Plastic is het nieuwe zwart - AIESEC in Nederland

Plastic is het nieuwe zwart

Bestel een drankje op straat in Solo (officieel Surakarta genaamd) en je krijgt een plastic beker met een plastic deksel, een rietje om gemakkelijk te drinken, een plastic zakje om de beker te beschermen en een klein plastic zakje om gemakkelijk mee te nemen. Kijk eens rond waar je jouw afval kunt weggooien. Nee, geen prullenbakken te vinden ....

Er is weinig tijd om te wachten op een wonder om ons gedrag te veranderen, als we kijken naar het effect van plastic op de natuur.

Misschien weet iemand anders waar je het afval moet laten? Je ziet dat sommige mensen hun plastic afval in de rivier gooien. Als je beter naar de rivieroever kijkt, zie je al het opgestapelde afval. Geen wonder dat de Bengawan, de rivier die ooit het mooiste bezit van Solo was, er nu zo uitziet.

De Bengawan

Ik koos voor het Green Revolution 5.0 vrijwilligersproject in Indonesië omdat ik meer wilde leren over de Indonesische cultuur, meer kennis wilde opdoen over afvalbeheer en vrijwilligerswerk wilde doen in het buitenland.

In 6 weken deden ik en collega-vrijwilligers veel activiteiten in Solo. Zoals lesgeven op middelbare scholen, lokale markten bezoeken, mensen interviewen op openbare plaatsen en spreken met de overheid en NGO's over problemen in Surakarta.

De verborgen gevaren van vervuiling

Als vrijwilliger in dat project leerde ik dat het probleem met afvalbeheer vooral is dat mensen zich niets lijken aan te trekken van zwerfvuil. Afval op straat is een deel van hun leven geworden, een deel van hun omgeving. De meesten zijn zich niet bewust van de gevaren ervan, zoals de verspreiding van ziekten of het blokkeren van rioleringen.

Het is een van de redenen waarom mensen weinig geld of aandacht besteden aan goed afvalbeheer. Maar naarmate de druk op de stortplaats van Solo toeneemt (die al meer dan 10 jaar overbelast is met afval), neemt ook het belang van het probleem toe. Ondanks deze verzwarende problemen lijkt het erop dat de mensen geen verantwoordelijkheid willen nemen voor de problemen die er zijn. Of zoals iemand in Solo het uitdrukte: "het is onze cultuur, die kunnen we niet veranderen".

Plaatselijke riolering

 Wat kunnen we doen?

Maar is het waar dat we de manier waarop we dingen doen niet kunnen veranderen? Laten we eens kijken of er iets in jouw opkomt als we aan jouw denken. Is er een gewoonte die u moeilijk te veranderen vindt? Hoe zit het met iets simpels als boodschappen doen, hoeveel plastic koop je en gooi je elke dag weg? Is het echt nodig, of zou je ook wat plastic tasjes kunnen vervangen door een herbruikbare tas.

Plastic is een groot onderdeel van hun dagelijks leven, dat het moeilijk is om aan een leven zonder te denken. Maar er is weinig tijd om te wachten op een wonder om ons gedrag te veranderen. Als we kijken naar de impact van plastic op de natuur, is één ding duidelijk. Doe het nu!

Het kan net zo goed iets eenvoudigs zijn als het drankje dat je op straat bestelt in jouw hand houden in plaats van het met plastic zakken te vervoeren. Je hebt altijd een keuze!

Dit bericht is geschreven door Chloë de Vries. Chloë ging op een Global Volunteer project van AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. Schrijf je in en leer meer over wat we voor jou te bieden hebben!

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!