Kijken achter de façade in Brazilië - AIESEC in Nederland - AIESEC in Nederland.

Achter de façade kijken in Brazilië

Ook al kon ik maar zes weken in Brazilië doorbrengen, ik weet zeker dat ik een verschil heb gemaakt in hun leven. En zij maakten een verschil in het mijne.

Ik kwam naar Brazilië na mijn eerste jaar universiteit en veel enthousiasme om mijn sporen achter te laten in een ander land ver weg van Europa. Toen ik uiteindelijk het AIESEC SMART project vond, was ik blij dat ik vrijwilligerswerk kon doen terwijl ik de vaardigheden oefende die ik op de universiteit had geleerd.

Op2 juli 2018 kwam ik naar Brazilië en stond mijn gastgezin me op te wachten op het vliegveld. De eerste dag was al een perfecte duik in de Braziliaanse cultuur. Te beginnen met de dag van de Braziliaanse voetbalwedstrijd. De vreugde van de mensen is echt inspirerend en motiveerde me voor de komende weken van het project.

Het platteland van Brazilië verkennen met andere vrijwilligers

Het SMART-project gaat over de 17e van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen: Partnerschap voor de Doelen. Ik en mijn collega Monika uit Polen, die ook bedrijfskunde studeert, kwamen naar de NGO Instituto Vida, op een uur rijden van mijn gastgezin in Vitória, Brazilië.

De NGO leek in een zeer goede staat te verkeren aangezien de kinderen naar school konden gaan en ook andere activiteiten zoals surfen of judo konden doen. Bovendien zorgden ze voor veel speelgoed en kleding. Na de eerste week had ik het gevoel dat de NGO heel vlot werkte, afgezien van enkele structurele problemen en ook met de andere vrijwilligers. Ik was me niet bewust van de grotere problemen van dit land.

Eerlijk gezegd veranderde deze mening na mijn eerste week. Ik waardeerde echt de vrolijkheid van alle medewerkers van de NGO en hun belangstelling voor mijn cultuur. Vaak werd ik echter geconfronteerd met schokkende verhalen, bijvoorbeeld toen de directeur van de NGO me vertelde dat ze niet kon schrijven of toen een andere medewerkster me vertelde dat ze moeite had met wiskunde. Een echt triest voorval bij mijn NGO zette me nog meer aan het denken over mijn project.

Omdat ik in een weeshuis werkte, begon ik mezelf te vergelijken met de kinderen die daar woonden. Hoe kon ik hun leven een beetje beter maken? Er zijn veel problemen in dit land, maar na enige tijd realiseerde ik me dat het grootste probleem het gebrek aan goed onderwijs en perspectieven is. Daarom begonnen mijn collega en ik geld in te zamelen om de meisjes in het weeshuis weerbaarder te maken. We creëerden een fondsenwervingscampagne en probeerden deze campagne op verschillende kanalen aan de man te brengen.

Ook al kon ik maar zes weken in dit land doorbrengen, ik geloof dat ik mijn impact heb gemaakt. En zij maakten een verschil in de mijne.

"Na het project besefte ik dat ik een veel bewuster en positiever mens ben geworden."

Vooral de fondsenwerving vergde veel uithoudingsvermogen en hard werken. Anderzijds bood het project me ook de beste vriendengroep die ik me ooit had kunnen wensen. Ik verlaat deze ervaring en voel me zo gemotiveerd voor mijn volgende AIESEC ervaring!

Deelneemster Pia in Brazilië

Dit bericht is geschreven door Pia Schindera. Pia ging op een Global Volunteer project van AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!