4 Jonge leiders en hun leiderschapskwaliteiten inspireren

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht. Zoals Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller, de wereld zit vol met jonge, inspirerende leiders, die proberen een betere wereld te creëren voor toekomstige generaties. Meestal gericht op minderheidsgroepen of de samenleving waar ze deel van uitmaken. In al hun daden, innovaties of ideeën kun je de vier kwaliteiten... die goed leiderschap vormen. Anderen mondig maken, oplossingsgerichtheid, wereldburger zijn en zelfbewustzijn.

Anderen macht geven: Shamma bint Suhail Faris Mazrui

Shamma bint Suhail Faris Mazrui: een van de meest inspirerende jonge leiders
Bron: Golf nieuws

Mazrui, geboren in 1993, groeide op in een rijke familie in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en voltooide haar masters in 2015. Een jaar later, toen de premier van de VAE de nationale universiteiten op twitter vroeg om de slimste jongere te nomineren, werd ze benoemd tot minister van Staat voor Jeugdzaken en werd ze de jongste regeringsminister ter wereld. empowerment others.

Mazrui streeft twee hoofddoelen na. Ten eerste wil ze de wereld laten weten dat jongeren en vrouwen in de VAE niet anders zijn. Ze deelt de boodschap dat elke jongere op zoek is naar vrede en saamhorigheid, en de droom van een goede opleiding, een carrière en een gezond gezin deelt. Ten tweede gebruikt Mazrui haar positie in het nationale kabinet om de jeugd van de VAE een stem te geven, door met hen denktanks te organiseren om hun inbreng en meningen over nationale en mondiale kwesties te verzamelen en deze aan het kabinet voor te leggen. Op die manier stelt ze de jeugd van de VAE in staat gehoord te worden en zich onderdeel te voelen van het wereldleiderschap.

Wereldburger: Inés Yabar

Net als het werk en de initiatieven van Greta heeft Inés Yabar bewezen een echte wereldburger te zijn. Dit concept houdt in dat zij gelooft in jouw het vermogen om een verschil te maken in de wereld en dat zij de verantwoordelijkheid neemt om er een positieve invloed op uit te oefenen. Inés komt oorspronkelijk uit Peru en is momenteel 25 jaar oud. Van jongs af aan is zij een duurzaamheidsactiviste, die vooral stelling neemt tegen ontbossing en vervuiling, om wereldwijde klimaatactie te stimuleren.

Toen Covid 19 wereldwijd opkwam, zag zij een nieuw mondiaal probleem ontstaan; de toegenomen (vooral economische) ongelijkheid door onvoldoende toegang tot goede informatie over het virus onder kwetsbare burgers. Inés startte een tv-kanaal en een FAQ-pagina met nuttige informatie over COVID 19, om haar verantwoordelijkheid te nemen en het bewustzijn en de toegang voor alle samenlevingen te vergroten. Op deze platforms geeft ze jongeren uit verschillende gemeenschappen over de hele wereld de kans om hun verhalen te delen. Verhalen over hun ervaringen en de impact van COVID 19 op hun leven. De initiatieven begonnen in het Frans, maar zijn inmiddels ook beschikbaar in het Engels om het bereik wereldwijd te vergroten.

Oplossingsgericht: Basima Abdulrahman

Basima Abdulrahman: een van de meest inspirerende jonge leiders
Bron: zo/creatie

In AIESEC's definitie van oplossingsgerichtheid zijn twee belangrijke aspecten: "veerkracht tonen in moeilijke tijden" en "positiviteit overbrengen in onzekere tijden". Toen de op een na grootste stad van Irak werd verwoest, zag Basima Abdulrahman dit als een kans om de stad te ontwikkelen tot een meer duurzame stad. Met haar achtergrond in bouwkunde zag zij de noodzaak om de stad te herbouwen als een kans om het gebruik van duurzame materialen en ontwerpen te waarborgen. Deze mentaliteit toont de veerkracht en positiviteit van de jonge ontwerpster. Daardoor kon ze bijdragen aan de strijd tegen de klimaatcrisis. Door de nog onstabiele situatie in Irak kon ze haar ontwerp en plannen nog niet uitvoeren, maar ze had het als haar missie om de eerste duurzame stad in haar land te bouwen.

Zelfbewust: Jaylen Arnold

Vanaf zijn tweede jaar kreeg Jaylen de ene na de andere diagnose, en op zijn achtste waren het syndroom van Gilles de la Tourette, het syndroom van Asperger en de obsessieve compulsieve stoornis een deel van zijn identiteit geworden. Deze syndromen en stoornissen lieten hem worstelen met het vinden van zijn mogelijkheden en plaats in de maatschappij. In zijn zoektocht begon het pesten op school vanaf de tweede klas, wat veel stress veroorzaakte en de syndromen en stoornis nog meer activeerde. Leraren probeerden het pesten te verminderen, maar door deze speciale behandeling voelde Jaylen zich alleen maar meer een buitenstaander. Dus besloot hij er iets aan te doen.

Zijn innerlijke wens om pesten te stoppen, voor hem en vele anderen, voedde zijn initiatief voor 'Jaylen's challenge'. Met dit initiatief reist hij naar scholen in de hele VS. Daarmee bereikt hij meer dan 100.000 jonge kinderen over de gevolgen van pesten. Zijn belangrijkste doel is om kinderen uit te dagen anders met elkaar om te gaan en een stem te geven aan kinderen die dachten dat ze er geen hadden. Van jongs af aan was Jaylen zich bewust van zijn handicap. Hij ziet zichzelf echter niet als gehandicapt, maar eerder als "anders begaafd". Zijn ervaring gaf hem de mogelijkheid om op te komen voor duizenden kinderen die het zelf niet gemakkelijk vinden om op te komen. Zo richtte hij zich op zijn sterke punten en zijn vermogen om anderen te versterken.

Conclusie

Tijdens mijn onderzoek voor deze blog besefte ik hoe elk initiatief voor jong leiderschap aansluit bij de Sustainable Development Goals van de VN. Ten eerste, door het verminderen van ongelijkheid (SDG 10). Ten tweede door bij te dragen aan meer duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11). En ten slotte door te strijden voor klimaatactie (SDG 13). Deze directe afstemming maakt de impact van deze initiatieven nog waardevoller voor het vormgeven van een betere toekomst en wereld. Net als deze vier jonge leiders zijn er duizenden jongeren in de wereld die hun verhalen en ideeën delen om een verschil te maken. Iedereen heeft het potentieel om een leider te zijn! Door te investeren in jezelf en jouw leiderschapsvaardigheden: zelfbewustzijn, anderen mondig maken, wereldburger zijn en oplossingsgerichtheid. Wanneer het leven moeilijk wordt, kun je vorm geven aan een betere toekomst en de verandering zijn die je in de wereld wilt zien.


Ik ben Sharon Oudejans, 26 jaar oud en momenteel aan het einde van mijn reis om leiding te geven aan AIESEC in Wageningen. Gedurende deze ervaring heb ik het belang ingezien van de vier bovengenoemde kwaliteiten van leiderschap en heb ik gewerkt aan de ontwikkeling van alle vier. Voor iedereen kan een van de kwaliteiten gemakkelijker te ontwikkelen zijn dan de andere. Voor mij is zelfbewustzijn een grote strijd geweest, maar ik heb gemerkt dat ik anderen pas in staat kan stellen hun potentieel waar te maken als ik mijn eigen potentieel begrijp en waarmaak en op die manier het goede voorbeeld geef. Ik hoop dat ik je met deze blog heb geïnspireerd om hetzelfde te doen.

 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!