3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

Ongelijkheid is een toestand van niet gelijk zijn. Dit kan op vele manieren voorkomen en veroorzaakt verschillende sociale en welzijnsproblemen. Denk aan het niet gelijk zijn in status, rechten, beloning, levensstandaard of kansen. Deze ongelijkheid kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Het land waar je geboren bent. jouw geslacht en andere factoren. Corona heeft deze situatie er helaas niet beter op gemaakt. Volgens de OESO is de inkomens- en vermogensongelijkheid op het hoogste niveau van de afgelopen halve eeuw. Ongelijkheid gaat gepaard met een kortere levensduur, meer criminaliteit en minder geluk. Het is dus van groot belang de ongelijkheid op alle mogelijke manieren te verminderen.

TED talks zijn showcases voor sprekers die in korte tijd (18 minuten of minder) hun inspirerende en goed geformuleerde ideeën willen presenteren. In dergelijke TED talks willen de sprekers je informeren en inspireren over een bepaald interessant onderwerp. Daarom hebben we een aantal inspirerende TED talks over ongelijkheid voor je op een rijtje gezet. De sprekers in deze video's beschrijven hun kijk op ongelijkheid. Maar ook wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, tot nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg om dit te veranderen.

 

Een psychologische kijk op ongelijkheid

Keith Payne - psycholoog legt uit dat wij ons als mensen voortdurend vergelijken met anderen. Dit heeft een belangrijke invloed op ongelijkheid en politieke verdeeldheid. Vaak nemen mensen die zich achtergesteld voelen ook niet deel aan de politiek. Ze stemmen vaak niet eens. Dit betekent dat als deze cyclus niet wordt doorbroken, de achterblijvers altijd aan de minder rijke kant van de samenleving zullen blijven. Bekijk het hier.

 

Digitalisering en ongelijkheid

Francois Candelon - kunstmatige intelligentie en digitaal onderzoeker legt uit hoe de digitale transformatie heeft geleid tot de opkomst van ongelijkheid. Volgens hem hebben de grote digitale titanen alle macht in handen en dat vergroot de ongelijkheid. Om deze macht evenwichtiger te maken, zouden overheden digitale disruptie moeten stimuleren. Dit houdt in dat er een transformatie zou plaatsvinden van de grote wereldwijde macht meer lokaal en evenwichtig. De macht zou dan niet bij de digitale titanen liggen, maar in de landen zelf. Bekijk het hier.

 

De (onbewuste) onwetendheid over ongelijkheid

Dan Ariely - hoogleraar psychologie en gedragseconomie legt uit dat uit zijn onderzoek blijkt dat mensen vaak niet weten hoe ongelijk (of gelijk) de wereld is. Er is een groot verschil tussen wat mensen denken dat de situatie is, de ideale en de werkelijke situatie. Hij noemt dit de sluier van onwetendheid. In onze eigen ervaringen moeten we ons bewust zijn van wat echt is en wat we denken dat echt is. Bekijk het hier.

Deze TedTalks geven veel inzicht in hoe ongelijkheid ontstaat en in stand wordt gehouden. Laat deze je inspireren om hier zelf over na te denken. Als je begrijpt wat er gebeurt, heb je misschien ook meer zicht op hoe je dit kunt veranderen. Deze kleine stappen die we samen zetten kunnen een grote impact hebben!

 


Hallo, mijn naam is Bonnie, ik ben 22 jaar en momenteel ben ik Product Manager van het Marketing Team in Twente. Hoe mensen, omstandigheden en gebeurtenissen de wereld vormen en wat we daaruit kunnen halen, heeft altijd mijn interesse gehad. Als resultaat van mijn AIESEC tijd gebruik ik deze ervaring om meer te leren over hoe wij als individuen een grote impact kunnen hebben.

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!