De kracht van culturele intelligentie - AIESEC in Nederland

De kracht van culturele intelligentie

Intelligentie en cultuur

Van jongs af aan tot het moment dat we afstuderen aan de universiteit, worden we in ons schoolsysteem geëvalueerd en gerangschikt op basis van jouw IQ; jouw Intelligence Quotient. Op latere leeftijd raakte ik bekend met het begrip EQ; Emotionele Quotiënt, of emotionele intelligentie. Dit begrip beschrijft jouw het vermogen om jouw emoties te begrijpen en te beheersen om positief en stressvrij te blijven, en kan worden getraind. In de huidige studentensamenleving is er een groeiende belangstelling voor dit type intelligentie. Vooral in een tijd van crisis worden we geconfronteerd met onze persoonlijke emoties en geestelijk welzijn.

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend. Dit kan leiden tot oordelen en stereotypen over anderen of zelfs tot conflicten. Het begrip CQ definieert en meet iemands vermogen om de culturele uitingen van een ander te begrijpen, te interpreteren of zelfs te spiegelen op een manier die de leden van de culturele samenleving van de ander zouden doen. Wat betekent dit precies?

 

De vier componenten van culturele intelligentie

Bij culturele intelligentie gaat het erom zich bewust te zijn van jouw persoonlijke oordelen en veronderstellingen, deze culturele verschillen tussen mensen te kunnen herkennen en te weten hoe zij hun culturele uitingen kunnen interpreteren, erop kunnen reageren of zich er zelfs aan kunnen spiegelen, om de interculturele communicatie en het interculturele begrip te verbeteren. Culturele intelligentie bestaat uit vier hoofdcomponenten, namelijk "cultureel zelfbewustzijn", "zelfmanagement", "sociaal bewustzijn" en "sociaal management". jouw cultureel zelfbewustzijn heeft alles te maken met het begrijpen van de bron en de vooringenomenheid van jouw persoonlijke cultuur. Van waarden en overtuigingen tot manier van spreken en persoonlijke rituelen, alles wat je bent en doet is een verzameling van culturele uitingen die je oppikt van anderen, jouw je eigen maakt en het hele leven met je meedraagt.

Het is voor ons het moeilijkst om de eigenschappen te herkennen die diep in onze cultuur geworteld zijn. Vaak kunnen mensen die meer los staan van hun eigen culturele wortels zich gemakkelijker aanpassen en die van anderen begrijpen. Zodra u jouw eigen cultuur begrijpt, kunt u die actief gaan beheren. Als mensen elkaar eenmaal begrijpen, kun je interculturele relaties ontwikkelen en onderhouden. Cultureel intelligent zijn betekent niet dat je jouw je persoonlijke cultuur opzij moet zetten en je moet aanpassen aan elke andere persoon die je ontmoet. Het gaat veeleer om het erkennen van jouw vooroordelen, het open blijven staan voor anderen en het respectvol reageren op hun uitingen.

 

Opleiding en ontwikkeling van jouw culturele intelligentie

Hoe ontwikkeld bent u in elk van deze componenten? U kunt alle vier de componenten trainen en meten, om de effectiviteit van en het respect in interculturele interacties te vergroten. Om jouw culturele intelligentie te trainen, begint u met het trainen van jouw bewustzijn en kijkt u naar de culturele gemeenschappen waarvan u deel uitmaakt en de culturele uitingen die deel uitmaken van deze gemeenschappen. Bedenk dat een culturele gemeenschap niet alleen gebaseerd is op nationaliteit. Het kan ook jouw vriendengroep, werkplek of religieuze gemeenschap zijn. Door u meer bewust te worden, kunt u jouw uitingen en jouw reacties op andermans culturele uitingen beter gaan beheren.

De tweede stap in het trainen van jouw CQ is het voeden van jouw culturele gedrevenheid, wat betekent het vinden van jouw intrinsieke motivatie om te leren en zich aan te passen aan nieuwe en diverse omgevingen. Ofwel zoek je de culturele samenleving waarover je enthousiast bent om meer te leren. Of degene waar je het meeste vermoeden over hebt. Met deze gedrevenheid kun je dan beginnen met jouw onderzoek. Beperk jezelf niet door alleen het internet of boeken te gebruiken. Ga naar buiten en praat met mensen die je over hun ervaringen kunnen vertellen. De laatste stap in de training jouw CQ is actie en aanpassing, waarbij het er echt om gaat het vermogen van CQ te beheersen op een niveau waarop het voor jou natuurlijk wordt.

 


Ik ben Sharon Oudejans, 25 jaar oud en momenteel leid ik de lokale entiteit van AIESEC in Wageningen. Mijn kernwaarde in het leven is 'vrijheid'; vrijheid van meningsuiting, vrijheid om te geloven in alles wat je gelukkig maakt en vrijheid om te falen en te leren. Lees hier meer Blogs over persoonlijke ontwikkeling gerelateerde onderwerpen.

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!