Gezondheidszorg lijkt op lokaal verkeer - AIESEC

Gezondheidszorg lijkt op lokaal verkeer

Toen ik aankwam was het al donker buiten, maar alles verliep (verrassend) soepel; we werden op het vliegveld in Uganda opgehaald met de auto en gingen naar de accommodatie, allemaal aan een rustige weg met mooie Afrikaanse muziek op de achtergrond. Ik wist toen nog niet dat dit een van de weinige keren zou zijn dat het zo zou gaan.

Pas de volgende ochtend besefte ik waar ik terecht was gekomen: de enorme hoofdstad van een Afrikaans land met ongeveer 1,5 miljoen inwoners, maar lang niet genoeg infrastructuur, middelen en mogelijkheden om al die mensen een thuis te bieden. De bevolking van de stad neemt nog steeds exponentieel toe en omdat ze nauwelijks nieuwe wegen aanleggen, konden we niet zoals verwacht naar het ziekenhuis reizen. Met de bus, auto of taxi reizen zou ons een eeuwigheid kosten. In plaats daarvan reisden we met een "boda boda", een soort motorfiets die een van de belangrijkste manieren van vervoer in Uganda bleek te zijn.

In Nederland kon ik me nooit voorstellen hoe het verkeer hier zou zijn. In plaats van een gereguleerde manier van voertuigen die in min of meer dezelfde richting rijden, leek iedereen gewoon willekeurig te rijden in welke richting ze maar wilden, en verrassend genoeg ging dat meestal goed. Maar ik durf te wedden dat een van ons het nog geen kilometer zou volhouden voordat hij een ongeluk zou krijgen, dus elke rit op een boda was al een spannende ervaring op zich.

Soms was de dagelijkse praktijk in het ziekenhuis op een vergelijkbare manier ongeregeld. Het ziekenhuis bezat een röntgen en een CT-scan, die de meeste ziekenhuizen daar niet hebben. Dus gelukkig was het gebrek aan technologie niet het grootste probleem. Meer het gebrek aan organisatie en bekwame mensen. Maar vooral het gebrek aan geld en kennis bij de bevolking. Meestal leden mensen aan (in onze ogen) 'makkelijk' te voorkomen ziekten. Ze wachtten echter vaak lang voordat ze naar een ziekenhuis gingen. Eenmaal aangekomen konden zij hun behandeling eenvoudigweg niet betalen. Het was dus niet mogelijk de patiënten dezelfde behandeling te geven als ze in een land als het onze zouden krijgen. Maar het was verrassend om te zien hoe zij in staat zijn bepaalde ziekten te behandelen, ondanks het gebrek aan middelen en met veel lagere kosten dan in een westers land.

Medicijnvrijwilliger in een ziekenhuis in Oeganda

In medisch opzicht heb ik niet zoveel geleerd als in een Nederlands ziekenhuis gedurende 6 weken. Wel leerde ik over verschillende gezondheidsproblemen, waar wereldwijd nog steeds de meeste slachtoffers vallen. Maar dat niet alleen, ik leerde ook over een nieuwe cultuur en een andere manier van leven in Uganda. Daarnaast heb ik geleerd mezelf te redden in een nieuwe omgeving en onbekende situaties; dat het niet altijd mogelijk en bovendien noodzakelijk is om alles van tevoren te plannen. Soms is het veel gemakkelijker om gewoon iets te doen en te zien hoe het uitpakt. Als het nodig is, zijn er altijd wel mensen die je willen helpen.

Dit bericht is geschreven door Willem Baijens. Willem ging op een vrijwilligersproject met AIESEC in Nederland naar Oeganda. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren.

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!