Wat is een Mzungu? - AIESEC in Nederland

Wat is een Mzungu?

Vorig jaar ging ik naar Oeganda voor een stage. Mijn grootste angst was verhuizen naar een onbekend land en mijn familie en vrienden achterlaten. Ik moest me zes maanden voor vertrek voorbereiden en op die D-day had ik zoiets van, ... ok dit is het! Ik was echt nieuwsgierig naar het land en de mensen met wie ik zou samenleven, want ik had geen idee hoe ik in zo'n situatie zou reageren.

Indrukken van Oeganda tijdens haar vrijwilligerservaring

Alles verliep heel goed. We woonden in een groot huis met Nederlanders en lokale mensen (die in het bestuur van AIESEC Uganda zaten). Ze waren erg vriendelijk, net als alle andere bewoners in Uganda. Iedereen maakte een praatje, wilde jouw naam weten of noemde je gewoon mzungu (dit betekent 'rijke' blanke). Elke avond aten we samen. Zij kookten voor ons en omgekeerd, soms maakten we zelfs samen eten. Als je een Ugandees zou vragen wat hun favoriete avondeten is, zullen ze nog steeds 'rijst' zeggen, ook al eten ze dat elke avond. We hebben geprobeerd spaghetti voor ze te maken, maar dat vonden ze niet echt lekker. Na het eten kregen we dansles. Dit was zo leuk.

Ik waardeer die kleine dingen echt, net als twee uur lang de was doen (want je moet alles met de hand doen) en als je eindelijk klaar bent kom je erachter dat de waslijn vol is of dat het begint te regenen. Daar deed het er gewoon niet toe, want er was geen haast of stress.

Ik heb een geweldige ervaring opgedaan in Uganda als stagiaire in het Lubaga ziekenhuis. We hadden de mogelijkheid om van afdeling te veranderen en we gingen naar een gezondheidscentrum in een klein dorp. Het heeft me veel geleerd, zoals tevreden en gelukkig zijn met de dingen die je al hebt. In plaats van je te richten op alles wat je beter had kunnen doen of nog niet gedaan hebt.

Ik nam bijvoorbeeld wat knuffeldieren mee naar het kleine dorp en een klein meisje met HIV van haar moeder was zo blij toen ze het cadeau kreeg. Ze heeft geen idee wat voor impact HIV op haar leven zal hebben, maar op dat moment was ze gelukkig en dat was het belangrijkste. Het was terug naar de basis, zoals water halen bij de pomp. En 's avonds was het zo donker, dat je gewoon de hele nacht naar de sterrenhemel wilde staren.

Uganda en de jungle verkennen tijdens vrijwilligerswerk

Dat was een van de mooiste dingen die ik heb gezien. Het was echt leerzaam om te zien hoe de mensen in Uganda alles regelen. In het dorp leerde de kok ons chappati's maken. En als je een ei bakt, dat op de chapatti legt en oprolt, heb je de beroemde Uganda Rolex! In de weekenden maakten we mooie tochten met andere Nederlandse stagiaires, die mijn vrienden werden. Ik heb vriendschappen gesloten en een punt bereikt waarop ik me thuis voelde. Dus ik moedig iedereen aan om een buitenlandse ervaring aan te gaan, zodat je jezelf kunt blootstellen aan de manier van leven van andere culturen.

 Marissa in Oeganda met andere projectdeelnemers

Dit bericht is geschreven door Marissa Traets. Marissa ging op vrijwilligersproject bij AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!