Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Hoi, mijn naam is Nadine en ik ben net klaar met mijn bachelor Bouwkunde aan de TU Delft. Dit jaar ben ik lid geworden van AIESEC, in Delft om mezelf te ontwikkelen naast mijn studie en om samen te werken met nieuwe geweldige mensen! Ik werk al een tijdje als grafisch ontwerper, wat ik erg leuk vind en kan gebruiken tijdens mijn tijd als content creator voor AIESEC. Tijdens mijn tijd bij AIESEC heb ik professionele vaardigheden geleerd binnen een geweldige groep mensen, die je echt de kans gaven om jezelf te ontwikkelen.

Het temperatuurevenwicht van de aarde wordt voortdurend verstoord. Dit heeft enorme gevolgen voor zowel de mens als het milieu. Door de hogere temperaturen stijgt de zeespiegel, krimpen de gletsjers en neemt de zware neerslag toe. Al deze gevolgen worden veroorzaakt door de klimaatverandering.

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een shift in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van het klimaat en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent. 

Maar wat is de grootste oorzaak van de klimaatverandering? Sinds midden 20de eeuw menselijke activiteiten zijn de voornaamste oorzaak geweest van de opwarming van het klimaat. De invloed die wij hebben op de temperatuur van de aarde komt voort uit allerlei handelingen. Zoals het verbranden van fossiele brandstoffen, overbevolking, vervuiling, kappen van bossen en veeteelt. Wij zijn degenen die de problemen veroorzaken. Dit betekent dat wij degenen moeten zijn die maak de veranderingen mogelijk voor een gezondHier planeet.

Klimaatactie

Actie tegen klimaatverandering is ook een belangrijk onderdeel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) die de Verenigde Naties hebben opgesteld om de planeet te beschermen. De doelen die hiermee verband houden zijn de nummers 13, 14 en 15. De eerste is 'klimaatactie'. Broeikasgassen verspreiden zich in de atmosfeer door de verbranding van fossiele brandstoffen, olie en kolen. Dit is een van de grootste oorzaken van de opwarming van de aarde. Volgens de VN moet de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2020 elk jaar met 7,6% dalen. Dit vereist grote jaarlijkse investeringen. Maar u kunt natuurlijk helpen door kleine acties te ondernemen, zoals recyclen, lokale producten kopen, hergebruiken, het licht uitdoen, minder autorijden en nog veel meer. Zo bereiken we een koolstofarme, klimaatbestendige transitie. 

Biodiversiteit

De volgende doelen gaan over biodiversiteit, het zogenaamde 'leven onder water' en 'leven op het land', dat al het leven op aarde in stand houdt. De oceaan is het belangrijkst voor de regulering van het wereldwijde klimaatsysteem en bevat de 's werelds grootste ecosysteem. Het absorbeert 23% van de jaarlijkse CO2-uitstoot door menselijk handelen. Bovendien komt er jaarlijks 5 tot 12 miljoen ton plastic in de oceaan terecht. Alleen internationale samenwerking deze problemen op grotere schaal kunnen bestrijden. Op het land is er door het kappen van bossen een gebrek aan water, voedsel en lucht. Bovendien neemt de biodiversiteit sneller af dan ooit tevoren. Twee miljard hectare land op aarde is aangetast, waardoor 3,2 miljard mensen worden getroffen, soorten uitsterven en de klimaatverandering enorm wordt beïnvloed.

Wil je weten hoe je op kleine schaal kunt bijdragen? Lees dan Anne's blog van vorige maand.

Samen kunnen we, zelfs met kleine acties en veranderingen, werken aan een gezonder milieu voor al het leven op onze planeet. Samen kunnen we de klimaatverandering bestrijden.

REFERENTIES

  1. https://www.myclimate.org/information/faq/faq-detail/what-are-the-effects-of-climate-change
  2. https://www.ipcc.ch/report/ar5/wg1/
  3. https://climate.nasa.gov/effects/
  4. https://www.un.org/en/sections/issues-depth/climate-change/
  5. https://www.un.org/sustainabledevelopment/
  6. https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/climate-change/
Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!