De wereldwijde voedselverspilling - AIESEC in Nederland

De wereldwijde voedselverspilling

Voedsel is een van de belangrijkste basisbehoeften van de mens. Hier in de westerse wereld hebben we vaak geen tekort aan voedsel. We zijn vrij om het voedsel te kopen dat we willen en lekker vinden. Dit in tegenstelling tot de 1 miljard mensen die ondervoed zijn en nog eens 1 miljard die honger lijden. Veel mensen begrijpen of overwegen niet welke invloed onze voedingskeuzes en -gewoonten hebben op het milieu. Om dit wat verder te onderzoeken, willen we de wereldwijde voedselverspilling onder de loep nemen.

Een van de zeventien doelstellingen voor duurzame ontwikkeling gaat hierover, namelijk SDG 12: verantwoorde consumptie en productie. Deze doelstelling dringt erop aan dat we de manier veranderen waarop we goederen en hulpbronnen produceren en consumeren. Mijn focus zal liggen op de wereldwijde voedselverspilling en wat je zelf kunt veranderen om meer doordacht te zijn in jouw voedingskeuzes en -gewoonten.

Voedselverspilling

1/3 van het jaarlijks geproduceerde voedsel wordt verspild, wat neerkomt op 1,3 miljard ton voedsel per jaar. Deze voedselverspilling heeft de volgende gevolgen:

  1. Verspilling van hulpbronnen: bodemaantasting, niet-duurzaam watergebruik en overbevissing verminderen het vermogen van de natuurlijke hulpbronnen om voedsel te leveren.
  2. Negatieve effecten op de beschikbaarheid van voedsel voor anderen: 25% van al het verspilde voedsel zou de 795 miljoen ondervoede mensen in de wereld kunnen voeden.
  3. Geldverspilling: naar schatting 1 biljoen dollar aan verspild of verloren voedsel.
  4. Negatief effect op het milieu: Voedselafval produceert 3,3 miljard ton koolstofdioxide, wat de wereldwijde klimaatverandering versnelt.

Wat kun je doen?

Vijf jaar geleden lanceerde het milieuprogramma van de Verenigde Naties een wereldwijde campagne om voedselverspilling en voedselverlies over de hele wereld tegen te gaan. De campagne heet Think Eat Save en maakt consumenten bewust hoe zij hun voedselafdruk kunnen verminderen.

Een paar mogelijkheden zijn:

  1. Slim winkelen: Gebruik boodschappenlijstjes, kijk wat je al in huis hebt voordat je naar de supermarkt gaat, plan maaltijden en vermijd impulsaankopen.
  2. 2. Koop grappig fruit: Veel fruit wordt weggegooid omdat hun vorm, grootte of kleur niet als 'goed' wordt beschouwd. Als u dit perfect goede fruit koopt, consumeert u voedsel dat anders waarschijnlijk verloren gaat.
  3. Begrijp houdbaarheidsdata: Houdbaarheidsdata zijn vaak slechts suggesties van de fabrikant voor piekkwaliteit. Dit betekent dat het meeste voedsel veilig kan worden geconsumeerd na deze data.4. Eet restjes: als je te veel voedsel hebt gekookt, bewaar je het voor de lunch van de volgende dag. U kunt het ook invriezen en een week later opeten. Dit is vooral belangrijk bij brood, brood is een van de meest weggegooide voedingsmiddelen en door brood gewoon in te vriezen kan deze verspilling worden beperkt.
  4. Maak anderen bewust
  5. Apps downloaden: In Nederland is er de 'geen voedselverspilling app'. Deze app laat zien welke producten in één van de supermarkten bij jou in de buurt de houdbaarheidsdatum naderen. Zo kunnen consumenten met korting voedsel kopen dat anders snel wordt weggegooid. Een win-win dus voor supermarkt en consument.

jouw De conclusie is dat je door bewuster om te gaan met je eigen gewoonten jouw kunt verkleinen. Dit is beter voor zowel het milieu als voor jouw eigen portemonnee!

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!