Leiderschap in tijden van crisis - AIESEC in Nederland

Leiderschap in tijden van crisis

Hoi, ik ben Sonida, 21 jaar oud en studeer momenteel International Studies aan de Universiteit Leiden. Dit jaar besloot ik dat ik mezelf verder wilde uitdagen door me aan te melden bij AIESEC Leiden. Ik ben nu de online marketing manager en het bevalt me erg goed tot nu toe. De samenwerking met mensen van mijn LC en leden uit heel Nederland maakt het des te leuker!

Leiderschap tijdens COVID

COVID-19 heeft de wereld onvoorziene omstandigheden gebracht. Daarmee komen ongetwijfeld opmerkelijke veranderingen in ons dagelijks leven. Het is tijdens een crisis, dat we ons wenden tot diegenen waarvan we geloven dat ze ons in de juiste richting kunnen sturen. Nu meer dan ooit, wenden wij ons tot hen die ons kunnen leiden.

De media houden de beslissingen van de wereldleiders in de gaten. Zij staan momenteel onder immense druk om te handelen in onzekere en steeds veranderende situaties. Die beslissingen zullen ervoor zorgen dat ze het vertrouwen van het publiek winnen of verliezen. Maar niet alleen de wereldleiders moeten zich aanpassen.Wij als burgers moeten onze routines herstructureren en ons aan bepaalde regels houden.

Met een gezondheidscrisis voor de deur moeten we ook de kansen zien die daarmee gepaard gaan. In die tijden kunnen we onze flexibiliteit, aanpassingsvermogen en creativiteit tonen. Ongekende tijden vragen om ongekende oplossingen! De pandemie brengt leiderschapskwaliteiten in ons naar boven die we moeten erkennen.

De positieve kanten van de medaille

Ook al heeft de coronacrisis de hele wereld gedwongen tot sociale distantie, zelfisolatie en misschien zelfs massale inkoop, we kunnen er niet omheen dat we daardoor ook empathischer en vriendelijker zijn geworden voor elkaar, wat een grote invloed heeft op de mensen om ons heen.

Toen landen op slot gingen en mensen hun baan verloren, zagen we dat verhuurders een deel van de last van de schouders van hun huurders haalden door af te zien van de huur. We hebben restauranthouders gezien die nu failliet waren, die maaltijden en drankjes aanboden voor mensen die hun boodschappen niet meer konden betalen. We hebben ook gezien hoe mensen maskers doneerden aan ziekenhuizen in nood, boodschappen deden voor oudere buren, en zelfs elkaar opvrolijkten door muziek te maken!

Al deze mensen deden het niet voor persoonlijk gewin, maar alleen om anderen te helpen. Deze onbaatzuchtige daden van vriendelijkheid lijken voor hen persoonlijk misschien niet veel voor te stellen. Maar zij kozen er allemaal voor om het voortouw te nemen door oplossingsgericht en zelfbewust te zijn, door anderen mondig te maken, en vooral door wereldburgers te zijn.

De pandemie heeft de wereld getroffen op een moment dat we niet zagen aankomen. We hebben gezien dat zelfs de kleinste daden van vriendelijkheid tijdens een pandemie ertoe doen, en het laat ons zien dat iedereen in staat is een leider te zijn. De vraag is: wat ga jij doen om een leider te worden in tijden van crisis?

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!