De kracht van culturele intelligentie

Intelligentie en cultuur

Van jongs af aan tot het moment dat we afstuderen aan de universiteit, worden we in ons schoolsysteem geëvalueerd en gerangschikt op basis van jouw IQ; jouw Intelligence Quotient. Op latere leeftijd raakte ik bekend met het begrip EQ; Emotionele Quotiënt, of emotionele intelligentie. Dit begrip beschrijft jouw het vermogen om jouw emoties te begrijpen en te beheersen om positief en stressvrij te blijven, en kan worden getraind. In de huidige studentensamenleving is er een groeiende belangstelling voor dit type intelligentie. Vooral in een tijd van crisis worden we geconfronteerd met onze persoonlijke emoties en geestelijk welzijn.

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend. Dit kan leiden tot oordelen en stereotypen over anderen of zelfs tot conflicten. Het begrip CQ definieert en meet iemands vermogen om de culturele uitingen van een ander te begrijpen, te interpreteren of zelfs te spiegelen op een manier die de leden van de culturele samenleving van de ander zouden doen. Wat betekent dit precies?

 

De vier componenten van culturele intelligentie

Bij culturele intelligentie gaat het erom zich bewust te zijn van jouw persoonlijke oordelen en veronderstellingen, deze culturele verschillen tussen mensen te kunnen herkennen en te weten hoe zij hun culturele uitingen kunnen interpreteren, erop kunnen reageren of zich er zelfs aan kunnen spiegelen, om de interculturele communicatie en het interculturele begrip te verbeteren. Culturele intelligentie bestaat uit vier hoofdcomponenten, namelijk "cultureel zelfbewustzijn", "zelfmanagement", "sociaal bewustzijn" en "sociaal management". jouw cultureel zelfbewustzijn heeft alles te maken met het begrijpen van de bron en de vooringenomenheid van jouw persoonlijke cultuur. Van waarden en overtuigingen tot manier van spreken en persoonlijke rituelen, alles wat je bent en doet is een verzameling van culturele uitingen die je oppikt van anderen, jouw je eigen maakt en het hele leven met je meedraagt.

Het is voor ons het moeilijkst om de eigenschappen te herkennen die diep in onze cultuur geworteld zijn. Vaak kunnen mensen die meer los staan van hun eigen culturele wortels zich gemakkelijker aanpassen en die van anderen begrijpen. Zodra u jouw eigen cultuur begrijpt, kunt u die actief gaan beheren. Als mensen elkaar eenmaal begrijpen, kun je interculturele relaties ontwikkelen en onderhouden. Cultureel intelligent zijn betekent niet dat je jouw je persoonlijke cultuur opzij moet zetten en je moet aanpassen aan elke andere persoon die je ontmoet. Het gaat veeleer om het erkennen van jouw vooroordelen, het open blijven staan voor anderen en het respectvol reageren op hun uitingen.

 

Opleiding en ontwikkeling van jouw culturele intelligentie

Hoe ontwikkeld bent u in elk van deze componenten? U kunt alle vier de componenten trainen en meten, om de effectiviteit van en het respect in interculturele interacties te vergroten. Om jouw culturele intelligentie te trainen, begint u met het trainen van jouw bewustzijn en kijkt u naar de culturele gemeenschappen waarvan u deel uitmaakt en de culturele uitingen die deel uitmaken van deze gemeenschappen. Bedenk dat een culturele gemeenschap niet alleen gebaseerd is op nationaliteit. Het kan ook jouw vriendengroep, werkplek of religieuze gemeenschap zijn. Door u meer bewust te worden, kunt u jouw uitingen en jouw reacties op andermans culturele uitingen beter gaan beheren.

De tweede stap in het trainen van jouw CQ is het voeden van jouw culturele gedrevenheid, wat betekent het vinden van jouw intrinsieke motivatie om te leren en zich aan te passen aan nieuwe en diverse omgevingen. Ofwel zoek je de culturele samenleving waarover je enthousiast bent om meer te leren. Of degene waar je het meeste vermoeden over hebt. Met deze gedrevenheid kun je dan beginnen met jouw onderzoek. Beperk jezelf niet door alleen het internet of boeken te gebruiken. Ga naar buiten en praat met mensen die je over hun ervaringen kunnen vertellen. De laatste stap in de training jouw CQ is actie en aanpassing, waarbij het er echt om gaat het vermogen van CQ te beheersen op een niveau waarop het voor jou natuurlijk wordt.

 


Ik ben Sharon Oudejans, 25 jaar oud en momenteel leid ik de lokale entiteit van AIESEC in Wageningen. Mijn kernwaarde in het leven is 'vrijheid'; vrijheid van meningsuiting, vrijheid om te geloven in alles wat je gelukkig maakt en vrijheid om te falen en te leren. Lees hier meer Blogs over persoonlijke ontwikkeling gerelateerde onderwerpen.

Meer lezen
Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!