Waar woon ik tijdens mijn verblijf in het buitenland? - AIESEC in Nederland

Waar woon ik tijdens mijn verblijf in het buitenland?

Een van de voordelen van vrijwilligerswerk in het buitenland met AIESEC is dat je je geen zorgen hoeft te maken over jouw accommodatie als je eenmaal in het buitenland bent. Alle AIESEC-projecten zorgen voor, en soms zelfs voor, een verblijfplaats. Maar hoe ziet deze plek eruit?

In het algemeen zijn er twee mogelijkheden: 1. Je woont bij een gastgezin, of 2. Je woont in een hostel samen met de andere vrijwilligers. Hoe je gaat wonen hangt af van het land en het project waar je naartoe gaat. Soms kun je zelfs kiezen. Toen ik in de zomer van 2018 vrijwilligerswerk deed in Guatemala, wisselde ik beide af - in het weekend wonen bij een liefdevol gastgezin in Guatemala City en doordeweeks wonen in een hostel in de stad waar ik vrijwilligerswerk deed.

Uiteraard hebben beide opties hun voor- en nadelen. Laten we ze eens nader bekijken:

1. Gastgezin

Wonen bij een gastgezin is de perfecte manier om duik in de cultuur 100%. Ze kunnen en zullen je leren over dagelijks leven in het land waar je naartoe gaat, inclusief tradities, taal en keuken. Toen ik in Guatemala aankwam, organiseerde mijn gastgezin een hele familiebijeenkomst om mij te verwelkomen. Daardoor kreeg ik meteen een voorproefje van de beruchte Latijnse sfeer. Bovendien gaf mijn gastmoeder me enkele algemene tips over het leven en reizen in Guatemala, hielp ze me toen ik ziek werd en ging de naaste familie zelfs mee op een uitstapje naar Tikal (de site van de Maya-tempels in het noorden van het land).

Toegegeven, alle gastgezinnen zijn anders. Maar ik kan je garanderen dat je te weten komt hoe de plaatselijke bevolking leeft en perspectieven krijgt die je in een 5-sterrenhotel niet zou krijgen.

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan het wonen bij een gastgezin: je bent misschien verder verwijderd van waar jouw medevrijwilligers wonen, waardoor het moeilijker is om elkaar later op de avond te ontmoeten, en je bent misschien minder flexibel dan wanneer je een hostelkamer hebt waar je in en uit kunt wanneer je wilt.

2. Herberg

Ik heb het al eerder gezegd: een hostel staat meestal gelijk aan meer vrijheid en het zijn dichter bij collega-vrijwilligers. Persoonlijk vond ik het heerlijk om elke dag flexibel te beslissen. Of ik uit eten zou gaan of iets eenvoudigs zou koken met mijn medevrijwilligers. Ook zijn hostels meestal dichter bij de plaats waar je vrijwilligerswerk gaat doen, dan gastgezinnen. Op dit punt is het belangrijk te vermelden dat de kans dat je een beetje moet bijdragen aan jouw accommodatie (financieel gezien) groter is wanneer je in een hostel verblijft.

Zoals je ziet, hebben beide opties hun voor- en nadelen. Waar je uiteindelijk zult verblijven, hangt af van het project dat je kiest. Dus als een bepaald type accommodatie belangrijk voor je is, vraag dit dan zeker tijdens de ontmoeting met de gastentiteit (de AIESEC-entiteit waar je naartoe gaat).

Of je nu in een gastgezin of in een hostel verblijft, ik moedig je aan om alles uit jouw leefsituatie te halen wat je kunt. Beide opties kunnen je waardevolle levensvaardigheden bijbrengen, variërend van zelfredzaamheid tot aanpassing aan nieuwe omgevingen en tradities.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages in het buitenland met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Lees hier meer van onze ervaringsverhalen.
Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!