Hoe om te gaan met teleurstellingen? - AIESEC in Nederland

Hoe ga je om met teleurstellingen?

Dit is niet een andere Corona-blog. Terwijl ik dit stukje schrijf, moet ik echter steeds denken aan de huidige pandemie in de wereld. Bijna iedereen in de wereld heeft getroffenof het nu groot of klein is. Hier in Nederland is de grootste verandering waaraan mensen zich op dit moment moeten aanpassen het bewaren van afstand tot elkaar (1,5 meter). Maar ook al is deze verandering moeilijk, niet erg prettig en misschien zelfs teleurstellend, er is een verschil in hoe je met deze veranderingen om kunt gaan. Net zoals we met de Corona-situatie moeten omgaan, moeten we met andere situaties die minder leuk uitpakken dan we wilden. Om u in dergelijke situaties te helpen, vertel ik u graag mijn tips over hoe deal met teleurstellingen.

 

 

Vaststelling van de verwachtingen

Allereerst houdt het gevoel van teleurstelling vaak rechtstreeks verband met jouw verwachtingen. Sommige mensen zullen zeggen dat je voor belangrijke dingen geen hoge verwachtingen moet stellen jouw . Ik ben het daar echter niet mee eens. Ik geloof dat het beter in te stellen hoog verwachtingen in het algemeen en risico de kans om teleurgesteld te raken dan om laag verwachtingen, maar voel je niet tevreden als je het eenmaal bereikt hebt. Zorg er echter voor dat je jouw verwachtingen zo stelt dat ze haalbaar. Bij het schrijven van jouw scriptie, bijvoorbeeld, is het goed om hoge verwachtingen te stellen, om ervoor te zorgen dat je alles geeft wat je kunt. Verwacht echter niet dat je een 9,5 krijgt, want dat is waarschijnlijk erg onrealistisch.

Het is oké om je verdrietig te voelen

Wanneer je te maken krijgt met teleurstellingen, bedenk dan dat het oké is om je een beetje down te voelen dat de dingen niet zijn gegaan zoals je ze je had voorgesteld. Natuurlijk moet je uiteindelijk met de situatie omgaan, maar het is oké om je een tijdje verdrietig te voelen. Erkennen dat ik de tijd kan nemen om ergens verdrietig over te zijn, helpt me om te kalmeren. Een andere tip is om in gedachten te houden dat zonder deze teleurstellingen de positieve dingen in het leven niet als goed worden ervaren. Of anders gezegd, zonder downs in jouw het leven, zijn er geen ups.

Communiceer jouw gevoelens

Wat kan je nog meer helpen om met deze situaties om te gaan? De gouden tip voor mij is dat communicatiede sleutel is. Zoals bij veel andere dingen in het leven is communicatie zeer, zeer belangrijk. Het maakt niet uit of de teleurstellende situatie relatief klein of groot is. Over het algemeen helpt het altijd als ik mijn gevoelens met andere mensen kan delen. Deze mensen zullen je waarschijnlijk troosten waardoor je de situatie al positiever kunt bekijken. Probeer echter duidelijk uit te leggen wat je voelt. In plaats van mensen te vertellen wat er is gebeurd en te zeggen dat u verdrietig of teleurgesteld bent, zal het u helpen. Dit zal u helpen bij het zoeken naar een oplossing.

Bekijk het altijd van de zonnige kant...

Last but not least, probeer de situatie zo positief mogelijk te bekijken. Ik weet dat dit moeilijk is, maar als je jezelf een tijdje verdrietig hebt laten zijn, probeer dan te bedenken hoe je het probleem kunt oplossen en bekijk de situatie vanuit een positiever perspectief.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!