Maakt geld gelukkig? Een antwoord uit de positieve psychologie

Maakt geld gelukkig? Een antwoord uit de positieve psychologie

Maakt geld ons gelukkig?

Het is een eeuwenoude vraag, en we zijn geneigd te denken dat geld gelukkig maakt. We geloven dat als we eenmaal wat meer geld verdienen, we op onze beurt ook wat gelukkiger zullen zijn. Echter, volgens tientallen jaren van onderzoek in de positieve psychologie, de studie van geluk en menselijk potentieel, is het antwoord nee.

 

Waarom?Maakt geld ons gelukkig volgens de positieve psychologie?

Nou, uit onderzoek blijkt dat mensen vatbaar zijn voor zoiets als... hedonische aanpassing. Hedonische aanpassing betekent dat we heel goed zijn in het wennen aan dingen - zowel negatief als positief. Deze superkracht komt van pas als we geconfronteerd worden met vreselijke omstandigheden. Maar helaas ook wanneer we voor de honderdste keer met onze partner naar de zonsondergang kijken. Als we iets de eerste of de tweede keer doen, voelt het geweldig. Maar dit gevoel zal waarschijnlijk vervagen, omdat we ons snel aanpassen aan alle geweldige ervaringen.

Een ander voorbeeld is het verschil tussen het extatische gevoel dat we krijgen als we toegelaten worden tot onze droomuniversiteit of droombaan. Dat gevoel krijgen we niet als we 's morgens om half acht moeten opstaan om ons klaar te maken voor het werk. Omdat we ons aanpassen aan het feit dat we student of werknemer zijn bij die organisatie en het een deel van ons leven wordt.

 

Dus hoe werkt dit met geld?

Als het om geld gaat, werkt hedonische aanpassing bijzonder goed. Zodra we een salarisverhoging maken en wat meer beginnen te verdienen, denken we aanvankelijk dat ons leven veel beter is. Maar na een paar weken verdwijnt dit gevoel. We raken gewend aan de nieuwe luxe diewe ons nu kunnen veroorloven. Dit leidt er vervolgens toe dat we een nog hoger loon willen - en de cyclus houdt nooit op, onze dorst naar geld kan nooit worden bevredigd. Natuurlijk geldt dit niet voor mensen die in armoede leven. Maar studies tonen voortdurend aan dat boven een bepaald niveau, wanneer we ons de eerste levensbehoeften kunnen veroorloven, meer geld niet gelijk staat aan meer geluk.

 

Maakt geld ons gelukkig volgens de positieve psychologie?

Hoe kan geld ons gelukkig maken?

Vergeet niet dat wat je ook doet of koopt, je er aan zult wennen. Geef dus verstandig uit! Het is beter om jouw geld uit te geven aan veel kleinere dingen (zoals uit eten gaan met jouw vrienden) dan aan één groot ding (zoals de nieuwe playstation). Dat ene grote ding zal je waarschijnlijk een vergelijkbare geluksboost geven als één klein ding - en dat kun je meerdere keren kopen! En als het gaat om andere ervaringen, probeer dan te variëren waar en met wie je de zonsondergang bekijkt, en zorg ervoor dat er genoeg tijd verstrijkt tussen deze ervaringen zodat je ze elke keer kunt waarderen!

 

 


Hallo, ik ben Bia, momenteel accountmanager bij AIESEC in Tilburg. Ik heb onlangs een trainingsreeks georganiseerd voor studenten rond het thema geluk, om de bevindingen van de positieve psychologie te verspreiden.

 

 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!