Viel Spaß in Graz, Oostenrijk! - AIESEC in Nederland

Viel Spaß in Graz, Oostenrijk!

Een Oostenrijks avontuur

Mijn AIESEC-ervaring, een stage bij een startupbedrijf in de stad Graz in het zuidoosten van Oostenrijk, begon met de langste Flixbusrit die ik ooit had gemaakt. Terwijl ik in de bus zat, had ik alle tijd om me voor te stellen hoe mijn ervaring zou zijn. Zou ik in een paar weken volledig worden ondergedompeld in de Oostenrijkse cultuur, Wienerschnitzels eten terwijl ik gekleed was in Lederhosen en liedjes zong uit de Sound of Music? Niet helemaal, zo bleek, maar ik heb wel kunnen genieten van veel Oostenrijks eten en cultuur.

Het moment van aankomst in Oostenrijk

Na vele sombere uren in de bus werd ik bij aankomst in Graz opgehaald door een AIESEC-lid, die me onmiddellijk meenam naar wat een van mijn favoriete bars in Graz bleek te zijn, nadat hij me mijn kamer had laten zien. Aangezien het zaterdagavond was, genoten we daar van enkele Oostenrijkse bieren en spraken we veel over Graz. De volgende dag ontmoette ik nog een paar AIESEC'ers, die me rondleidden door de stad en me veel leerden over Graz en zijn rijke geschiedenis. We beklommen de Schlossberg, een grote heuvel in het midden van de stad vanwaar je de hele omgeving kunt zien, wat het een perfecte plek maakt om Graz te bewonderen.

Op de top van de Schlassberg met enkele AIESEC-vrienden

Tijd om te gaan werken

Eerste werkdag, met de 'gekke hoed' van het kantoor.

De volgende dag was het tijd voor mijn eerste werkdag. Ik werd hartelijk ontvangen met een zeer lekkere lunch. Nadat ik me aan iedereen had voorgesteld, kreeg ik mijn taak voor de komende maanden. Het herontwerpen van een product dat wordt gebruikt voor het analyseren van farmaceutische en chemische thermoplastische monsters in laboratoria. Om me te helpen bij het maken van ontwerpkeuzes maakte ik kleine prototypes. Gelukkig kreeg ik volledige controle over de 3D-printer naast mijn bureau. Voor een ingenieur als ik is dit een droom: eindeloze mogelijkheden en plezier.

De plaatselijke cultuur verkennen

In de volgende weken leerde ik Graz nog beter kennen en ontmoette ik nog veel meer AIESEC'ers. Het was fantastisch om meteen opgenomen te worden door een grote groep jongeren, die allemaal klaar stonden om plezier te maken en me rond te leiden. Ik trok veel op met iedereen van AIESEC. Naar bars gaan, wandelen door de stad, of gewoon plezier maken op hun kantoor. Ik verkende Graz en Oostenrijk zoveel ik kon, ging snowboarden in de Alpen en wandelen in de bergen rond Graz. Ik ging zelfs naar een 'Buschenschank', een traditionele wijn- en hamproeverij. Oostenrijkers houden van lekker eten en drinken! En ik heb nooit geaarzeld om letterlijk hun cultuur te proeven door de plaatselijke keuken te eten en te drinken.

Wat leuke Oostenrijkse cultuur

De opstartomgeving

Ik begon echt te genieten van het werk dat ik bij de startup deed. De sfeer was geweldig, het werk was leuk, en ik ontmoette veel interessante mensen in het gebouw waarin ons kantoor zich bevond. Het was een kantoorruimte voor startups, dus er liepen veel interessante startups rond. Variërend van elektrische bakfietsen tot kunstmatige intelligentie software voor vliegtuigroutes. Ik had ook plezier met mijn collega's naast het werk, waaronder naar 'Fasching' gaan, het carnaval in Oostenrijk.

Naar Fasching gaan met mijn collega's in Oostenrijk

Via mijn werkplek en AIESEC kwam ik erachter dat Graz veel startups heeft. In Graz zijn drie universiteiten gevestigd, waar jonge ondernemers afstuderen met frisse ideeën die ze in Graz ontwikkelen. Dit maakt het een erg leuke plek om te werken, met een erg ondernemende sfeer. Ik ging met AIESEC mee naar een 'Startup Spritzer', een evenement waar mensen die bij startups werken elkaar ontmoeten en hun ideeën delen. Het was geweldig om alle jonge ondernemers hun ideeën vorm te zien geven.

Korter, maar net zo goed

Helaas werd mijn tijd in Graz ingekort door de uitbraak van het coronavirus, maar ik heb er toch een fantastische tijd gehad. Al het plezier dat ik op het werk en met mijn AIESEC vrienden heb gehad zal me nog lang bijblijven. Ik zou iedereen aanraden om de kans te grijpen om bij AIESEC op stage te gaan!
[/av_textblock]

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!