Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Hoi, mijn naam is Nadine en ik ben net klaar met mijn bachelor Bouwkunde aan de TU Delft. Dit jaar ben ik lid geworden van AIESEC, in Delft om mezelf te ontwikkelen naast mijn studie en om samen te werken met nieuwe geweldige mensen! Ik werk al een tijdje als grafisch ontwerper, wat ik erg leuk vind en kan gebruiken tijdens mijn tijd als content creator voor AIESEC. Tijdens mijn tijd bij AIESEC heb ik professionele vaardigheden geleerd binnen een geweldige groep mensen, die je echt de kans gaven om jezelf te ontwikkelen.

Het temperatuurevenwicht van de aarde wordt voortdurend verstoord. Dit heeft enorme gevolgen voor zowel de mens als het milieu. Door de hogere temperaturen stijgt de zeespiegel, krimpen de gletsjers en neemt de zware neerslag toe. Al deze gevolgen worden veroorzaakt door de klimaatverandering.

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een shift in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van het klimaat en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent. 

Maar wat is de grootste oorzaak van de klimaatverandering? Sinds midden 20de eeuw menselijke activiteiten zijn de voornaamste oorzaak geweest van de opwarming van het klimaat. De invloed die wij hebben op de temperatuur van de aarde komt voort uit allerlei handelingen. Zoals het verbranden van fossiele brandstoffen, overbevolking, vervuiling, kappen van bossen en veeteelt. Wij zijn degenen die de problemen veroorzaken. Dit betekent dat wij degenen moeten zijn die maak de veranderingen mogelijk voor een gezondHier planeet.

Klimaatactie

Actie tegen klimaatverandering is ook een belangrijk onderdeel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) die de Verenigde Naties hebben opgesteld om de planeet te beschermen. De doelen die hiermee verband houden zijn de nummers 13, 14 en 15. De eerste is 'klimaatactie'. Broeikasgassen verspreiden zich in de atmosfeer door de verbranding van fossiele brandstoffen, olie en kolen. Dit is een van de grootste oorzaken van de opwarming van de aarde. Volgens de VN moet de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2020 elk jaar met 7,6% dalen. Dit vereist grote jaarlijkse investeringen. Maar u kunt natuurlijk helpen door kleine acties te ondernemen, zoals recyclen, lokale producten kopen, hergebruiken, het licht uitdoen, minder autorijden en nog veel meer. Zo bereiken we een koolstofarme, klimaatbestendige transitie. 

Biodiversiteit

De volgende doelen gaan over biodiversiteit, het zogenaamde 'leven onder water' en 'leven op het land', dat al het leven op aarde in stand houdt. De oceaan is het belangrijkst voor de regulering van het wereldwijde klimaatsysteem en bevat de 's werelds grootste ecosysteem. Het absorbeert 23% van de jaarlijkse CO2-uitstoot door menselijk handelen. Bovendien komt er jaarlijks 5 tot 12 miljoen ton plastic in de oceaan terecht. Alleen internationale samenwerking deze problemen op grotere schaal kunnen bestrijden. Op het land is er door het kappen van bossen een gebrek aan water, voedsel en lucht. Bovendien neemt de biodiversiteit sneller af dan ooit tevoren. Twee miljard hectare land op aarde is aangetast, waardoor 3,2 miljard mensen worden getroffen, soorten uitsterven en de klimaatverandering enorm wordt beïnvloed.

Wil je weten hoe je op kleine schaal kunt bijdragen? Lees dan Anne's blog van vorige maand.

Samen kunnen we, zelfs met kleine acties en veranderingen, werken aan een gezonder milieu voor al het leven op onze planeet. Samen kunnen we de klimaatverandering bestrijden.

REFERENTIES

  1. https://www.myclimate.org/information/faq/faq-detail/what-are-the-effects-of-climate-change
  2. https://www.ipcc.ch/report/ar5/wg1/
  3. https://climate.nasa.gov/effects/
  4. https://www.un.org/en/sections/issues-depth/climate-change/
  5. https://www.un.org/sustainabledevelopment/
  6. https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/climate-change/
Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!