''Welkom in Iran, welkom in mijn land!'' - AIESEC in Nederland

"Welkom in Iran, welkom in mijn land!

Een zomer in Iran, ik ging opgewonden maar ook onwetend wat ik kon verwachten. De gastheren, de mensen van AIESEC, mensen op straat, in de metro, in parken, overal, iedereen was zo ongelooflijk gastvrij, vriendelijk, nieuwsgierig en gastvrij. Ik had dit niet verwacht en al snel maakte ik veel nieuwe vrienden terwijl we onze dromen, passies, hobby's en maatschappij bespraken. Alleen al door met mensen te praten en hen te vragen naar hun leven heb ik zoveel geleerd. Ik heb het allemaal opgeschreven in een dagboek dat ik elke dag bijhield. Nu heb ik 1000 anekdotes te vertellen en 3000 foto's van de verschillende steden en landschappen die ik mis.

Iran is zo divers: woestijnen, gletsjers, rijstvelden, zee, bergen, rivieren, bossen, oude stoffige steden als Yazd, moderne metropolen als Teheran. Jonge mensendie dichters van eeuwen oud citeren. Jonge mensen die willen reizen en de wereld willen zien, maar bijna nooit een visum krijgen. Jonge mensen dieartistieke talenten hebben, maar een technische studie moeten doen.Jonge mensen zoals ik en jij. Zoals een vriend zei: Iran is een prachtig land om in te wonen, maar we zijn niet vrij. Ondanks alle beperkingen vindt alles wat verboden is nog steeds plaats achter gesloten deuren.

De maatschappij maakt het Iraniërs moeilijk om een interculturele ervaring op te doen. Zelfs degenen die het geluk hebben en rijk genoeg zijn om te reizen, kunnen door het bureaucratische en corrupte overheidsapparaat nog maanden wachten met een doodlopend resultaat. AIESEC is daarom een geweldige organisatie die de mogelijkheid biedt om een project in het buitenland te doen. Ook omdat het helpt met de perceptie van het land. Ze ontvangen mensen uit alle delen van de wereld, die leren over hun leven en cultuur, waardoor ze nieuwe kanten van Iran laten zien die in het nieuws verborgen blijven. Het nieuws over Iran richt zich meestal op kritiek op de regering, en beschuldigt hen van het maken van nucleaire wapens. (Helaas is het momenteel niet mogelijk om een project in Iran te doen)

De sancties van de VS maken internationaal bankieren met Iran onmogelijk. Dit leidde ertoe dat ik de helft van al mijn spaargeld in contanten naar Iran bracht. Ook andere sancties schaden de economie en het conformeren aan de afspraken lijkt voor Trump niet voldoende om ook maar iets van deze sancties te verminderen. Iran, een land met weinig vrienden, maar met mensen die vrienden willen worden met elke buitenlander die ze tegenkomen en het negatieve beeld van hun land willen bewijzen. Mensen in de straten die roepen 'Welkom in Iran, welkom in mijn land!'

Ik huilde op het vliegveld om afscheid te nemen van mijn AIESEC-maatje, niet wetende wanneer we elkaar weer zouden zien. In de tussentijd heb ik gelukkig mijn volgende bezoek gepland. De mensen van AIESEC Iran inspireerden me om echt iets te willen veranderen in de wereld. Ik liet een stukje van mijn hart achter in Iran toen ik vertrok en ik nodig jullie uit hetzelfde te doen. jouw verhalen zullen langzaam de manier veranderen waarop anderen over Iran en zijn mensen denken .

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!