De wereldwijde voedselverspilling - AIESEC in Nederland

De wereldwijde voedselverspilling

Voedsel is een van de belangrijkste basisbehoeften van de mens. Hier in de westerse wereld hebben we vaak geen tekort aan voedsel. We zijn vrij om het voedsel te kopen dat we willen en lekker vinden. Dit in tegenstelling tot de 1 miljard mensen die ondervoed zijn en nog eens 1 miljard die honger lijden. Veel mensen begrijpen of overwegen niet welke invloed onze voedingskeuzes en -gewoonten hebben op het milieu. Om dit wat verder te onderzoeken, willen we de wereldwijde voedselverspilling onder de loep nemen.

Een van de zeventien doelstellingen voor duurzame ontwikkeling gaat hierover, namelijk SDG 12: verantwoorde consumptie en productie. Deze doelstelling dringt erop aan dat we de manier veranderen waarop we goederen en hulpbronnen produceren en consumeren. Mijn focus zal liggen op de wereldwijde voedselverspilling en wat je zelf kunt veranderen om meer doordacht te zijn in jouw voedingskeuzes en -gewoonten.

Voedselverspilling

1/3 van het jaarlijks geproduceerde voedsel wordt verspild, wat neerkomt op 1,3 miljard ton voedsel per jaar. Deze voedselverspilling heeft de volgende gevolgen:

  1. Verspilling van hulpbronnen: bodemaantasting, niet-duurzaam watergebruik en overbevissing verminderen het vermogen van de natuurlijke hulpbronnen om voedsel te leveren.
  2. Negatieve effecten op de beschikbaarheid van voedsel voor anderen: 25% van al het verspilde voedsel zou de 795 miljoen ondervoede mensen in de wereld kunnen voeden.
  3. Geldverspilling: naar schatting 1 biljoen dollar aan verspild of verloren voedsel.
  4. Negatief effect op het milieu: Voedselafval produceert 3,3 miljard ton koolstofdioxide, wat de wereldwijde klimaatverandering versnelt.

Wat kun je doen?

Vijf jaar geleden lanceerde het milieuprogramma van de Verenigde Naties een wereldwijde campagne om voedselverspilling en voedselverlies over de hele wereld tegen te gaan. De campagne heet Think Eat Save en maakt consumenten bewust hoe zij hun voedselafdruk kunnen verminderen.

Een paar mogelijkheden zijn:

  1. Slim winkelen: Gebruik boodschappenlijstjes, kijk wat je al in huis hebt voordat je naar de supermarkt gaat, plan maaltijden en vermijd impulsaankopen.
  2. 2. Koop grappig fruit: Veel fruit wordt weggegooid omdat hun vorm, grootte of kleur niet als 'goed' wordt beschouwd. Als u dit perfect goede fruit koopt, consumeert u voedsel dat anders waarschijnlijk verloren gaat.
  3. Begrijp houdbaarheidsdata: Houdbaarheidsdata zijn vaak slechts suggesties van de fabrikant voor piekkwaliteit. Dit betekent dat het meeste voedsel veilig kan worden geconsumeerd na deze data.4. Eet restjes: als je te veel voedsel hebt gekookt, bewaar je het voor de lunch van de volgende dag. U kunt het ook invriezen en een week later opeten. Dit is vooral belangrijk bij brood, brood is een van de meest weggegooide voedingsmiddelen en door brood gewoon in te vriezen kan deze verspilling worden beperkt.
  4. Maak anderen bewust
  5. Apps downloaden: In Nederland is er de 'geen voedselverspilling app'. Deze app laat zien welke producten in één van de supermarkten bij jou in de buurt de houdbaarheidsdatum naderen. Zo kunnen consumenten met korting voedsel kopen dat anders snel wordt weggegooid. Een win-win dus voor supermarkt en consument.

jouw De conclusie is dat je door bewuster om te gaan met je eigen gewoonten jouw kunt verkleinen. Dit is beter voor zowel het milieu als voor jouw eigen portemonnee!

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!