Detective Dave - AIESEC in Nederland

Detective Dave

Iemand, alsjeblieft, bel 112!

De telefoon gaat op het politiebureau. Rechercheur Dave neemt de telefoon op en hem wordt verteld dat hij naar een bureau aan de Warandelaan 2 in Tilburg moet komen. Na een snelle rit komt hij aan en wordt hij geïnformeerd over het gepleegde misdrijf. Blijkbaar is er tijdens kantooruren een man vermoord op zijn eigen werkplek. Detective Dave gaat het bureau binnen en inspecteert de ruimte. Op het eerste gezicht lijkt alles vrij normaal, een bureau met wat losse papieren, een laptop, wat foto's van de familie van het slachtoffer, een kalender, en veel bloed. Wanneer Dave echter alles wat meer in detail inspecteert, merkt hij dat er enkele getallen met bloed op de kalender zijn geschreven. Na verdere inspectie verzint hij een 6, een 4, een 9, een 10 en een 11. 

Na ondervraging van de medewerkers van het slachtoffer zijn er een paar mogelijke verdachten. Allereerst is er David, die uit was op de baan van het slachtoffer, Julie, die vroeger uitging met het slachtoffer, Jason, die bevriend was met het slachtoffer, maar deze vriendschap eindigde toen het slachtoffer verkering kreeg met Julie. Tenslotte is er Sofie, die het slachtoffer vond. Na het bekijken van alle aanwijzingen, kwam Dave erachter wie de moordenaar is.

Kun je dat?

Denk buiten de doos

Misschien heb je dit gevonden raadsel of misschien duurde het wat langer. Hoe moeilijk het ook voor je was, uiteindelijk ben je waarschijnlijk tot het antwoord gekomen. Het oplossen van raadsels is iets waarvoor je vaak denk buiten de doos om tot de oplossing te komen. Dat komt omdat het antwoord op het eerste gezicht vaak minder voor de hand ligt. Maar als je eenmaal weet wat het antwoord moet zijn, lijkt de vergelijking vaak vrij eenvoudig.

Ook al is er in dit voorbeeld maar één antwoord mogelijk, in veel praktijkgevallen zijn er vaak meerdere antwoorden op één vraag mogelijk. Mensen die oplossingsgericht zijn, hebben de neiging oplossingen te vinden voor dingen die vrij moeilijk zijn, en zijn toch in staat oplossingen te bedenken die een zo duidelijk en snel mogelijke oplossing bieden als menselijkerwijs mogelijk is. Zij hebben de neiging zeer kritisch na te denken en nemen antwoorden niet als vanzelfsprekend aan, maar blijven de 'waarom'-vraag stellen.

Mensen, taak of oplossing?

Vaak beschrijven mensen zichzelf als mensgericht of taakgericht, in plaats van oplossingsgericht. Oplossingsgerichtheid is echter een zeer waardevolle vaardigheid die zowel binnen als buiten het bedrijfsleven van pas kan komen.

En hoewel sommige mensen van nature meer oplossingsgericht zijn dan anderen, geloof ik dat je jezelf gemakkelijk kunt trainen om beter te worden in oplossingsgerichtheid als je (eenvoudige) dingen vaker ter discussie gaat stellen.

Het antwoord op het raadsel is Jason

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!