4 redenen waarom je als student een internationaal congres zou moeten meemaken - AIESEC in Nederland

4 redenen waarom je als student een internationaal congres zou moeten meemaken

Een internationaal congres; bij veel mensen roept dit een beeld op waarin zakenmensen urenlang discussiëren met elkaar en lange presentaties houden... Maar is dit wel zo? Als student ben ik, Lunah Smits, eveneens naar een internationaal congres geweest. Het uitgangspunt was 'leiderschap'. Vragen als: 'hoe denkt deze generatie over leiderschap' en 'wat kunnen verschillende culturen op het gebied van leiderschap van elkaar leren?', kwamen aan bod. Het congres vond plaats in Hongarije. Er waren 20 verschillende nationaliteiten aanwezig, een ervaring om nooit te vergeten. Daarom hier alvast 4 redenen waarom je als student een internationaal congres moet bijwonen.

1. Het biedt een mogelijkheid tot reflectie op de eigen -culturele- normen en waarden

Op een internationaal congres krijg je te maken met veel verschillende culturen die allemaal hun eigen normen en waarden hebben. Dit is niet alleen heel interessant - hoe denken mensen in Azerbeidzjan bijvoorbeeld over een 9 tot 5 werkcultuur - maar eveneens heel leerzaam! Je wordt actief aan het denken gezet over jouw -culturele- normen en waarden. Door deze interactie moet je jouw eigen -culturele- waarden gaan onderbouwen, tegenover mensen die geheel anders tegen bepaalde aspecten aankijken. Je staat op die momenten zelfs stil bij wat je écht belangrijk vindt en waar deze waarden vandaan komen. Door dit te beargumenteren - en daardoor tegelijkertijd te reflecteren - krijg je de kans om jezelf een stap verder te ontwikkelen op persoonlijk vlak 'wat zijn mijn kernwaarden en waar komen deze vandaan', maar ook op het gebied van studie en werkervaring 'hoe zou ik deze kernwaarden willen en kunnen toepassen in de collegebanken of op de werkvloer met internationale collega's'.

2. Het biedt de ideale omgeving om jezelf ruimdenkend op te stellen

Op het gebied van persoonlijke ontwikkeling is een internationaal congres een perfecte plek om de culturele kennis uit te breiden. Door gesprekken met verschillende mensen uit verschillende landen word je op het 'hokjes effect' gewezen. Vragen als: 'hoe kijk je tegen een bepaalde cultuur aan, hoe kom je aan dit denkbeeld en klopt dit eigenlijk wel?' spelen op. Hierdoor krijg je de kans om aan de persoonlijke ontwikkeling te werken door een blik te werpen op vraag: 'hoe ruimdenkend ben ik eigenlijk?' Doordat een internationaal congres enerzijds vaak maar enkele dagen duurt, en anderzijds veel verschillende landen aantrekt, is dit de ideale plek om direct een stap te zetten richting meer persoonlijke ontwikkeling. Hoe meer conversaties je hebt met verschillende culturen tijdens het congres, hoe meer je leert en hoe opener je wordt!

3. Het is een plek om kleine ideeën groots te laten worden

Je wordt tijdens een internationaal congres aangespoord om tegelijkertijd met mensen uit verschillende landen samen te werken. Op die manier breid je jouw ervaring met het werken in internationaal teamverband in enkele dagen meer uit. Iets wat in de tijd van globalisering van bedrijven zeer nuttig is. Daarnaast krijg je door het samenwerken de kans om kleine, eigen ideeën, groot te laten worden. Het is dé plek om ideeën met mensen van over de hele wereld uit te wisselen. Ideeën waarvan je dacht dat het niks zou zijn, of waarvan je dacht dat ze wellicht alleen in jouw land zouden aanslaan, blijken ineens studenten uit de hele wereld interessant te vinden. Zo maakte ik studenten uit Hong Kong, Hongarije en Algerije enthousiast over een marketingproject van AIESEC Nederland en leerde zij mij tegelijkertijd wat over hun werk- en studiestructuur en 'time management'. Iedereen neemt nieuwe -internationale- ideeën mee naar zijn eigen land en dit maakt zo'n internationaal congres extra waardevol.

4. Internationale vrienden voor het leven!

Een internationaal congres is niet alleen leerzaam maar ook heel leuk! Veel mensen ervaren het als een productieve vakantie. Wat een internationaal congres extra leuk maakt is de meer ontspannen sfeer, in vergelijking met de dagelijkse werkvloer, waardoor mensen sneller sociale contacten leggen. Het is de ideale plek om een internationaal netwerk op te bouwen en nieuwe vrienden te maken. Wie weet wat je hier nog uit kan halen voor de toekomst zowel op het gebied van werk- tips voor werken met mensen uit hun land van herkomst of een baan in hun land van herkomst- als op privévlak- reistips over het land, een slaapplek aanbieden of helpen met een taal leren-. Win, win situatie toch?

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!