De kracht van culturele intelligentie - AIESEC in Nederland

De kracht van culturele intelligentie

Intelligentie en cultuur

Van jongs af aan tot het moment dat we afstuderen aan de universiteit, worden we in ons schoolsysteem geëvalueerd en gerangschikt op basis van jouw IQ; jouw Intelligence Quotient. Op latere leeftijd raakte ik bekend met het begrip EQ; Emotionele Quotiënt, of emotionele intelligentie. Dit begrip beschrijft jouw het vermogen om jouw emoties te begrijpen en te beheersen om positief en stressvrij te blijven, en kan worden getraind. In de huidige studentensamenleving is er een groeiende belangstelling voor dit type intelligentie. Vooral in een tijd van crisis worden we geconfronteerd met onze persoonlijke emoties en geestelijk welzijn.

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend. Dit kan leiden tot oordelen en stereotypen over anderen of zelfs tot conflicten. Het begrip CQ definieert en meet iemands vermogen om de culturele uitingen van een ander te begrijpen, te interpreteren of zelfs te spiegelen op een manier die de leden van de culturele samenleving van de ander zouden doen. Wat betekent dit precies?

 

De vier componenten van culturele intelligentie

Bij culturele intelligentie gaat het erom zich bewust te zijn van jouw persoonlijke oordelen en veronderstellingen, deze culturele verschillen tussen mensen te kunnen herkennen en te weten hoe zij hun culturele uitingen kunnen interpreteren, erop kunnen reageren of zich er zelfs aan kunnen spiegelen, om de interculturele communicatie en het interculturele begrip te verbeteren. Culturele intelligentie bestaat uit vier hoofdcomponenten, namelijk "cultureel zelfbewustzijn", "zelfmanagement", "sociaal bewustzijn" en "sociaal management". jouw cultureel zelfbewustzijn heeft alles te maken met het begrijpen van de bron en de vooringenomenheid van jouw persoonlijke cultuur. Van waarden en overtuigingen tot manier van spreken en persoonlijke rituelen, alles wat je bent en doet is een verzameling van culturele uitingen die je oppikt van anderen, jouw je eigen maakt en het hele leven met je meedraagt.

Het is voor ons het moeilijkst om de eigenschappen te herkennen die diep in onze cultuur geworteld zijn. Vaak kunnen mensen die meer los staan van hun eigen culturele wortels zich gemakkelijker aanpassen en die van anderen begrijpen. Zodra u jouw eigen cultuur begrijpt, kunt u die actief gaan beheren. Als mensen elkaar eenmaal begrijpen, kun je interculturele relaties ontwikkelen en onderhouden. Cultureel intelligent zijn betekent niet dat je jouw je persoonlijke cultuur opzij moet zetten en je moet aanpassen aan elke andere persoon die je ontmoet. Het gaat veeleer om het erkennen van jouw vooroordelen, het open blijven staan voor anderen en het respectvol reageren op hun uitingen.

 

Opleiding en ontwikkeling van jouw culturele intelligentie

Hoe ontwikkeld bent u in elk van deze componenten? U kunt alle vier de componenten trainen en meten, om de effectiviteit van en het respect in interculturele interacties te vergroten. Om jouw culturele intelligentie te trainen, begint u met het trainen van jouw bewustzijn en kijkt u naar de culturele gemeenschappen waarvan u deel uitmaakt en de culturele uitingen die deel uitmaken van deze gemeenschappen. Bedenk dat een culturele gemeenschap niet alleen gebaseerd is op nationaliteit. Het kan ook jouw vriendengroep, werkplek of religieuze gemeenschap zijn. Door u meer bewust te worden, kunt u jouw uitingen en jouw reacties op andermans culturele uitingen beter gaan beheren.

De tweede stap in het trainen van jouw CQ is het voeden van jouw culturele gedrevenheid, wat betekent het vinden van jouw intrinsieke motivatie om te leren en zich aan te passen aan nieuwe en diverse omgevingen. Ofwel zoek je de culturele samenleving waarover je enthousiast bent om meer te leren. Of degene waar je het meeste vermoeden over hebt. Met deze gedrevenheid kun je dan beginnen met jouw onderzoek. Beperk jezelf niet door alleen het internet of boeken te gebruiken. Ga naar buiten en praat met mensen die je over hun ervaringen kunnen vertellen. De laatste stap in de training jouw CQ is actie en aanpassing, waarbij het er echt om gaat het vermogen van CQ te beheersen op een niveau waarop het voor jou natuurlijk wordt.

 


Ik ben Sharon Oudejans, 25 jaar oud en momenteel leid ik de lokale entiteit van AIESEC in Wageningen. Mijn kernwaarde in het leven is 'vrijheid'; vrijheid van meningsuiting, vrijheid om te geloven in alles wat je gelukkig maakt en vrijheid om te falen en te leren. Lees hier meer Blogs over persoonlijke ontwikkeling gerelateerde onderwerpen.

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!