Een kijkje in de snelle wereld van start-ups - AIESEC in Nederland

Een kijkje in de snelle wereld van start-ups

Een kijkje in de snelle wereld van start-ups

Stel je voor dat je een geweldig, innovatief idee hebt, je hebt een ondernemersgeest, en je staat te popelen om dit idee in praktijk te brengen door jouw eigen bedrijf te beginnen. Allereerst is dat geweldig! Maar dat betekent ook dat je heel wat obstakels moet overwinnen. Misschien heb je veel geld nodig, de hulp van een groter bedrijf dat jouw product kan maken, of misschien heb je gewoon steun nodig van vrienden en kennissen. Hoe dan ook, als je eenmaal jouw start-ups hebt opgezet, heb je geen saai leven meer!

De wereld van starters is interessant

Een start-up is een bedrijf dat zich in de eerste fase van zijn activiteiten bevindt. Vaak hebben start-ups de intentie om verder te groeien dan hun oprichter, hebben ze meerdere werknemers en zijn ze van plan om groot te worden. Elk jaar wagen veel dappere ondernemers het erop om hun eigen innovatieve bedrijf op te zetten. Maar slechts enkele daarvan worden daadwerkelijk een succesvol bedrijf.

Bekende voorbeelden van die gelukkigen, of eenhoorns zoals ze worden genoemd, zijn Uber, Airbnb en Kahoot, maar er zijn er nog veel meer. Stuk voor stuk hebben ze de kracht om de wereld te veranderen met hun innovatieve ideeën.

Startende ondernemingen hebben meer kans om succesvolle bedrijven te worden wanneer zij in een gezond economisch ecosysteem zijn gevestigd. We kennen allemaal Silicon Valley als dé start-upstad van de VS, maar ook andere steden hebben een zeer goed start-upklimaat. Berlijn bijvoorbeeld, vanwege de betaalbare kantoorhuur, investeerders die bereid zijn start-ups te steunen, en omdat de creativiteit in de hele stad stroomt.

Waarom maar een paar eenhoorns?

Het opstartproces kan zeer lang duren, sommigen zeggen zelfs tot drie jaar. Gedurende deze tijd moet de oprichter zich maximaal blijven inspannen voor zijn bedrijf, en slimme, weloverwogen beslissingen nemen, omdat er over het algemeen veel onzekerheid zal zijn. Startende ondernemers moeten snel beslissingen nemen omdat ze moeten inspelen op de marktvraag. Zij hebben echter nog niet de macht om de vraag in een bepaalde richting te sturen (zoals grote bedrijven soms doen). Dit betekent niet dat startende bedrijven elke trend volgen, maar als ze dit snel kunnen doen, houdt niets hen tegen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van grotere bedrijven. Deze grote bedrijven zitten soms zo vast aan hun bureaucratie dat ze deze snelle beslissingen niet kunnen nemen.

Mentoren kunnen nuttig zijn
Veel startende ondernemers zoeken de hulp van anderen, meer ervaren mensen, om hen door hun startperiode heen te loodsen. Zoals bij alle andere dingen die we in het leven doen, kunnen we leren van anderen die die dingen vóór ons hebben gedaan.

Heb je er ooit aan gedacht om jouw een eigen bedrijf op te zetten? Dan is een Global Entrepreneur programma bij AIESEC misschien jouw mogelijkheid om een kijkje te nemen in deze snelle start-up wereld en te leren van ervaren start-up eigenaren.

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!