Studeren in het buitenland of toneel in het buitenland?

Studeren in het buitenland of toneel in het buitenland? De voordelen van een podium.

Grote kans dat alleen reizen of een tijdje in het buitenland wonen op je lijstje staat van dingen die je zou willen doen voordat je aan een serieuze baan begint. Nieuwe plekken ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten zijn zeker een leuke ervaring die bijdraagt aan je ontwikkeling. Veel studenten kiezen daarom om een half jaar in het buitenland te studeren. Een andere optie is om voor een praktischere uitwisseling te kiezen in de vorm van een stage of vrijwilligerswerk. Misschien heb je dat nog niet overwogen, maar dit is zeker (ook) een geweldige verrijking van je studententijd. In deze blog lees je waarom!

 

Ga lokaal

Tijdens een stage in het buitenland draai je mee met de maatschappij, waardoor je volledig kunt onderdompelen in de lokale cultuur. Door te studeren aan een buitenlandse universiteit sluit je hechte vriendschappen met studenten van over de hele wereld. Echter kan het soms moeilijk zijn om buiten de bubbel van internationale studenten te komen. Als je aan het werk bent, heb je de kans om mensen van allerlei leeftijden en groepen in de samenleving te ontmoeten. Dit maakt het dan ook makkelijker om de taal van je gastland te leren. In het weekend kun je backpackers ontmoeten als je met je mede Exchange Participants op pad gaat. Maar daarnaast leer je ook collega's kennen op de plek waar je werkt en krijg je het lokale studentenleven mee door de contacten van AIESEC. Misschien verblijf je wel in een gastgezin, waar je dan ook veel tijd mee doorbrengt.

Ga lokaal tijdens een studiefase in het buitenland

 

Doe praktische ervaring op

Leer nieuwe vaardigheden tijdens een studie of stage in het buitenland

Een podium geeft je de kans vaardigheden op te doen die je niet leert bij vakken op de universiteit. Tegelijkertijd werk je op een plaats, zoals een school, NGO of kleine start-up, waar je misschien ook niet zo snel zou gaan werken na je afstuderen. In een korte tijd heb je de mogelijkheid om iets uit te proberen en verwelkomd te worden op een plaats waar je echt mee kunt lopen. Je krijgt inzichten in de echte wereld van de theorie die je leert in de collegebanken. Want hoe kun je beter leren over milieuproblemen wanneer je werkt bij een lokale NGO voor natuurbehoud. Of over gezondheid in andere landen als je meeloopt in een ziekenhuis?

 

Meer vrijheid

Niet altijd kun je studiepunten (ECTS) binnenhalen door een stage of vrijwilligerswerk te doen. Aan de andere kant geeft dat je meer vrijheid. Je hebt niet een half jaar nodig maar kan al vanaf 6 weken weg. Dat betekent dat je het in je zomervakantie kunt inplannen of als je een paar weken over hebt tussen je vakken. Daarnaast hoef je geen rekening te houden met de eisen van je studieprogramma. Daardoor heb je veel keus in waar je heen gaat en wat je wilt doen.

Kortom, een buitenlandervaring tijdens je studententijd is een leuke en leerzame ervaring. Als je de kans krijgt om een deel van je studie in het buitenland te volgen is dat zeker aan te raden. Toch is het ook zeker waard een stage of vrijwilligerswerk in het buitenland te overwegen!

 

Ontmoet nieuwe mensen tijdens een studie of stage in het buitenland
Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!