Een ervaring om nooit te vergeten! - AIESEC in Nederland

Een ervaring om nooit te vergeten!

Het is 28 oktober 2017. Ik stap uit mijn vliegtuig op het vliegveld in Ho Chi Minh City. De afgelopen zes weken heb ik een geweldige tijd gehad met backpacken in Thailand, Laos en Vietnam. Hoewel ik prachtige locaties heb bezocht en de tijd van mijn leven heb gehad, had ik het gevoel dat ik in een 'backpackersbubbel' zat. Dit maakte het voor mij moeilijk om echt een band te krijgen met de lokale bevolking. Ik had het gevoel dat dit mijn tijd was om iets terug te geven aan deze wereld en ik was enthousiast om aan mijn AIESEC-ervaring te beginnen!

Het begin van een ervaring

Het eerste wat ik deed in HCMC is mijn maatje Katie ontmoeten. Ze was een leuke meid die me de buurt liet zien en vooral de beste eetgelegenheden in de buurt. Een paar dagen later begon het project, genaamd Global Navigator, echt. Het doel van mijn stage was het aanleren van soft skills aan de Vietnamese jeugd. In de eerste weken trainde het lokale comité, een geweldig team van Vietnamese studenten, mij. Een week later interviewden we onze toekomstige studenten.

Laten we aan de slag gaan!

In de vierde week begon ik les te geven, samen met Junay, een schattig, grappig en enthousiast meisje uit Indonesië, de beste partner die ik me had kunnen wensen. Het hoofdthema waarover we les gaven was 'teamwork'.

Elke les bespraken we een andere deelvaardigheid, zoals communicatie, besluitvorming en probleemoplossing. Onze studenten waren 30 ambitieuze Vietnamese universiteitsstudenten, tussen 18 en 28 jaar oud. Junay en ik noemden onszelf geen leraren, want we gaven geen les, we deelden. Delen is het perfecte woord om onze lessen te beschrijven, want wij leerden evenveel van de studenten als zij van ons. Een perfect voorbeeld van een gedeeld moment vond plaats tijdens onze les 'conflictoplossing'. We zaten allemaal in een kring en spraken over hoe we in ons leven conflicten hebben meegemaakt. Door de oprechte betrokkenheid van de leerlingen en de nuttige tips die ze elkaar gaven, voelde dit als een inspirerend moment.

Nadat enige tijd was verstreken, besefte ik dat ik me geen toerist meer voelde - ik ontsnapte uit de backpackersbubbel! Ik hing rond op lokale plekken met mijn Vietnamese vrienden, waar ik hun favoriete gerechten kon proeven.... Ik nam deel aan hun gekke fotoshoots (ze houden van Instagram) en ik kon zelfs de straat oversteken zonder bijna gedood te worden!

 

Mijn hoogtepunten

Helaas gingen de drie weken van delen extreem snel voorbij. Op de dag van het afscheidsfeest was het moeilijk te geloven dat we deze prachtige stad en deze geweldige mensen bijna moesten verlaten. Maar de moeite die het kostte om afscheid te nemen, liet ons zien hoe geweldig deze ervaring is geweest voor iedereen die bij het project betrokken was.

En dat is precies hoe ik terugkijk op dit project, als een geweldige ervaring. Aan het begin van het project stond ik voor een klas, vol vreemden, in een onbekend land. Gedachten als "hoe ga ik ooit aan hun verwachtingen voldoen?" spookten door mijn hoofd. Maar ik leerde dat het belangrijkste in dit soort situaties is om uit jouw comfortzone te stappen en jezelf uit te dagen. Zo heb ik geleerd om mijn leerlingen meer macht te geven en heb ik echt een verschil gemaakt. AIESEC, bedankt voor deze kans, ik zal deze geweldige zes weken in Vietnam nooit vergeten!

Dit bericht is geschreven door Liana Wobben. Liana ging op vrijwilligersproject naar Vietnam powered by AIESEC in Nederland. AIESEC biedt internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!