Kijken achter de façade in Brazilië - AIESEC in Nederland - AIESEC in Nederland.

Achter de façade kijken in Brazilië

Ook al kon ik maar zes weken in Brazilië doorbrengen, ik weet zeker dat ik een verschil heb gemaakt in hun leven. En zij maakten een verschil in het mijne.

Ik kwam naar Brazilië na mijn eerste jaar universiteit en veel enthousiasme om mijn sporen achter te laten in een ander land ver weg van Europa. Toen ik uiteindelijk het AIESEC SMART project vond, was ik blij dat ik vrijwilligerswerk kon doen terwijl ik de vaardigheden oefende die ik op de universiteit had geleerd.

Op2 juli 2018 kwam ik naar Brazilië en stond mijn gastgezin me op te wachten op het vliegveld. De eerste dag was al een perfecte duik in de Braziliaanse cultuur. Te beginnen met de dag van de Braziliaanse voetbalwedstrijd. De vreugde van de mensen is echt inspirerend en motiveerde me voor de komende weken van het project.

Het platteland van Brazilië verkennen met andere vrijwilligers

Het SMART-project gaat over de 17e van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen: Partnerschap voor de Doelen. Ik en mijn collega Monika uit Polen, die ook bedrijfskunde studeert, kwamen naar de NGO Instituto Vida, op een uur rijden van mijn gastgezin in Vitória, Brazilië.

De NGO leek in een zeer goede staat te verkeren aangezien de kinderen naar school konden gaan en ook andere activiteiten zoals surfen of judo konden doen. Bovendien zorgden ze voor veel speelgoed en kleding. Na de eerste week had ik het gevoel dat de NGO heel vlot werkte, afgezien van enkele structurele problemen en ook met de andere vrijwilligers. Ik was me niet bewust van de grotere problemen van dit land.

Eerlijk gezegd veranderde deze mening na mijn eerste week. Ik waardeerde echt de vrolijkheid van alle medewerkers van de NGO en hun belangstelling voor mijn cultuur. Vaak werd ik echter geconfronteerd met schokkende verhalen, bijvoorbeeld toen de directeur van de NGO me vertelde dat ze niet kon schrijven of toen een andere medewerkster me vertelde dat ze moeite had met wiskunde. Een echt triest voorval bij mijn NGO zette me nog meer aan het denken over mijn project.

Omdat ik in een weeshuis werkte, begon ik mezelf te vergelijken met de kinderen die daar woonden. Hoe kon ik hun leven een beetje beter maken? Er zijn veel problemen in dit land, maar na enige tijd realiseerde ik me dat het grootste probleem het gebrek aan goed onderwijs en perspectieven is. Daarom begonnen mijn collega en ik geld in te zamelen om de meisjes in het weeshuis weerbaarder te maken. We creëerden een fondsenwervingscampagne en probeerden deze campagne op verschillende kanalen aan de man te brengen.

Ook al kon ik maar zes weken in dit land doorbrengen, ik geloof dat ik mijn impact heb gemaakt. En zij maakten een verschil in de mijne.

"Na het project besefte ik dat ik een veel bewuster en positiever mens ben geworden."

Vooral de fondsenwerving vergde veel uithoudingsvermogen en hard werken. Anderzijds bood het project me ook de beste vriendengroep die ik me ooit had kunnen wensen. Ik verlaat deze ervaring en voel me zo gemotiveerd voor mijn volgende AIESEC ervaring!

Deelneemster Pia in Brazilië

Dit bericht is geschreven door Pia Schindera. Pia ging op een Global Volunteer project van AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!