Briljant of onethisch? Op nudging

Bent u ooit een zinnetje tegengekomen in supermarkten, hotels, of een andere openbare plaats dat u van gedrag deed veranderen jouw ?

Sommige kansen zijn zo ontworpen dat je niet eens merkt dat je jouw gedrag hebt veranderd. Deze veranderingen zijn dan een "duwtje in de rug".

Een wat?

Een nudge is een begrip uit de gedragseconomie, de politieke theorie en de gedragswetenschappen. Een nudge zorgt voor positieve versterking en geeft indirect suggesties over de 'beste' opties. Het mooie van een nudge (of: duwtje in de rug) is dat het je laat geloven dat je een bepaalde beslissing vrijwillig hebt genomen, maar dat de nudge je in een bepaalde richting heeft geduwd. Nudges zijn vaak bedoeld om mensen aan te zetten tot een gezondere levensstijl of hen bewuster te maken van het milieu. Nudges kunnen echter in veel meer situaties worden toegepast.

Het is zeker creatief!

De volgende foto's tonen enkele beroemde kneuzen. De eerste dateert al uit de jaren negentig. Op de luchthaven Schiphol in Amsterdam gebruikten de ontwerpers van de luchthaven een eenvoudige truc om de netheid van de toiletten te verbeteren.

In het midden van beide urinoirs staat een afbeelding van een vlieg. Deze eenvoudige toevoeging aan het ontwerp zorgde ervoor dat mannen, vrijwillig, hun zaak op die vliegen richtten. Het resultaat van deze eenvoudige aansporing was verbazingwekkend. Badkamers bleven een stuk schoner met een vermindering van het morsen op de badkamervloer met 80%.

Een ander grappig voorbeeld komt van de milieuorganisatie Hubbub. Die creëerde een nudge waardoor mensen stopten met het op straat gooien van hun sigaretten.

De organisatie deed hetzelfde experiment met andere sportreferenties. Ook deze nudge bleek zeer succesvol. Het zorgde ervoor dat mensen in het Verenigd Koninkrijk het sigarettenafval met 46% verminderden. Vanwege dit succes in gedragsverandering, installeerden enkele plaatsen in Amerika dezelfde nudges, wat daar resulteerde in een vermindering van 74%.

Er zijn tal van andere eenvoudige signalen die we zelfs in ons dagelijks leven kunnen gebruiken, zoals een kleiner bord gebruiken en minder eten door deze kleine aanpassing.

De keerzijde van nudging

Alle bovengenoemde voorbeelden worden gebruikt in onschuldige situaties. Maar aangezien de kern van nudging erin bestaat het gedrag van mensen te veranderen, kunnen bedrijven het ook voor minder positieve dingen gebruiken. Bovendien krijgen nudges soms veel negatieve reacties omdat sommige mensen er vast van overtuigd zijn dat mensen volledig vrij moeten zijn om te beslissen wat ze doen. Ook al laat een duwtje mensen hun eigen beslissingen nemen, het geeft toch sturing. Sommigen zouden kunnen aanvoeren dat dit alleen al een verlies aan keuzevrijheid is.

Wat is jouw mening over nudges? Ben je ooit een leuke tegengekomen? En zou u er een maken als u er mensen mee in een bepaalde richting kon sturen?

Deze post is van AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!