TEDx talks over Wereldvrede - AIESEC in Nederland

TEDx gesprekken over Wereldvrede

In onze wereld hebben schijnbaar kleine dingen als onverdraagzaamheid en onbegrip verschillen op grote schaal conflicten, vernietiging en zelfs oorlogen veroorzaakt. Met dat in gedachten kan wereldvrede een onmogelijke zaak lijken. Toch interpreteren wij bij AIESEC het een beetje anders. Voor ons is de afwezigheid van grote oorlogen niet de enige interpretatie van 'Vrede'. 'Vrede' symboliseert een wereld zonder conflicten die voortkomen uit culturele, religieuze of andere verschillen in de mensheid. Je zou kunnen zeggen dat we deze verschillen als mens moeten leren respecteren en begrijpen. Lees onze selectie van verschillende TEDx talks die inspireren tot een ander perspectief op Wereldvrede

Onze aanbevelingen

Wij hebben een reeks TEDx-toespraken voor u samengesteld om u te inspireren tot nieuwe denkwijzen over de weg naar vrede.

In de afspeellijst Road to Peace op TEDx, "bieden deze sprekers geïnspireerde ideeën, praktisch advies en voorbeelden uit de praktijk van over de hele wereld over hoe het gewoon haalbaar zou kunnen zijn."

Allereerst pleit Jody Williams, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1997 voor haar werk voor het uitbannen en opruimen van antipersoonsmijnen, voor een realistischer visie van de samenleving op wereldvrede. De lezing richt zich op het heroverwegen van wereldvrede naar menselijke veiligheid, en mensen in staat stellen een waardig leven te leiden. Bekijk hem hier

Ten tweede Scilia Elworthy, driemaal genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en oprichter van de Oxford Research Group. Zij streeft naar een effectieve dialoog tussen beleidsmakers op het gebied van kernwapens en hun critici. In haar TED-talk legt ze uit hoe je met extreem geweld kunt omgaan zonder geweld terug te gebruiken. Ze onderzoekt hoe je pestkoppen, van landen tot individuen, kunt overwinnen zonder geweld terug te gebruiken. Bekijk het hier

Tot slot is er Julia Bacha, een filmmaker die "Budhrus" produceerde. Als filmmaker weet ze hoe ze een publiek en hun aandacht moet vangen. Tijdens haar toespraak richt ze zich op precies dat: de kracht van aandacht. Hoe vaak besteedt het publiek bijvoorbeeld wel aandacht aan het geweld, maar niet aan de geweldloze leiders en vredestichters? Ze pleit ervoor dat we aandacht besteden aan geweldloosheid, en kijken welke oplossingen daaruit voortkomen. Bekijk het hier

Wat kun je doen?

Uiteindelijk zal er vooruitgang komen, wanneer de hele mensheid ontwaakt, actie onderneemt en niet wacht op verandering. Om dat te bereiken moeten we moedig zijn, maar ook geduldig in het zoeken naar intercultureel begrip tussen mensen en naties.

Welke acties ga je ondernemen om van jezelf een beter mens te maken? Hoe kun jij de leider zijn die de wereld een betere plaats kan helpen maken?

Een van de beste manieren om een nieuw begrip van de wereld te krijgen is door in het buitenland te wonen, vrijwilligerswerk te doen of te werken. Lees meer over hoe je betrokken kunt raken bij onze studentenprogramma's die wereldwijde ervaringen bieden om positieve verandering in gemeenschappen en bij jezelf te creëren.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!