3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

Ongelijkheid is een toestand van niet gelijk zijn. Dit kan op vele manieren voorkomen en veroorzaakt verschillende sociale en welzijnsproblemen. Denk aan het niet gelijk zijn in status, rechten, beloning, levensstandaard of kansen. Deze ongelijkheid kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Het land waar je geboren bent. jouw geslacht en andere factoren. Corona heeft deze situatie er helaas niet beter op gemaakt. Volgens de OESO is de inkomens- en vermogensongelijkheid op het hoogste niveau van de afgelopen halve eeuw. Ongelijkheid gaat gepaard met een kortere levensduur, meer criminaliteit en minder geluk. Het is dus van groot belang de ongelijkheid op alle mogelijke manieren te verminderen.

TED talks zijn showcases voor sprekers die in korte tijd (18 minuten of minder) hun inspirerende en goed geformuleerde ideeën willen presenteren. In dergelijke TED talks willen de sprekers je informeren en inspireren over een bepaald interessant onderwerp. Daarom hebben we een aantal inspirerende TED talks over ongelijkheid voor je op een rijtje gezet. De sprekers in deze video's beschrijven hun kijk op ongelijkheid. Maar ook wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, tot nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg om dit te veranderen.

 

Een psychologische kijk op ongelijkheid

Keith Payne - psycholoog legt uit dat wij ons als mensen voortdurend vergelijken met anderen. Dit heeft een belangrijke invloed op ongelijkheid en politieke verdeeldheid. Vaak nemen mensen die zich achtergesteld voelen ook niet deel aan de politiek. Ze stemmen vaak niet eens. Dit betekent dat als deze cyclus niet wordt doorbroken, de achterblijvers altijd aan de minder rijke kant van de samenleving zullen blijven. Bekijk het hier.

 

Digitalisering en ongelijkheid

Francois Candelon - kunstmatige intelligentie en digitaal onderzoeker legt uit hoe de digitale transformatie heeft geleid tot de opkomst van ongelijkheid. Volgens hem hebben de grote digitale titanen alle macht in handen en dat vergroot de ongelijkheid. Om deze macht evenwichtiger te maken, zouden overheden digitale disruptie moeten stimuleren. Dit houdt in dat er een transformatie zou plaatsvinden van de grote wereldwijde macht meer lokaal en evenwichtig. De macht zou dan niet bij de digitale titanen liggen, maar in de landen zelf. Bekijk het hier.

 

De (onbewuste) onwetendheid over ongelijkheid

Dan Ariely - hoogleraar psychologie en gedragseconomie legt uit dat uit zijn onderzoek blijkt dat mensen vaak niet weten hoe ongelijk (of gelijk) de wereld is. Er is een groot verschil tussen wat mensen denken dat de situatie is, de ideale en de werkelijke situatie. Hij noemt dit de sluier van onwetendheid. In onze eigen ervaringen moeten we ons bewust zijn van wat echt is en wat we denken dat echt is. Bekijk het hier.

Deze TedTalks geven veel inzicht in hoe ongelijkheid ontstaat en in stand wordt gehouden. Laat deze je inspireren om hier zelf over na te denken. Als je begrijpt wat er gebeurt, heb je misschien ook meer zicht op hoe je dit kunt veranderen. Deze kleine stappen die we samen zetten kunnen een grote impact hebben!

 


Hallo, mijn naam is Bonnie, ik ben 22 jaar en momenteel ben ik Product Manager van het Marketing Team in Twente. Hoe mensen, omstandigheden en gebeurtenissen de wereld vormen en wat we daaruit kunnen halen, heeft altijd mijn interesse gehad. Als resultaat van mijn AIESEC tijd gebruik ik deze ervaring om meer te leren over hoe wij als individuen een grote impact kunnen hebben.

Meer lezen
Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!