Organisatie van de Global Health Cycle - AIESEC in Nederland

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de mondiale gezondheidscyclus

AIESEC is in essentie 1) een organisatie voor leiderschap, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het te hosten op zoom.

De eerste uitdaging

"Nou, er is niet veel wisselbeheer voor jou om je de komende zes maanden op te concentreren", herinner ik me dat mijn vice-voorzitter me vertelde tijdens het eerste weekend dat ik mijn functie bekleedde. Het startsein voor een hartaanval (bedankt, Emma). De activiteiten van AIESEC liepen vast, en omdat mijn functie nationale activiteiten was, veranderde mijn functie drastisch. We hadden iets anders nodig. Ik had iets anders nodig. Iets om onze uitwisselingsdeelnemers te bieden, terwijl ze wachten tot de grenzen opengaan.

We wilden doorgaan...

arts werkzaam in de gezondheidszorg

In de afgelopen maanden hebben de nationale teams van de Health Project en de Medicine Project een manier gevonden om interculturele ervaringen aan te bieden, in de vorm van de Global Health Cycle: maandelijkse seminars, verzorgd door professionals op het gebied van wereldwijde gezondheid. De 'Cyclus' zelf verwijst naar de vier kwaliteiten voor leiderschapsontwikkeling. Elke sessie is verbonden met een van de vier, wat betekent dat vier sessies de cyclus voltooien.

Onze vierde en laatste editie werd verzorgd door Dr. Evelyn Brakema. Zij besprak hoe haar internationale werkervaring haar het belang van duurzaamheid in de gezondheidszorg deed inzien. Als niet-medisch student heb ik er nooit bij stilgestaan hoeveel afval en uitstoot ziekenhuizen produceren. Wat weet je eigenlijk van de productieprocessen van medicijnen?' Natuurlijk is dit allemaal uit zorg voor de patiënten. Maar zou de belofte van artsen, primum non nocere (eerst, doe geen kwaad) zich niet moeten uitstrekken tot de gemene effecten van klimaatverandering op onze gezondheid? Er moeten toch betere manieren zijn? Ik weet dat ik niet de enige ben die sindsdien over dit onderwerp nadenkt.

...en slaagde erin

De Global Health Cycle liet zien hoe krachtig netwerken zijn. Elk van de sprekers hebben we verworven via ons netwerk of dat van andere AIESECers, van oprichters van ziekenhuizen in Afrika tot vooraanstaande personen in internationale gezondheidszorgprojecten. Onze sprekers vertellen over hun carrière: hoe ze begonnen zijn, de verandering die ze dagelijks teweegbrengen en hun meest impactvolle, persoonlijke momenten. Bovendien vertellen ze over waar ze voor staan, of dat nu is om mensen hun echte zicht terug te geven of het belang van COVID in het bevorderen van duurzame gezondheidszorg.

Daarom wil ik deze ruimte ook opdragen aan onze sprekers, voor het opleiden van ons en het veranderen van perspectieven. Meggy Verputten van Artsen zonder Grenzen, die echt wereldburgerschap toont. Bea Schipper, de belichaming van oplossingsgerichtheid. George de Jong, die met zijn zelfbewustzijn levens heeft gered. En Evelyn Brakema, die anderen mondig maakt door voorlichting te geven over het meest urgente probleem van allemaal. Terwijl ik dit schrijf, is het twee weken geleden sinds ons laatste evenement. Wij, als Generatie 20-21, zijn gestopt met de Global Health Cycle, maar we hopen dat onze opvolgers de sessies volgend jaar rond deze tijd zullen hervatten. Hopelijk zal hun reden om het in te voeren iets anders zijn dan COVID.

 

 


Julia die de wereldwijde gezondheidscyclus hielp organiseren

Hallo! Mijn naam is Julia en ik ben de Selection, Preparation and Reintegration Manager van de Medicine Project. Roel Hulsman (de SPR Manager van de Health Project) en ik hebben de Global Health Cycle gecreëerd om onze uitwisselingsdeelnemers betrokken te houden bij AIESEC in tijden van COVID. Een andere taak van ons is het vinden van een kortere naam voor onze functie. Tot nu toe geen geluk.

 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!