Vier belangrijke leiderschapskwaliteiten onder twintigers: Hoe jij als twintigjarige student nieuwe vormen van leiderschap kunt creëren - AIESEC in Nederland

Vier belangrijke leiderschapskwaliteiten onder twintigers: Hoe jij als twintigjarige student nieuwe vormen van leiderschap kunt creëren

Wanneer men spreekt over een definitie van leiderschap denkt men vaak een hiërarchische bedrijfscultuur. Ook wordt leiderschap vaak als intimiderend ervaren. Door de steeds sneller veranderende processen in de bedrijfswereld (globalisering) lijkt deze leiderschapsstijl echter langzaam te veranderen. Uit een recent psychologisch onderzoek is gebleken dat bijna 80 procent van het werk binnen een organisatie tegenwoordig in teamverband is gebeurd. Binnen deze teams is de etnische en gender diversiteit steeds hoger (bron: Leung, Chiu & Hong, 2011 en Smits 2015). Dit kan van grote invloed zijn op het functioneren van een team. Verder roept vragen op over hoe leiders hier op in zouden moeten spelen. Hoe twintigers als leiders van de toekomst hier tegenaan kijken, is een belangrijk vraagstuk voor bedrijven. Steeds meer bedrijven zijn namelijk op zoek naar twintigers met een flexibele gedachtegang met een brede algemene kennis, die een positieve bijdrage aan de bedrijfscultuur kunnen leveren. Maar de vraag is: hoe word jij een 'multiculturele' leider?

Wij hebben vast vier belangrijke leiderschapskwaliteiten op een rij gezet, zodat óók jij weet wat een goede leider hoort te zijn.

1. Kennis over verleden en toekomst

De meeste twintigers zijn opgegroeid met de mogelijkheid om steeds sneller toegang te krijgen tot informatie over andere culturen en landen. Één verklaring hiervoor is het groeiende aanbod van vacatures in het buitenland. Dit groeiende aanbod komt onder andere voort uit de globalisering binnen de bedrijfswereld. Werkgevers zijn hierdoor op zoek naar culturele en etnische diversiteit binnen hun bedrijf.

Een leider dient door deze snel veranderende bedrijfscultuur niet alleen bewust te zijn over het verleden en de lessen die daarvan geleerd zijn, maar ook wat er in de toekomst dient te gebeuren. Door een podium in het buitenland komen twintigers in professioneel contact met andere culturen waardoor ze sneller en op een jongere leeftijd kennis verwerven over de diverse culturen die de wereld kent en zo meer voorbereid zijn op de groei van diversiteit op de werkvloer. De twintigers met een podium in het buitenland op hun cv krijgen daarom steeds vaker de voorkeur bij bedrijven.

2. Persoonlijk contact en vertrouwen

Door een podium in het buitenland zorgt voor proactievere leiderschapsstijl. Ook helpt het een visie te ontwikkelen waarbij er goed met verandering omgegaan leert te worden. Een stage in het buitenland zorgt ervoor dat de communicatie binnen teams met grote diversiteit versterkt kan worden en dit is van positieve invloed op de toenemende groei van werken in teamverband. Door een podium in het buitenland en de daar uit voortkomende groei in diverse culturele kennis maakt men gemakkelijker contact met de diverse 'teamleden'. Dit zorgt voor meer vertrouwen onderling en motiveert om gezamenlijk te werken aan het sneller kunnen doorvoeren van veranderingen en het versterken van de kwaliteit binnen en van het bedrijf.

3. Groot aanpassingsvermogen

Door de groeiende trend van globalisering van bedrijven, wordt er leiders verwacht dat hij of zij flexibel om kan gaan met snelle veranderingen en verschillende culturen binnen een team. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat de meeste twintigers met meer kennis over diverse culturen, etniciteit en genderverschillen zijn opgegroeid. Dit heeft tot gevolg dat zij zich flexibeler kunnen opstellen dan oudere generaties. Door een stage in het buitenland is het mogelijk deze kwaliteiten in de praktijk te brengen en zo verder te ontwikkelen. Zo wordt je nóg aantrekkelijker voor bedrijven, doordat deze flexibiliteit steeds belangrijker wordt.

4. Zelfreflectie

Uit diverse onderzoeken en enquêtes blijkt dat de huidige twintigers streven naar een platte bedrijfsstructuur en het werken in teams wordt geprefereerd (bron: onderzoek van Deloitte gepubliceerd en geciteerd in Forbes, 2013). Zelfreflectie wordt ook als een steeds centraler begrip gezien in deze cultuur. Door deze kennis en open structuur krijgen individuen uit teams meer de kans om zelf dingen uit te vinden en zo kan jij als leider eventueel hulp bieden bij het vinden van hun kwaliteiten. Een podium in het buitenland kan bijdragen aan een zelfreflectie en zelfconfrontatie door de mogelijkheid om eigen culturele waarden met die van anderen te vergelijken. Dit is een leuke en leerzame manier om er achter te komen wat jij als leider écht belangrijk vindt. Ook biedt dit de mogelijkheid om te leren omgaan met de diverse individuele kwaliteiten van een team.

Wil jij deze leiderschapskwaliteiten ontwikkelen? Neem dan eens een kijkje op de rest van onze website om te zien wat wij jou te bieden hebben.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn ervaring in Ghana

Mijn ervaring in Ghana

In de zomer van 2019 heb ik deelgenomen aan de Medicine Project, georganiseerd door AIESEC. Ik kreeg de kans om 6 weken naar Ghana te gaan om de cultuur te ervaren en te werken in het ziekenhuis daar. Voordat ik vertrok had ik al contact met mensen van AIESEC in Ghana. Zij...

Briljant of onethisch? Op nudging

Briljant of onethisch? Op nudging

Bent u ooit een kleine zin tegengekomen in supermarkten, hotels of een andere openbare plaats die u deed veranderen jouw gedrag? Sommige kansen zijn zo ontworpen dat je niet eens merkt dat je jouw gedrag hebt veranderd. Deze veranderingen zijn dan een "duwtje in de rug". Een wat?

Mijn tijd in São Paolo, Brazilië

Mijn tijd in São Paolo, Brazilië

Een levensveranderende ervaring begon voor mij in januari 2020. Ik liet alle angst en twijfels achter me en zei Ja tegen een avontuur, mijlenver weg van Nederland. Ik bracht 2 geweldige maanden door in São Paulo, Brazilië, die ik alleen maar kan omschrijven als "onvergetelijk". Mijn belangrijkste...

Detective Dave

Detective Dave

Iemand, alsjeblieft, bel 112! De telefoon gaat op het politiebureau. Rechercheur Dave neemt de telefoon op en hem wordt verteld dat hij naar een bureau aan de Warandelaan 2 in Tilburg moet komen. Na een snelle rit komt hij aan en wordt hij geïnformeerd over het gepleegde misdrijf. Blijkbaar heeft een man...

Viel Spaß in Graz, Oostenrijk!

Viel Spaß in Graz, Oostenrijk!

Een Oostenrijks avontuur Mijn AIESEC-ervaring, een stage bij een startupbedrijf in de stad Graz in het zuidoosten van Oostenrijk, begon met de langste Flixbusrit die ik ooit had gemaakt. Terwijl ik in de bus zat, had ik alle tijd om me voor te stellen hoe mijn ervaring zou gaan...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!