Plastic is het nieuwe zwart - AIESEC in Nederland

Plastic is het nieuwe zwart

Bestel een drankje op straat in Solo (officieel Surakarta genaamd) en je krijgt een plastic beker met een plastic deksel, een rietje om gemakkelijk te drinken, een plastic zakje om de beker te beschermen en een klein plastic zakje om gemakkelijk mee te nemen. Kijk eens rond waar je jouw afval kunt weggooien. Nee, geen prullenbakken te vinden ....

Er is weinig tijd om te wachten op een wonder om ons gedrag te veranderen, als we kijken naar het effect van plastic op de natuur.

Misschien weet iemand anders waar je het afval moet laten? Je ziet dat sommige mensen hun plastic afval in de rivier gooien. Als je beter naar de rivieroever kijkt, zie je al het opgestapelde afval. Geen wonder dat de Bengawan, de rivier die ooit het mooiste bezit van Solo was, er nu zo uitziet.

De Bengawan

Ik koos voor het Green Revolution 5.0 vrijwilligersproject in Indonesië omdat ik meer wilde leren over de Indonesische cultuur, meer kennis wilde opdoen over afvalbeheer en vrijwilligerswerk wilde doen in het buitenland.

In 6 weken deden ik en collega-vrijwilligers veel activiteiten in Solo. Zoals lesgeven op middelbare scholen, lokale markten bezoeken, mensen interviewen op openbare plaatsen en spreken met de overheid en NGO's over problemen in Surakarta.

De verborgen gevaren van vervuiling

Als vrijwilliger in dat project leerde ik dat het probleem met afvalbeheer vooral is dat mensen zich niets lijken aan te trekken van zwerfvuil. Afval op straat is een deel van hun leven geworden, een deel van hun omgeving. De meesten zijn zich niet bewust van de gevaren ervan, zoals de verspreiding van ziekten of het blokkeren van rioleringen.

Het is een van de redenen waarom mensen weinig geld of aandacht besteden aan goed afvalbeheer. Maar naarmate de druk op de stortplaats van Solo toeneemt (die al meer dan 10 jaar overbelast is met afval), neemt ook het belang van het probleem toe. Ondanks deze verzwarende problemen lijkt het erop dat de mensen geen verantwoordelijkheid willen nemen voor de problemen die er zijn. Of zoals iemand in Solo het uitdrukte: "het is onze cultuur, die kunnen we niet veranderen".

Plaatselijke riolering

 Wat kunnen we doen?

Maar is het waar dat we de manier waarop we dingen doen niet kunnen veranderen? Laten we eens kijken of er iets in jouw opkomt als we aan jouw denken. Is er een gewoonte die u moeilijk te veranderen vindt? Hoe zit het met iets simpels als boodschappen doen, hoeveel plastic koop je en gooi je elke dag weg? Is het echt nodig, of zou je ook wat plastic tasjes kunnen vervangen door een herbruikbare tas.

Plastic is een groot onderdeel van hun dagelijks leven, dat het moeilijk is om aan een leven zonder te denken. Maar er is weinig tijd om te wachten op een wonder om ons gedrag te veranderen. Als we kijken naar de impact van plastic op de natuur, is één ding duidelijk. Doe het nu!

Het kan net zo goed iets eenvoudigs zijn als het drankje dat je op straat bestelt in jouw hand houden in plaats van het met plastic zakken te vervoeren. Je hebt altijd een keuze!

Dit bericht is geschreven door Chloë de Vries. Chloë ging op een Global Volunteer project van AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. Schrijf je in en leer meer over wat we voor jou te bieden hebben!

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!