Studeren in het buitenland of stage lopen in het buitenland? - AIESEC in Nederland

Studeren in het buitenland of stage lopen in het buitenland?

Alleen reizen of in een ander land wonen is misschien een van de dingen die je wilt doen tijdens jouw studententijd of voordat je een serieuze baan krijgt. Nieuwe plaatsen verkennen en nieuwe mensen ontmoeten zijn zeker een leuke ervaring en dragen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Veel studenten realiseren dit door een half jaar in het buitenland te studeren. Een andere optie is een praktische uitwisseling in de vorm van een buitenlandse stage of vrijwilligerswerk. Misschien heb je dit nog niet overwogen, maar het is een geweldige bijdrage aan jouw studententijd. Hieronder lees je waarom!

Ga lokaal

Stage lopen in het buitenland stelt je in staat een echte lokale ervaring op te doen en je volledig onder te dompelen in de cultuur. Tijdens een studiesemester in het buitenland sluit je geweldige vriendschappen met andere studenten van over de hele wereld, maar het is ook moeilijk om buiten de bubbel van internationale studenten te komen. Als je in het buitenland werkt, ontmoet je lokale mensen van alle leeftijden en lagen van de samenleving. Dit maakt het ook gemakkelijker om de taal van jouw gastland te leren. Naast de backpackers die ik tijdens weekendtrips ontmoette en de andere uitwisselingsdeelnemers die in hetzelfde project zaten, bracht ik tijd door met de andere leerkrachten die op de school werkten en de mensen van mijn gastgezin. Tot slot kreeg ik de kans om lokale studenten te ontmoeten die in het AIESEC-bestuur van hun stad zaten.

 

Praktijkervaring opdoen

Tijdens een stage leer je vaardigheden die je niet tijdens universitaire cursussen leert. Ook werk je op een plek, zoals een school, NGO of kleine start-up, die misschien heel anders is dan het kantoor waar je na je afstuderen terechtkomt. In een korte periode heb je de kans om iets uit te proberen en word je ontvangen op een plek waar je kunt meelopen met de organisatie. Je krijgt inzage in het echte leven van de theorie waarover je op de universiteit leert. Hoe leer je beter over milieuzaken als je bij een lokale natuurbeschermings-NGO werkt, of over gezondheid als je meeloopt in een ziekenhuis?

Meer vrijheid

Niet in alle gevallen kun je studiepunten (ECTS) krijgen voor het lopen van een stage of vrijwilligerswerk. Aan de andere kant geeft dit je meer vrijheid. Je hebt geen half jaar nodig, maar kunt al 6 weken ergens naartoe. Dit betekent dat je het in de zomer kunt doen of in de maanden dat je geen onderwijs hebt. Daarnaast geeft het niet hebben van de eisen van jouw studieprogramma je veel keuze in waar je heen gaat en wat je gaat doen.

 

Kortom, naar het buitenland gaan tijdens jouw studententijd is geweldig. Ik zou iedereen aanraden om een aantal vakken te volgen aan een universiteit in het buitenland als je de kans krijgt. Het is echter zeker de moeite waard om ook te kijken naar mogelijkheden om vrijwilligerswerk of een stage in het buitenland te doen!

stage in het buitenland met emma en haar vrienden

Hoi, mijn naam is Emma! Ik hou van reizen en vooral van een tijdje in een ander land wonen. Daarom studeerde ik een semester in het buitenland en het jaar daarna koos ik voor een meer praktische uitwisseling en werkte ik een paar weken op een school in Latijns-Amerika. In deze blog deel ik wat ik leuk vond aan dit soort uitwisselingen.

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!