Welkom bij de start-up hub - AIESEC in Nederland

Welkom bij de start-up hub

We weten nu allemaal dat de start-up wereld erg opwindend is om in te werken. Toch leek het voor mij altijd een beetje vergezocht om een ondernemer te worden en voor mezelf te beginnen. Maar is dat gevoel terecht? Ik denk nu dat, als je eenmaal een goed idee hebt van waar je gepassioneerd over bent, het niet zo moeilijk moet zijn.

Zoveel jonge ondernemers

Steeds meer mensen kennen dit gevoel waarschijnlijk, want het aantal startende bedrijven in Nederland groeit elke dag. Begin 2020 telde Nederland ruim 2 miljoen bedrijven. Verrassend is dat het aantal jongeren dat een eigen bedrijf start gegroeid met 30%in 2019 ten opzichte van 2018. Deze jongeren zijn onder of op de leeftijd van 18 jaar. Het is ongelooflijk dat zoveel jongeren zelfs op 18-jarige leeftijd het risico durven te nemen om een eigen bedrijf te beginnen. Daarnaast is volgens Nederland Kamer van Koophandel, de jongste ondernemer in Nederland is slechts 9 jaar oud, waaruit blijkt dat je nooit te jong bent om ondernemer te zijn.

Werken vanuit jouw thuis

Het is niet vreemd dat zoveel jongeren een eigen bedrijf beginnen, aangezien het relatief eenvoudig is om iets te beginnen van achter jouw computer. Bovendien leven we in een tijdperk waarin het normaal is en zelfs wordt aangemoedigd om jouw een eigen bedrijf te beginnen. Veel middelbare scholen hebben bijvoorbeeld een ondernemerscursus in hun programma ingebed in een vak als 'Management & Organisatie'. Ook ik heb voor zo'n cursus op de middelbare school samen met medestudenten een eigen bedrijf moeten opzetten. We misten echter de ondernemersgeest en een goed idee, dus voor ons is het niet gelukt. Toch is het voor veel studenten een goede eerste stap om een idee te lanceren dat dat ze al hadden.

Op de lagere school wordt het idee van voor jezelf werken ook al op tal van scholen geïntroduceerd. Kinderen worden niet opgevoed met het idee dat ze alleen werknemer kunnen worden in andermans bedrijf.

Uitdagend maar lonend

Populaire vakgebieden waarin studenten hun eigen bedrijf beginnen op het gebied van ICT, media, detailhandelen zakelijke diensten. En hoewel jongleren als ondernemer met school, jouw sociaal leven en jouw hobby's een uitdaging kan zijn, is het ook echt de moeite waard als jouw bedrijf eenmaal loopt.

Succesvol opstarten

Dus, wat maakt een start-up tot een succes? Nou, als we het exacte antwoord op die vraag wisten, zou geen enkel bedrijf meer mislukken. Maar één ding dat zeker aanwezig moet zijn is passie. Een eigen bedrijf hebben jouw is hard werken, en al dat werk wordt zoveel gemakkelijker als je doet wat je graag doet. Een tweede ding dat je kan helpen is een beetje begeleiding. Alles regelen kost in het begin veel tijd en kan een hele uitdaging zijn. Gelukkig biedt de Nederlandse Kamer van Koophandel veel begeleiding en organiseert ze evenementen voor startende ondernemers. Bovendien zijn er tal van websites die in detail beschrijven hoe u elke stap moet zetten.

Dus heb je een goed ideeen is er een markt voor jouw product? Dan wees dan niet bang en start jouw eigen bedrijf.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!