Waar woon ik tijdens mijn verblijf in het buitenland? - AIESEC in Nederland

Waar woon ik tijdens mijn verblijf in het buitenland?

Een van de voordelen van vrijwilligerswerk in het buitenland met AIESEC is dat je je geen zorgen hoeft te maken over jouw accommodatie als je eenmaal in het buitenland bent. Alle AIESEC-projecten zorgen voor, en soms zelfs voor, een verblijfplaats. Maar hoe ziet deze plek eruit?

In het algemeen zijn er twee mogelijkheden: 1. Je woont bij een gastgezin, of 2. Je woont in een hostel samen met de andere vrijwilligers. Hoe je gaat wonen hangt af van het land en het project waar je naartoe gaat. Soms kun je zelfs kiezen. Toen ik in de zomer van 2018 vrijwilligerswerk deed in Guatemala, wisselde ik beide af - in het weekend wonen bij een liefdevol gastgezin in Guatemala City en doordeweeks wonen in een hostel in de stad waar ik vrijwilligerswerk deed.

Uiteraard hebben beide opties hun voor- en nadelen. Laten we ze eens nader bekijken:

1. Gastgezin

Wonen bij een gastgezin is de perfecte manier om duik in de cultuur 100%. Ze kunnen en zullen je leren over dagelijks leven in het land waar je naartoe gaat, inclusief tradities, taal en keuken. Toen ik in Guatemala aankwam, organiseerde mijn gastgezin een hele familiebijeenkomst om mij te verwelkomen. Daardoor kreeg ik meteen een voorproefje van de beruchte Latijnse sfeer. Bovendien gaf mijn gastmoeder me enkele algemene tips over het leven en reizen in Guatemala, hielp ze me toen ik ziek werd en ging de naaste familie zelfs mee op een uitstapje naar Tikal (de site van de Maya-tempels in het noorden van het land).

Toegegeven, alle gastgezinnen zijn anders. Maar ik kan je garanderen dat je te weten komt hoe de plaatselijke bevolking leeft en perspectieven krijgt die je in een 5-sterrenhotel niet zou krijgen.

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan het wonen bij een gastgezin: je bent misschien verder verwijderd van waar jouw medevrijwilligers wonen, waardoor het moeilijker is om elkaar later op de avond te ontmoeten, en je bent misschien minder flexibel dan wanneer je een hostelkamer hebt waar je in en uit kunt wanneer je wilt.

2. Herberg

Ik heb het al eerder gezegd: een hostel staat meestal gelijk aan meer vrijheid en het zijn dichter bij collega-vrijwilligers. Persoonlijk vond ik het heerlijk om elke dag flexibel te beslissen. Of ik uit eten zou gaan of iets eenvoudigs zou koken met mijn medevrijwilligers. Ook zijn hostels meestal dichter bij de plaats waar je vrijwilligerswerk gaat doen, dan gastgezinnen. Op dit punt is het belangrijk te vermelden dat de kans dat je een beetje moet bijdragen aan jouw accommodatie (financieel gezien) groter is wanneer je in een hostel verblijft.

Zoals je ziet, hebben beide opties hun voor- en nadelen. Waar je uiteindelijk zult verblijven, hangt af van het project dat je kiest. Dus als een bepaald type accommodatie belangrijk voor je is, vraag dit dan zeker tijdens de ontmoeting met de gastentiteit (de AIESEC-entiteit waar je naartoe gaat).

Of je nu in een gastgezin of in een hostel verblijft, ik moedig je aan om alles uit jouw leefsituatie te halen wat je kunt. Beide opties kunnen je waardevolle levensvaardigheden bijbrengen, variërend van zelfredzaamheid tot aanpassing aan nieuwe omgevingen en tradities.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages in het buitenland met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Lees hier meer van onze ervaringsverhalen.
Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!