Een kijkje in de snelle wereld van start-ups - AIESEC in Nederland

Een kijkje in de snelle wereld van start-ups

Een kijkje in de snelle wereld van start-ups

Stel je voor dat je een geweldig, innovatief idee hebt, je hebt een ondernemersgeest, en je staat te popelen om dit idee in praktijk te brengen door jouw eigen bedrijf te beginnen. Allereerst is dat geweldig! Maar dat betekent ook dat je heel wat obstakels moet overwinnen. Misschien heb je veel geld nodig, de hulp van een groter bedrijf dat jouw product kan maken, of misschien heb je gewoon steun nodig van vrienden en kennissen. Hoe dan ook, als je eenmaal jouw start-ups hebt opgezet, heb je geen saai leven meer!

De wereld van starters is interessant

Een start-up is een bedrijf dat zich in de eerste fase van zijn activiteiten bevindt. Vaak hebben start-ups de intentie om verder te groeien dan hun oprichter, hebben ze meerdere werknemers en zijn ze van plan om groot te worden. Elk jaar wagen veel dappere ondernemers het erop om hun eigen innovatieve bedrijf op te zetten. Maar slechts enkele daarvan worden daadwerkelijk een succesvol bedrijf.

Bekende voorbeelden van die gelukkigen, of eenhoorns zoals ze worden genoemd, zijn Uber, Airbnb en Kahoot, maar er zijn er nog veel meer. Stuk voor stuk hebben ze de kracht om de wereld te veranderen met hun innovatieve ideeën.

Startende ondernemingen hebben meer kans om succesvolle bedrijven te worden wanneer zij in een gezond economisch ecosysteem zijn gevestigd. We kennen allemaal Silicon Valley als dé start-upstad van de VS, maar ook andere steden hebben een zeer goed start-upklimaat. Berlijn bijvoorbeeld, vanwege de betaalbare kantoorhuur, investeerders die bereid zijn start-ups te steunen, en omdat de creativiteit in de hele stad stroomt.

Waarom maar een paar eenhoorns?

Het opstartproces kan zeer lang duren, sommigen zeggen zelfs tot drie jaar. Gedurende deze tijd moet de oprichter zich maximaal blijven inspannen voor zijn bedrijf, en slimme, weloverwogen beslissingen nemen, omdat er over het algemeen veel onzekerheid zal zijn. Startende ondernemers moeten snel beslissingen nemen omdat ze moeten inspelen op de marktvraag. Zij hebben echter nog niet de macht om de vraag in een bepaalde richting te sturen (zoals grote bedrijven soms doen). Dit betekent niet dat startende bedrijven elke trend volgen, maar als ze dit snel kunnen doen, houdt niets hen tegen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van grotere bedrijven. Deze grote bedrijven zitten soms zo vast aan hun bureaucratie dat ze deze snelle beslissingen niet kunnen nemen.

Mentoren kunnen nuttig zijn
Veel startende ondernemers zoeken de hulp van anderen, meer ervaren mensen, om hen door hun startperiode heen te loodsen. Zoals bij alle andere dingen die we in het leven doen, kunnen we leren van anderen die die dingen vóór ons hebben gedaan.

Heb je er ooit aan gedacht om jouw een eigen bedrijf op te zetten? Dan is een Global Entrepreneur programma bij AIESEC misschien jouw mogelijkheid om een kijkje te nemen in deze snelle start-up wereld en te leren van ervaren start-up eigenaren.

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!