4 belangrijke vaardigheden die je ontwikkelt tijdens een stage in het buitenland - AIESEC in Nederland

4 belangrijke vaardigheden die je ontwikkelt tijdens een etappe in het buitenland

Een podium in het buitenland is de ideale manier om jezelf professioneel te ontwikkelen. Het is een plek om op jezelf te reflecteren -hoe presenteer ik mijzelf- en je hebt de mogelijkheid om tijdens je stage te vallen en weer op te staan, nog voordat het echte werkende leven begint. Een stage is eveneens een handige manier om erachter te komen wat je wel en niet leuk vindt, voordat je gaat werken. Het is ook de ideale manier om een netwerk op te bouwen en jouw CV uit te bereiden!

 

Een tijdje -als twintiger- in het buitenland wonen is een ervaring om nooit te vergeten. Dus waarom geen combinatie van deze twee? Je krijgt tijdens een stage in het buitenland de mogelijkheid om diverse vaardigheden te ontwikkelen die in de tijd van globalisering van bedrijven van belang zijn. Daarom zetten wij vast 4 redenen op een rij waarom ook jij een podium in het buitenland zou moeten doen.

Podium in het buitenland bij een start-up
Romy liep stage bij een start-up in Brazilië

1. Het ontwikkelen van flexibiliteit door samen te werken in -internationale- teams.

Door globalisering van bedrijven wordt het steeds belangrijker dat je jezelf flexibel kunt opstellen en met mensen uit diverse landen kunt samenwerken. Tijdens een etappe in het buitenland kom je in aanraking met mensen die totaal verschillend over bepaalde aspecten kijken of denken. Dit is een -leerzame en leuke- manier om te leren omgaan met deze diversiteit op de werkvloer. Daarnaast draagt een podium in het buitenland eveneens bij aan de persoonlijke groei: hoe presenteer ik mijzelf tegenover een -internationale- groep mensen, wat kan ik van hun leren en wat zij van mij? Door je soms te moeten aanpassen en uit je 'comfort zone' te stappen word je flexibeler op de werkvloer. Zo word je waardevoller en aantrekkelijker voor -internationale- bedrijven.

2. Het verbeteren van -internationale- communicatieve vaardigheden.

Communiceren op de werkvloer is ras te interpreteren. Een belangrijke communicatieve vaardigheid is het duidelijk pitchen van jouw ideeën en een strakke planning van het uitvoeren hiervan. Tijdens een stage krijg je de mogelijkheid om veel te pitchen en aan je communicatie skills te werken zodat Iedereen binnen de omgeving begrijpt wat jouw ideeën en doelen zijn. Bij een podium in het buitenland werk je nog een stapje verder aan deze vaardigheden doordat je moet pitchen voor een diverse groep mensen met eigen ideeën. Hierdoor leer je hoe je effectief moet communiceren met diverse culturen, verbeter je tegelijkertijd jouw Engels en krijg je -wellicht- de mogelijkheid om een nieuwe taal te leren. Win, win situatie toch?

Bouw een internationaal netwerk op tijdens een podium in het buitenland

3. Het ontwikkelen van een 'groeimindset'.

De culturele achtergrond van iemand heeft een blijvende impact betreffende hoe iemand over bepaalde dingen nadenkt of naar bepaalde zaken kijkt. In een diverse werkomgeving -waarin je werkt tijdens een etappe in het buitenland- kunnen ideeën over bepaalde zaken sterk verschillen. Door deze verschillende ideeën binnen een kantoor te delen, maken de werknemers sneller een co-ontwikkeling door. Co-ontwikkeling zorgt voor meer innovatie -zowel in een bedrijf als in de persoonlijke ontwikkeling-. Door deze co-ontwikkeling ontwikkel je namelijk ook een 'growth mindset' waar 'out of the box'denken -binnen een team en of bedrijf- een normaliteit wordt. Bedrijven die op internationale arbeidsmarkt aan het groeien zijn achten studenten met een internationale stage op hun cv daarom extra aantrekkelijk om aan te nemen.

4. Het ontwikkelen van nieuwe -internationale- vormen van leiderschap.

Bij leiderschap komt de gedachte van een hiërarchische bedrijfscultuur nog wel eens op, een cultuur waarin één persoon, of enkele personen, vertellen wat je moet doen. Maar wie zegt dat jij als twintiger niet al kan bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe vormen van leiderschap? Uit recente onderzoeken blijkt dat -door de globalisering van bedrijven- de bedrijfscultuur en daarmee de leiderschapsstijl aan het veranderen is. Van leiders wordt steeds meer verwacht dat ze kennis over de toekomst hebben en zich snel aan de -toekomstige- veranderingen binnen de bedrijfswereld kunnen aanpassen. Door een stage in het buitenland krijg je kans om jezelf als twintiger al te ontwikkelen op het gebied van de nieuwe vormen van leiderschap en zo word je nog aantrekkelijker voor bedrijven. De huidige generatie twintigers zijn immers de leiders van de toekomst. Een toekomst waarin internationale handel, betrekkingen en arbeidsplekken -globalisering- steeds belangrijker worden en een internationale stage ervaring steeds meer een pre wordt!

Reizen tijdens een podium in het buitenland

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!