veel mensen de werkelijke betekenis en het doel van de feministische beweging en gendergelijkheid.

Dus, hoe kunnen we eigenlijk helpen bij het overbrengen van de essentie van het feminisme door klein te beginnen in ons dagelijks leven?

Volg A.T.I.C FRAMEWORK: ( door een niet zo bekende feministe: Iasmina Caramidariu). 

Rem de TABOO over gendergelijkheid!

 

Waar A.T.I.C. voor staat:

 

AANPAKKEN: Wijs op grappen/acties die niet in overeenstemming zijn met gendergelijkheid. Pak het probleem aan om deel uit te maken van de oplossing!

Vaak neemt de maatschappij zinnen als: "Vrouwen horen in de keuken" of gedragen zich op een niet zo respectvolle manier tegenover vrouwen (zoals catcalling of agressieve communicatie). Wanneer dit gebeurt, zelfs in onze vriendengroep, is het heel belangrijk om erop te wijzen en te zeggen dat dit niet in orde is. Ook al klinkt het niet erg cool, als je voor de juiste zaak staat en iets aankaart wat niet in orde is, zal dat andere mensen aan het denken zetten over hun aanpak en uiteindelijk veranderen, omdat ze zien dat het op geen enkele manier geaccepteerd of grappig is.

-(dit is vooral nuttig voor mannen en hun vriendengroep, door dit toe te passen kunnen zij een enorme verandering ten goede bewerkstelligen).

WEES TRANSPARANT: Kom op voor jouw waarden! Wees niet bang om jezelf een feminist te noemen. Wees transparant!

Ik ben gewoonlijk niet bedreven in etiketten, maar ik denk dat in deze situatie, jezelf feminist noemen helpt om het bewustzijn te vergroten en de TABOO over dit onderwerp te doorbreken. Feminisme is een menselijke waarde waar we allemaal voor zouden moeten staan. Met zoveel problemen in de geschiedenis met betrekking tot gendergelijkheid, geweld tegen vrouwen en vrouwenrechten is het essentieel om vooruit te streven naar gelijkheid. En helaas zijn er nog steeds veel grote problemen en misbruik tegen vrouwen over de hele wereld. Dus als je zegt dat je feminist bent, is de kans groter dat andere mensen dat ook overwegen. Je hebt wel degelijk invloed op andere mensen! jouw voice matters!

 

WEES INCLUSIEF: Betrek alle geslachten bij het probleem. We maken allemaal deel uit van de oplossing.

Feminisme gaat niet alleen over vrouwen.we hebben mannen en alle geslachten nodig om deel uit te maken van de oplossing! Dit onderwerp is voor iedereen en iedereen kan iets doen om bij te dragen aan de oplossing, klein beginnen, we kunnen samen een grote verandering maken!

 

 

CONVERSEREN: Praat over feminisme. Praat over gendergelijkheid!

Ik heb het gevoel dat veel vrouwen onderling actief praten over feminisme. Maar dit is nog steeds een taboe om over te praten tussen de seksen en met jouw familie en vrienden bijvoorbeeld. En er zijn veel mensen die niet uitgesloten willen worden van het gesprek, maar ze weten niet hoe ze erover moeten beginnen of hoe ze een verandering kunnen bewerkstelligen. Als ieder van ons hierover meer gaat praten met onze vrienden, met mannen, met onze familie, dan helpen we om meer mensen te laten beseffen dat dit een serieus probleem is en dat we er allemaal tenminste iets kleins aan kunnen doen. Iedereen heeft een stem in het feminisme!

 

 

  • Blog door Iasmina Caramidariu. De post is geïnspireerd op haar training over "De essentie van feminisme".
  • ATIC-kader door Iasmina Caramidariu
  • Voor trainingen, presentaties en lezingen neem je contact met haar op via Instagram: iasmina_cara_
  • Haar persoonlijke blog komt binnenkort uit, dus blijf daarvoor op de hoogte!
Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!