Iemand, alsjeblieft, bel 112!
De telefoon gaat op het politiebureau. Rechercheur Dave neemt de telefoon op en hem wordt verteld dat hij naar een bureau aan de Warandelaan 2 in Tilburg moet komen. Na een snelle rit komt hij aan en wordt hij geïnformeerd over het gepleegde misdrijf. Blijkbaar is er tijdens kantooruren een man vermoord op zijn eigen werkplek. Detective Dave gaat het bureau binnen en inspecteert de ruimte. Op het eerste gezicht lijkt alles vrij normaal, een bureau met wat losse papieren, een laptop, wat foto's van de familie van het slachtoffer, een kalender, en veel bloed. Wanneer Dave echter alles wat meer in detail inspecteert, merkt hij dat er enkele getallen met bloed op de kalender zijn geschreven. Na verdere inspectie verzint hij een 6, een 4, een 9, een 10 en een 11.
Na ondervraging van de medewerkers van het slachtoffer zijn er een paar mogelijke verdachten. Allereerst is er David, die uit was op de baan van het slachtoffer, Julie, die vroeger uitging met het slachtoffer, Jason, die bevriend was met het slachtoffer, maar deze vriendschap eindigde toen het slachtoffer verkering kreeg met Julie. Tenslotte is er Sofie, die het slachtoffer vond. Na het bekijken van alle aanwijzingen, kwam Dave erachter wie de moordenaar is.
Kun je dat?
Denk buiten de doos
Misschien heb je dit gevonden raadsel of misschien duurde het wat langer. Hoe moeilijk het ook voor je was, uiteindelijk ben je waarschijnlijk tot het antwoord gekomen. Het oplossen van raadsels is iets waarvoor je vaak denk buiten de doos om tot de oplossing te komen. Dat komt omdat het antwoord op het eerste gezicht vaak minder voor de hand ligt. Maar als je eenmaal weet wat het antwoord moet zijn, lijkt de vergelijking vaak vrij eenvoudig.
Ook al is er in dit voorbeeld maar één antwoord mogelijk, in veel praktijkgevallen zijn er vaak meerdere antwoorden op één vraag mogelijk. Mensen die oplossingsgericht zijn, hebben de neiging oplossingen te vinden voor dingen die vrij moeilijk zijn, en zijn toch in staat oplossingen te bedenken die een zo duidelijk en snel mogelijke oplossing bieden als menselijkerwijs mogelijk is. Zij hebben de neiging zeer kritisch na te denken en nemen antwoorden niet als vanzelfsprekend aan, maar blijven de 'waarom'-vraag stellen.
Mensen, taak of oplossing?
Vaak beschrijven mensen zichzelf als mensgericht of taakgericht, in plaats van oplossingsgericht. Oplossingsgerichtheid is echter een zeer waardevolle vaardigheid die zowel binnen als buiten het bedrijfsleven van pas kan komen.
En hoewel sommige mensen van nature meer oplossingsgericht zijn dan anderen, geloof ik dat je jezelf gemakkelijk kunt trainen om beter te worden in oplossingsgerichtheid als je (eenvoudige) dingen vaker ter discussie gaat stellen.
Het antwoord op het raadsel is Jason
Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren.